Moskva: Στην Σεβαστουπολη ρυμουλκείται το κατεστραμμένο καταδρομικό

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το κατεστραμμένο καταδρομικό Moskva θα ρυμουλκηθεί στο λιμάνι της Σεβαστούπολης. Όλο το τραυματισμένο πλήρωμα εκκενώθηκε. Τα σώματα δεκάδων από τα νεκρά μέλη του πληρώματος δεν έχουν βρεθεί ακόμη.

Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες που διαρρέουν για το ρωσικό πυραυλοφόρο καταδρομικό «Moskva» το οποίο υπέστη ζημιές αργά το βράδυ της Τετάρτης. Οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι πρόκειται για δικό τους χτύπημα, ενώ οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι ανατινάχθηκε μέρος των πυρομαχικών στο κατάστρωμα του πλοίου, με αποτέλεσμα να πιάσει φωτιά.

Από πλευράς της η νότια στρατιωτική διοίκηση του στρατού της Ουκρανίας υποστηρίζει ότι χτύπησε τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου με αντιπλοϊκούς πυραύλους Neptune και ότι ήδη έχει αρχίσει και βυθίζεται.

Σε ανάρτησή της στο Facebook η νότια στρατιωτική διοίκηση ισχυρίζεται ότι η πυρκαγιά στο πυραυλοφόρο ξεκίνησε μετά το πλήγμα των πυραύλων, ενώ σημειώνει ότι οι εκρήξεις των πυρομαχικών που μετέφερε το καταδρομικό και οιεπικίνδυνες καιρικές συνθήκες έκαναν δύσκολο το έργο των ρωσικών σωστικών πλοίων.

Στον αντίποδα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διαψεύδει τους παραπάνω ισχυρισμούς και σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το «Moskva» αυτή την ώρα ρυμουλκείται στο λιμάνι: «Η εστία της πυρκαγιάς έχει τεθεί υπό έλεγχο, δεν υπάρχουν φλόγες. Οι εκρήξεις των πυρομαχικών έχουν σταματήσει. Το καταδρομικό Moskva διατηρεί την πλευστότητά του. Το πλήρωμα του “Moskva” έχει απομακρυνθεί από το πλοίο, ενώ ο βασικός εκτοξευτήρας πυραύλων δεν έχει πληγεί» αναφέρει η Μόσχα.

Την ίδια ώρα το Anadolu δημοσίευσε βίντεο το οποίο όπως υποστηρίζει, απεικονίζει το ρωσικό πυραυλοφόρο την ώρα που έχει τυλιχθεί στις φλόγες.

https://twitter.com/AS7404542949/status/1514559853066346504?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1514559853066346504%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.newsbreak.gr%2Fkosmos%2F320321%2Fkatadromiko-moskva-vythizetai%2F

Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του Οpen από τη Μόσχα Θανάσης Αυγερινός χρησιμοποιήθηκαν πιθανότητα τουρκικά Bayraktar TB-2 στην επίθεση.

Όλα δείχνουν όμως, ότι η χρήση των Bayraktar αποτέλεσε μια σχεδιασμένη απόπειρα τακτικής παραπλάνησης και αντιπερισπασμού με στόχο τις ρωσικές ναυτικές δυνάμεις. Εστιάζοντας την προσοχή των πληρωμάτων των ρωσικών πολεμικών πλοίων στη δράση των ουκρανικών TB-2 και το ενδεχόμενο να εξαπολύσουν βλήμα εναντίον στόχου επιφανείας, μείωσαν την προσοχή τους σε άλλες απειλές.

Οι δηλώσεις αυτές είναι αδύνατον να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.