Η Γαλλία απαγορεύει τις μάσκες FFP2!

Περιέχουν Γραφένιο, για το οποίο δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για την ασφάλεια χρήσης…

Η εθνική υπηρεσία ασφάλειας υγείας της Γαλλίας (ANSES) αποφάσισε πριν από λίγο ότι οι μάσκες FFP2 που περιέχουν γραφένιο δεν πρέπει πλέον να χρησιμοποιούνται, λόγω έλλειψης δεδομένων σχετικά με την τοξικότητα τους. Οι συγκεκριμένες μάσκες είχαν ήδη ανασταλεί προσωρινά στη Γαλλία.

Η χρήση μασκών FFP2 που περιέχουν Γραφένιο, πρέπει να αποφευχθεί προληπτικά λόγω έλλειψης στοιχείων για την τοξικότητα αυτού του συνθετικού υλικού, όπως απεφάνθη η υπηρεσία υγειονομικής ασφάλειας ANSES. «Η ANSES συνιστά στις δημόσιες αρχές να δώσουν προτεραιότητα στην εμπορία ή την παροχή μασκών χωρίς γραφένιο», ανέφερε η υπηρεσία σε δελτίο τύπου μετά από έκθεση εμπειρογνωμόνων που ζήτησε η Γενική Διεύθυνση Υγείας.

Τον Απρίλιο, ο Καναδάς ήταν η πρώτη χώρα που τόνισε τους πιθανούς κινδύνους των μασκών FFP2 (ή KN95, το αντίστοιχο της Βόρειας Αμερικής) που περιέχουν γραφένιο. Είχε απαγορεύσει προληπτικά τις μάσκες γραφενίου που κατασκεύαζε η κινεζική εταιρεία Shandong Shengquan New Materials, λόγω του φόβου ότι προκαλούσε προβλήματα στους πνεύμονες. Μετά από ανάλυση, ο Καναδάς ενέκρινε τελικά ξανά αυτές τις μάσκες τον Ιούλιο, θεωρώντας ότι δεν παρουσίαζαν αποδεδειγμένα κίνδυνο.

Οι γαλλικές αρχές είχαν ήδη ζητήσει τον Μάιο να μην χρησιμοποιούνται πλέον μάσκες γραφενίου FFP2, που διανέμονται ιδίως σε επαγγελματίες υγείας. Αυτή η αναστολή αποφασίστηκε εν αναμονή της αξιολόγησης κινδύνου από την ANSES. Αν και τα διαθέσιμα δεδομένα «δεν υπογραμμίζουν ανησυχητικές επιπτώσεις», η ANSES θεωρεί «αδύνατο να εκτιμηθεί ο κίνδυνος για την υγεία». Σημειώνει μάλιστα  «έλλειψη πληροφοριών για το γραφένιο που χρησιμοποιείται από τους κατασκευαστές και για την τοξικότητα αυτής της ουσίας, ιδίως μακροπρόθεσμα». Γι’ αυτό θεωρεί προτιμότερο να αποφεύγεται η χρήση αυτού του είδους μάσκας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.