Η Πολωνία αρνείται να κλείσει ορυχείο εξόρυξης λιγνίτη

Η Πολωνία αρνείται να υπακούσει στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που ζητάει να κλείσει άμεσα το ορυχείο λιγνίτη στην παραμεθόρια πόλη Τόρουβ στα σύνορα με την Τσεχία. Η χώρα, η οποία συχνά έρχεται σε σύγκρουση με τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και την κοινοτική νομοθεσία, αυτή τη φορά επικαλείται το δυσβάσταχτο κόστος αλλά και τις απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας που θα επιφέρει η διακοπή της λειτουργίας του ορυχείου και της συνδεδεμένης μονάδας.

Οπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της Deutsche Welle, το επίμαχο ορυχείο και η μονάδα παραγωγής που συνδέεται με αυτό παράγουν περίπου το 7% της ενέργειας της Πολωνίας. Σύμφωνα δε με την κρατική εταιρεία ενέργειας PGE, αν κλείσουν το ορυχείο και η συνδεδεμένη μονάδα παραγωγής, το κόστος για την Πολωνία θα ανέλθει σε 3 δισ. ευρώ και χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα χαθούν.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα, ο Πολωνός υπουργός Ανάπτυξης, Γιαροσλάβ Γκοβίν, χαρακτήρισε υπερβολική, δυσανάλογη και ασύμμετρη την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Προσέθεσε ότι η χώρα του βρίσκεται σε πυρετό διπλωματικών επαφών, καθώς θέλει να συνεχιστεί η λειτουργία του ορυχείου και της μονάδας. Σημειωτέον ότι ο λιθάνθρακας αντιπροσωπεύει το 65% των ενεργειακών πόρων της χώρας, εκ των οποίων το 17% προέρχεται από λιγνίτη και περίπου το 25% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το θέμα έχει κινήσει η κυβέρνηση της  Δημοκρατίας της Τσεχίας, που έχει ζητήσει να διακοπεί η λειτουργία του ορυχείου υποστηρίζοντας ότι ενδέχεται να δημιουργεί προβλήματα στον υδροφόρο ορίζοντα της Τσεχίας. Η Πολωνία είχε αποφασίσει να παρατείνει τη λειτουργία του μέχρι το 2026 χωρίς να περιμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Κάτι που τυπικά παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.