Μια νέα Γιάλτα στη Γενεύη;

“Στρατηγική αντιπαλότητα”. Με αυτόν τον τίτλο η αριστερή εφημερίδα TAZ του Βερολίνου περιγράφει τις άκρως σημαντικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Ρωσίας που ξεκίνησαν σήμερα στη Γενεύη. Η σημασία τους μάλιστα ξεπερνά το ουκρανικό γιατί το Κρεμλίνο προσπαθεί να μεταβάλλει την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας. “Η Μόσχα ζητά από το ΝΑΤΟ εγγυήσεις ασφαλείας που αντιβαίνουν σε αυτό που η δυτική συμμαχία θεωρεί ως αυτονόητο” επισημαίνει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στη Μόσχα. “Ο Πούτιν ζητά υποσχέσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να εντάξει την Ουκρανία. Μέχρι τώρα οι χώρες μπορούν να αποφασίζουν μόνες τους, εάν θέλουν να γίνουν μέλη της συμμαχίας ή όχι. Η Ρωσία ελπίζει ότι θα δημιουργήσει στο γεωγραφικό περίγυρό της και πάλι μια ζώνη ασφαλείας, στην οποία οι γειτονικές της χώρες θα διαθέτουν περιορισμένη κυριαρχία. Έτσι, 80 χρόνια μετά τη Διάσκεψη της Γιάλτας, η Μόσχα διεκδικεί και πάλι μια ευρύτερη ζώνη επιρροής που θα χρησιμεύσει ως ζώνη ασφαλείας προς τα σύνορά της με τη δυτική Ευρώπη”.

«Εβδομάδα της αλήθειας»

Κλίμα χαμηλών προσδοκιών καλλιεργήθηκε εν όψει της συνάντησης, σημάδι καθόλου ενθαρρυντικό σύμφωνα με τον σχολιαστή της Rundschau της Φρανκφούρτης. “Είναι προφανές ότι πριν από τις διαπραγματεύσεις, οι δύο πλευρές δεν συγγλίνουν σε κανένα από τα πολλά επίμαχα σημεία» υπογραμμίζει. «Η εβδομάδα της αλήθειας, με τις επιπλέον συναντήσεις στο Συμβούλιο Ρωσίας – ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια στον Οργανισμό για την Ασφάλεια στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στη Βιέννη, θα αποτελέσει προοίμιο μακρών διαπραγματεύσεων. Αλλά δεν αιφνιδιάζει γιατί ο κατάλογος με τα προβλήματα είναι μακρύς. Ξεκινά από την παραβίαση του διεθνούς δικαίου με την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, περνά από τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία και τους Ρώσους στρατιώτες στα σύνορά της και φτάνει μέχρι τις ρωσικές απαιτήσεις για νατοϊκές εγγυήσεις ασφαλείας και το σταμάτημα της διεύρυνσης προς ανατολάς. Πιο σοβαρό είναι ότι και οι δύο πλευρές δεν εμπιστεύονται η μία την άλλη και συνεχίζουν να ανταλλάσσουν κατηγορίες. Αυτά δεν είναι καλά νέα” διαπιστώνει η εφημερίδα.

Τέλος η Frankfurter Allgemeine Zeitung υποστηρίζει ότι όσο λιγότερο περιεχόμενο βγαίνει στη δημοσιότητα από τις διαπραγματεύσεις της Γενεύης, τόσο το καλύτερο. Ο σχολιαστής θεωρεί ότι θα πρέπει να στραφεί η προσοχή στα ρωσικά ΜΜΕ και σε όσα επηρεάζει η Ρωσία. Γιατί «όσο πιο πολύ υποδαυλίζει ο ρωσικός Τύπος τόσο περισσότερο ενισχύεται η υποψία, ότι το Κρεμλίνο στη Γενεύη ενδιαφέρεται πρωτίστως να αποτύχει η διπλωματική προσέγγιση για να αποκτήσει ´ελευθέρας´ για ενέργειες άλλου τύπου».

Πηγή: dw.com

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.