Κατεχόμενα: Χιλιάδες Τουρκοκύπριοι στους δρόμους για την οικονομική εξαθλίωση – Δείτε βίντεο

Την εκδήλωση διοργάνωσαν 9 συνδικάτα ενάντια στην ακρίβεια και την φτωχοποίηση που προκαλεί η συναλλαγματική κρίση – Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν πανό  που έγραφαν «Τέλειωσε το γκάζι και η υπομονή μας» – «Δεν είμαστε ζητιάνοι»

Για χιλιάδες εργαζόμενους που διαμαρτυρήθηκαν μπροστά από την λεγόμενη «βουλή» του ψευδοκράτους στην εκδήλωση που διοργάνωσαν 9 συνδικάτα ενάντια στην ακρίβεια και την φτωχοποίηση που προκαλεί η συναλλαγματική κρίση, κάνουν λόγο τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ.

Οι 9 συνδικαλιστικές οργανώσεις πορεύθηκαν από τα γραφεία τους στην κατεχόμενη Λευκωσία προς την λεγόμενη «βουλή». Επίκεντρο της διαμαρτυρίας τους και οι αυξήσεις στις τιμές που επέφερε η μείωση της αξίας της τουρκικής λίρας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι εργαζόμενοι των εκπαιδευτικών οργανώσεων KTOEÖS και KTÖS, η μεγαλύτερη συντεχνία των «δημοσίων υπαλλήλων» KTAMS, η DEV-İŞ, η KOOP-SEN των εργαζομένων στα συνεργατικά ιδρύματα, η VERGİ-SEN στο «τμήμα φόρου», η ÇAĞ-SEN των εργαζομένων στο «δημόσιο», η GÜÇ-SEN των εργαζομένων στα «τελωνεία» και οι εργαζόμενοι στους «δήμους», BES.

Οι οργανώσεις των εκπαιδευτικών KTOEÖS και KTÖS έκαναν σήμερα στάσεις εργασίας, όπως και οι εργαζόμενοι στο «τμήμα φόρου» και στα «τελωνεία». Τα μέλη της ÇAĞ-SEN κατήλθαν σήμερα σε ολοήμερη απεργία.

Μπροστά στη «βουλή» βρέθηκε και ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Ερχιουρμάν και υποψήφιοι «βουλευτές» του κόμματός του. Εκεί ήταν επίσης ο πρόεδρος του Κόμματος Κοινωνικής Δικαιοσύνης, Τζεμάλ Όζιγίτ και ο πρόεδρος του κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης, Μεχμέτ Τσακιτζί.

Οι συγκεντρωθέντες φώναζαν συνθήματα όπως «Θα νικήσουμε αντιστεκόμενοι», «Ενότητα, αγώνας, αλληλεγγύη» ενώ κρατούσαν πανό που έγραφαν «Τέλειωσε το γκάζι και η υπομονή μας», «Σταθερό νόμισμα», «Όχι στην φτωχοποίηση».

Μιλώντας στην εκδήλωση ο πρόεδρος της συντεχνίας των Τουρκοκύπριων καθηγητών, Οζάν Ελμαλί κάλεσε την κατοχική «κυβέρνηση» να δει τον «λαό» και όχι την οροσειρά του Ταύρου στην Τουρκία (Σε ανάρτηση στο Twitter που είχε κάνει πριν μέρες ο Ερσίν Τατάρ είχε αναφέρει ότι φαίνονται καθαρά τα βουνά του Ταύρου και είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις).

Ο Ελμαλί πρόσθεσε ότι φόρος εισοδήματος αποκόπτεται κι από αυτούς που πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό. «Δεν θα τα επιτρέψουμε αυτά». Κάλεσε δε την «κυβέρνηση» να κάνει ρυθμίσεις στο φόρο που να περιλαμβάνει του πλέον πλούσιους.

Αίτημά τους, ανέφερε, είναι να γίνουν διορθώσεις όσον αφορά τις τιμές και την ΑΤΑ, η οποία να καθορίζεται κάθε δύο μήνες.

Ο γενικός Γραμματέας της των τουρκοκύπριων δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ είπε ότι «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την πίστη μας και την τουρκοκυπριακή μας ταυτότητα. Θέλουμε να ζούμε σε αρμονία με την διεθνή κοινότητα». Απευθυνόμενος δε προς την Τουρκία είπε ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν είναι ζητιάνοι και «αυτοί που μας έφεραν σε αυτό το χάλι πρέπει να ντρέπονται». Ακολούθησαν συνθήματα όπως «Άγκυρα πάρε το χέρι σου από πάνω μας».

Με παρότρυνση δε του κ. Ελτζίλ οι παρευρισκόμενοι έκαναν το σήμα της νίκης προς το γραφείο του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο οποίος προ καιρού είχε επικρίνει αυτούς που το έκαναν.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.