Αιματοκύλισμα στο Καζακστάν: Τουλάχιστον 40 νεκροί, χιλιάδες συλλήψεις

Περισσότεροι από 4.400 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και περισσότεροι από 40 έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια της αντικυβερνητικής αναταραχής στο Καζακστάν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν  από κρατικά μέσα ενημέρωσης.  Ανάμεσα στα θύματα, φαίνεται πως είναι και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Πάντως, εκφράζονται φόβοι ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν που ανακοινώθηκε επισήμως.

Ο πρόεδρος της χώρας Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ κήρυξε μια ημέρα εθνικού πένθους για «τα πολλά θύματα των τραγικών γεγονότων σε μερικά τμήματα της χώρας», σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), που είναι μια στρατιωτική συμμαχία πρώην σοβιετικών κρατών υπό τη Ρωσία, έχει στείλει στο Καζακστάν αλεξιπτωτιστές ως τμήμα μιας ειρηνευτικής δύναμης. Συνολικά περίπου 2.500 μέλη δυνάμεων ασφαλείας από το εξωτερικό στέλνονται στο Καζακστάν, ανακοίνωσε η συμμαχία CSTO.

Η συνομιλία Πούτιν – Τοκάγεφ για την “αποκατάσταση της τάξης” στο Καζακστάν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο ομόλογός του του Καζακστάν Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ είχαν μια “μακρά” τηλεφωνική συνομιλία για να συζητήσουν για την κατάσταση όσον αφορά την κρίση στο Καζακστάν, όπως ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

“Οι πρόεδροι αντήλλαξαν απόψεις όσον αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποκατάσταση της τάξης στο Καζακστάν”, αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε “διαρκή” επαφή.  Ο Τοκάγεφ ενημέρωσε τον Πούτιν ότι η κατάσταση σταθεροποιείται και τον ευχαρίστησε για την ανάπτυξη στρατιωτικής δύναμης υπό την ηγεσία της Ρωσίας στο Καζακστάν για να αναχαιτιστούν τα πιο βίαια επεισόδια που έχει αντιμετωπίσει η χώρα του από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Το Κρεμλίνο πρόσθεσε ότι ο Πούτιν υποστήριξε την ιδέα του Τοκάγεφ για την πραγματοποίηση τηλεδιάσκεψης τις ερχόμενες ημέρες με τους συμμάχους του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), το οποίο συσπειρώνει έξι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, για να συζητήσουν μέτρα για την αποκατάσταση της τάξης στο Καζακστάν.

Πούτιν Τοκάγεφ

Κρεμλίνο: “Αγενή” τα σχόλια του Μπλίνκεν

Παράλληλα, η Μόσχα καταδίκασε  τα “αγενή” σχόλια του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος την Παρασκευή προειδοποίησε ότι θα είναι “πολύ δύσκολο” για το Καζακστάν να εξασφαλίσει την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τη στιγμή που αυτές έλαβαν το πράσινο φως για επέμβαση στο έδαφός του.

“Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προσπάθησε να κάνει χιούμορ για την τραγωδία που εκτυλίσσεται στο Καζακστάν”, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

“Ήταν μια αγενής προσπάθεια και δεν είναι η πρώτη”, προσθέτει το υπουργείο που σημειώνει ότι ο Μπλίνκεν “ειρωνεύτηκε μια απολύτως θεμιτή αντίδραση” στο πλαίσιο των συμφωνιών για την ασφάλεια ανάμεσα στο Καζακστάν και τη Ρωσία.

Το Καζακστάν, η μεγαλύτερη χώρα της κεντρικής Ασίας, συγκλονίζεται από ένα κύμα διαμαρτυριών που ξέσπασε την Κυριακή στην επαρχία έπειτα από αύξηση των τιμών των καυσίμων προτού εξαπλωθεί σε άλλες πόλεις και κυρίως στην Αλμάτι, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, όπου οι διαδηλώσεις κλιμακώθηκαν, προκαλώντας χάος και φονικά επεισόδια.

Απόσπασμα δυνάμεων από τη Ρωσία και άλλες συμμαχικές χώρες της Μόσχας έφτασε την Πέμπτη στο Καζακστάν για να υποστηρίξει τις αρχές της χώρας, προστατεύοντας τα στρατηγικής σημασίας κτίρια και προσφέροντας υποστήριξη στις δυνάμεις της τάξης.

Ο ισχυρός άνδρας της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος έχει καταστείλει αντικυβερνητική αναταραχή στη δική του χώρα, μίλησε επίσης σήμερα με τον Τοκάγεφ.

Εκπρόσωπος του βετεράνου πρώην ηγέτη του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ επιβεβαίωσε εξάλλου σήμερα ότι αυτός ο τελευταίος εξακολουθεί να βρίσκεται στη χώρα, παρά τις ταραχές.

«Ο ηγέτης του έθνους βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, τη Νουρσουλτάν», έγραψε ο Άντγιος Ουκιμπάι στο Twitter. Προηγουμένως είχαν κυκλοφορήσει φήμες ότι ο 81χρονος Ναζαρμπάγεφ είχε εγκαταλείψει τη χώρα αφού ο διάδοχός του, ο πρόεδρος Τοκάγεφ, τον έπαυσε από τη θέση του ως επικεφαλής του ισχυρού Συμβουλίου Ασφαλείας του Καζακστάν.  Ο Ναζαρμπάγεφ βρίσκεται σε απ’ ευθείας επικοινωνία με τον Τοκάγεφ, σύμφωνα με τον Ουκιμπάι.

Συνελήφθη ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας και κατηγορείται για προδοσία

Οι αρχές του Καζακστάν συνέλαβαν τον Καρίμ Μασίμοφ, τον πρώην επικεφαλής της επιτροπής εθνικής ασφάλειας της χώρας, και άλλους αξιωματούχους, οι οποίοι είναι ύποπτοι για προδοσία, ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή εθνικής ασφάλειας της χώρας, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Οι δυνάμεις ασφαλείας φαινόταν χθες, Παρασκευή, ότι είχαν καταφέρει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τους δρόμους της Αλμάτι, της μεγαλύτερης πόλης και οικονομικής πρωτεύουσας του Καζακστάν, έπειτα από μέρες ταραχών, ενώ νωρίτερα ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία πρόεδρος της χώρας Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ είχε ανακοινώσει ότι έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ χωρίς προειδοποίηση εναντίον των ταραχοποιών.

ΥΠΕΞ: Δεν έχει προκύψει ζήτημα με την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών

Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Καζακστάν, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών και προσθέτει:  Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες που μας έχουν περιέλθει, δεν έχει προκύψει ζήτημα όσον αφορά την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.