Γιατί η βύθιση του καταδρομικού «Moskva» είναι μείζον κτύπημα κατά της Ρωσίας που θέτει σε κίνδυνο ακόμα και τον Β.Πούτιν

Στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας βρίσκεται πλέον το ρωσικό καταδρομικό «Moskva», το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες, είτε λόγω ζημιάς που οδήγησε σε έκρηξη πυρομαχικών (σύμφωνα με τη Μόσχα), είτε επειδή το κτύπησαν με αντιπλοϊκούς πυραύλους οι Ουκρανοί (σύμφωνα με το Κίεβο). 

Όπως και να έχει πρόκειται για ένα μείζον κτύπημα, κυρίως εάν ήταν λάθος των Ρώσων, καθώς δείχνει ότι δεν ήταν έτοιμοι για πόλεμο και τα λάθη που έγιναν το 1999 με την βύθιση του υποβρυχίου Κουρσκ εξακολουθούν να υπάρχουν 23 χρόνια μετά.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι το ρωσικό Ναυτικό δεν είναι έτοιμο για επιχειρήσεις αντιπαράθεσης απέναντι σε δυτικά Ναυτικά.

Είναι αδιανόητο να γίνονται τέτοιου είδους ατυχήματα εν μέσω πολέμου. Στην παγκόσμια ιστορία δεν έχουν γίνει τέτοια ατυχήματα.

Αν τελικά τους χτύπησαν οι Ουκρανοί, τότε οι Ρώσοι δεν είχαν πάρει τα στοιχειώδη μέτρα για την αντιμετώπιση τέτοιων επιθέσεων, την ώρα που μάλιστα οι Ουκρανοί είχαν δείξει τις προθέσεις τους εκτοξεύοντας αντιπλοϊκούς Neptune κατά της φρεγάτας «Έσσεν», πριν από λίγες ημέρες. Άρα με αυτό τον τρόπο είχαν δείξει ότι τα ρωσικά πλοία ήταν μέσα στην ακτίνα δράσης των ουκρανικών πυραύλων.

Αντιπροσωπευτική είναι και η έκθεση του ινστιτούτου για τη μελέτη του πολέμου (ISW) σύμφωνα με την οποία «και οι δύο εξηγήσεις για τη βύθιση του Moskva υποδεικνύουν πιθανές ρωσικές επιχειρησιακές ελλείψεις – είτε κακή αεράμυνα είτε απίστευτα χαλαρές διαδικασίες ασφάλειας στη ναυαρχίδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας».

Σύμφωνα με το ISW, η απώλεια του πολεμικού πλοίου θα μειώσει την ικανότητα της Ρωσίας να πραγματοποιεί επιθέσεις με πυραύλους κρουζ.

Τι θα μπορούσε να είχε κάνει η Ρωσία

Η Ρωσία θα μπορούσε να είχε «θορυβηθεί» από την επίθεση στο «Έσσεν» και να δημιουργηθεί μια ομάδα μάχης γύρω από το «Moskva», με πλοία τα οποία θα διέθεταν αντιπυραυλικά συστήματα, καθώς όπως αποδείχθηκε το «Moskva» δεν είχε τέτοιου είδους πυραυλικά.

Τέτοιου μεγέθους σκάφος χωρίς αντιπυραυλικά σήμερα είναι βυθισμένο σκάφος. 

Έπρεπε να είχε υπάρξει ομάδα μάχης που να του προσέφερε την κατάλληλη αντιπυραυλική προστασία, όπως έχουν οι δυτικοί σε όλα τα σκάφη τους και ειδικά από τη στιγμή που ήταν η ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση είναι σαφής η υποτίμηση του αντιπάλου, πράγμα ανεπίτρεπτο, και η ελλειμματική λειτουργία του ρωσικού Ναυτικού, το οποίο κατέδειξε ότι στην πρώτη σοβαρή σύγκρουση προορίζεται… για τον βυθό.

