Πολωνός πρωθυπουργός: Η Ρωσία στοχεύει να πάρει το ένα τρίτο της Ουκρανίας για να διαπραγματευθεί

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki δήλωσε στο CNN την Πέμπτη ότι, πιστεύει πως τα ρωσικά στρατεύματα θα στοχεύσουν «πολύ σύντομα» να καταλάβουν το ένα τρίτο της γης στην Ουκρανία και ότι η Μόσχα θα το χρησιμοποιήσει για να ενισχύσει το διαπραγματευτικό της χέρι. 

«Βλέπω τα ρωσικά στρατεύματα να ανασυντάσσονται, να αναδιοργανώνονται. Νομίζω ότι θα προσπαθήσουν να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις πολύ σύντομα — στην περιοχή του Ντονμπάς ιδιαίτερα. Και μετά, έχοντας καταλάβει το ένα τρίτο της γης στην Ουκρανία, θα θελήσουν να διαπραγματευτούν από αυτή την… πολύ ισχυρή θέση», είπε ο πρωθυπουργός στην Κριστιάν Αμανπούρ του CNN σε μια αποκλειστική συνέντευξη.

Σε μια ομιλία στο αυστραλιανό κοινοβούλιο την Πέμπτη, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ζήτησε περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία και προειδοποίησε για μεγάλες επιπτώσεις στην παγκόσμια ασφάλεια εάν δεν σταματήσει η Ρωσία. Μιλώντας στην Amanpour, ο Morawiecki είπε ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας πρέπει να συνεχίσουν να επιβάλλουν ένα «συντριπτικό σύνολο κυρώσεων».

Η Μόσχα «φοβάται τις μακροπρόθεσμες κυρώσεις», είπε στο CNN. «Υποστηρίζουμε τη δήμευση των περιουσιακών τους στοιχείων και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσουμε να αγοράζουμε ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο».

Παρά το γεγονός ότι οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν ήδη επιβάλει σκληρές κυρώσεις, ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η τιμή του ρωσικού ρουβλίου παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό σταθερή και ότι ήταν απόδειξη ότι «προς το παρόν, ο Πούτιν και ο λαός του μπόρεσαν να αλλάξουν τη νομισματική και χρηματοπιστωτική πολιτική με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι απρόσβλητοι στις κυρώσεις σε κάποιο βαθμό… τουλάχιστον για τους επόμενους αρκετούς μήνες».

cnn.com

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.