ΗΠΑ: Τι θα γίνει αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία; Τα σενάρια που εξετάζονται

Δέσμευση για διακοπή της συνεργασίας με τη Ρωσία όσον αφορά τον Nord Stream 2 προσπαθούν να εξασφαλίσουν οι ΗΠΑ από τη νέα γερμανική κυβέρνηση, στην περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Στη σημερινή συνομιλία που πραγματοποίησαν σήμερα ο Τζο Μπάιντεν και ο Βλαντιμιρ Πούτιν ο αγωγός φυσικού αερίου φαίνεται να αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για τον Ρώσο πρόεδρο. Παράλληλα, όμως, Ρώσοι στρατιώτες συγκεντρώνονται στα σύνορα με την Ουκρανία προκαλώντας ανησυχία σε ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ για την πιθανότητα εισβολής τους πρώτους μήνες του 2022. Ο Πούτιν έχει δηλώσει πως δεν έχει πρόθεση να ξεκινήσει πόλεμο.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, οι εναλλακτικές λύσεις που εξετάζονται από την αμερικανική κυβέρνηση στην περίπτωση αυτή είναι η επιβολή κυρώσεων στις ρωσικές τράπεζες και στις εξαγωγές. Στόχος είναι η εξασφάλιση ενός περιεκτικού πακέτου μέτρων, που θα μπορεί να εφαρμοστεί γρήγορα και θα προκαλέσει τόσο ισχυρό οικονομικό πλήγμα, ώστε να λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας.

Σε σημερινή συνεδρίαση στο αμερικανικό Κογκρέσο, οι γερουσιαστές αντέδρασαν στις προτάσεις που τέθηκαν υπό συζήτηση. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι γερουσιαστές υποστήριξαν ότι οι ΗΠΑ έχουν περιορισμένες επιλογές ως προς τη διαχείριση του ζητήματος, διότι αφενός δεν έχουν ενισχύσει τον πολεμικό εξοπλισμό της Ουκρανίας, αφετέρου δεν κατάφεραν να σταματήσουν την ανέγερση του Nord Stream 2.

Τι συζήτησαν οι δύο ηγέτες

Οι δύο πρόεδροι ολοκλήρωσαν σήμερα μία συνομιλία δύο ωρών. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, ο Τζο Μπάιντεν «εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων τους σχετικά με την αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία και ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι θα απαντήσουν με ισχυρά οικονομικά και άλλου είδους μέτρα στην περίπτωση κλιμάκωσης».

Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος «επανέλαβε την στήριξή του προς το κυρίαρχο ουκρανικό κράτος και την ακεραιότητα της περιοχής». Εκτός αυτού ζήτησε «αποκλιμάκωση και επιστροφή στη διπλωματία».

Κυβέρνηση Μέρκελ

Ο Nord Stream 2 αποτέλεσε πηγή πολλών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Γερμανίας, ενώ η Άγκελα Μέρκελ αρνήθηκε επανειλημμένως να χρησιμοποιήσει τον αγωγό ως πολιτικό όπλο έναντι του Πούτιν. Σε κάθε περίπτωση ο αγωγός είναι σημαντικός και για τη Ρωσία, αλλά και για τη διασφάλιση επαρκών αποθεμάτων φυσικού αερίου στη Γερμανία και την Ευρώπη.

Η κυβέρνηση της Μέρκελ συμφώνησε τον Ιούλιο να λάβει τα κατάλληλα μέτρα στην περίπτωση που η Ρωσία χρησιμοποιήσει τον Nord Stream 2 ως ενεργειακό όπλο ή επιδείξει εχρθική στάση απέναντι στην Ουκρανία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, CNN

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.