Δείτε βίντεο από το κτύπημα στο πλοίο: 

Η βύθιση του «Moskva» θα έχει και πολιτικές συνέπειες και στρατιωτικές

Οι συνέπειες από τη βύθιση του «Moskva» αναμένεται να είναι και πολιτικές αλλά και στρατιωτικές. Καταρχάς είναι ένα χτύπημα το οποίο δεν μπορεί να επιστραφεί κατά αναλογία με την έννοια ότι οι Ουκρανοί δεν έχουν πλοία -ειδικά τέτοιου μεγέθους- άρα μένει ως ένα μεγάλο χτύπημα.

Δεν είναι η περίπτωση της ναυμαχίας των Φώκλαντ όπου βυθίστηκαν έξι βρετανικά πλοία από τους πυραύλους των Αργεντίνων και αντίστοιχα αυτοί κατέρριπταν αεροσκάφη και κατέλαβαν τα νησιά. Εκεί ήταν αεροναυμαχία.

Εδώ πρόκειται για την πρώτη καταβύθιση μεγάλου πλοίου στην ιστορία και για το δεύτερο κτύπημα από πυραύλους επακτίου αμύνης. Το πρώτο είχε γίνει το 2006 στον πόλεμο του Λιβάνου όταν χτυπήθηκε από κινεζικό πύραυλο C-802 SSM που χρησιμοποίησε η Χεζμπολάχ την ισραηλινή κορβέτα «Hanit» στα ανοιχτά της Βηρυτού.

Εδώ τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά, μιλάμε για την ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου στην Μαύρη Θάλασσα, ένα σκάφος πολλών χιλιάδων τόνων, το οποίο είναι γεμάτο με πυραύλους.

Άρα σημαίνει ότι η αιωρείται μια μεγάλη επιτυχία των Ουκρανών στην οποία δεν μπορεί να δοθεί απάντηση και όταν δεν μπορεί να δοθεί απάντηση (και δεν θα μπορέσει να δοθεί σε ναυτικό επίπεδο ακόμα και εάν η Ρωσία καταλάβει όλη την Ουκρανία) αρχίζουν τα πολιτικά προβλήματα.

Η Ρωσία είναι τραυματισμένη, και ότι είδους και εκκαθαρίσεις και εάν γίνουν από πίσω είναι ο ηγέτης δηλαδή ο Β.Πούτιν.

Αν συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία να μην πηγαίνει καλά, δηλαδή να μείνουν οι Ρώσοι μόνο στην κατάληψη του Ντονμπάς και της Χερσώνας και να αφήσουν απέναντι τους μια απόλυτα εχθρική Ουκρανία, την οποία θα ελέγχει η απόλυτα κρίσιμη -όπως αποδείχθηκε στην προσβολή του Moskva- βορειοδυτική πλευρά της Μαύρης Θάλασσας, τότε θα τεθεί θέμα επιβίωσης και του ίδιου του Β.Πούτιν.

Ο οποίος μπορεί να μην ανατραπεί άμεσα, αλλά σίγουρα θα δρομολογηθεί είτε ή με ήπιο τρόπο διαδοχή του είτε η ανατροπή του από τις δυνάμεις που τον έφεραν στην εξουσία το 99′ και τον πρώτο καταστροφικό για τους Ρώσους πόλεμο στην Τσετσενία με τους ίδιους μηχανισμού που τέθηκε ο Μπορίς Γέλτσιν εκτός εξουσίας, όταν και μια στρατιωτική ήττα (ή μια μη νίκη) τον οδήγησε στην έξοδο από το Κρεμλίνο.

Το ρωσικό σύστημα διακυβέρνησης ή για να το πούμε αλλιώς το ρωσικό «βαθύ κράτος» στην ανάγκη του να επιβιώσει , γιατί θα δημιουργηθούν εκρηκτικές συνθήκες στο εσωτερικό της ρωσικής κοινωνίας, θα επιδιώξει εν τέλει να αναλώσει τον ίδιο τον Β.Πούτιν για να υπάρξει διέξοδος.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση οι ρωσικές στοχεύσεις στον πόλεμο, μετά την καταβύθιση του Μόσκβα αλλάζουν: Ή θα πέσει όλη η Ουκρανία ή θα πέσει η Ρωσία όπως την ξέρουμε σήμερα. 

Πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.