Σε ποιες χώρες της Ευρώπης έχουμε κρούσματα της «Μποτσουάνα»

Παρότι η Ευρώπη αντέδρασε αστραπιαία θέτοντας σε ισχύ μέτρα για να κρατήσει μακριά της τη νέα μετάλλαξη «Όμικρον», η μια μετά την άλλη ευρωπαϊκές χώρες ανακοινώνουν ότι εντοπίζουν κρούσματα στα εδάφη τους.

Επιβεβαιωμένα κρούσματα της επονομαζόμενης και «μετάλλαξης της Μποτσουάνα» έχουν εντοπιστεί στην Ιταλία, στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο και το Ισραήλ.

Σε συναγερμό βρίσκονται επίσης οι υγειονομικές αρχές στην Τσεχία και την Ολλανδία λόγω ύποπτων κρουσμάτων.

Ιταλία

Το Ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας επιβεβαίωσε το βράδυ του Σαββάτου, ότι σε κρούσμα κορωνοϊού που καταγράφηκε στη Νάπολη εντοπίστηκε η παραλλαγή «Όμικρον».

Πρόκειται για ασθενή που ταξίδεψε στην Ιταλία από τη Μοζαμβίκη.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία η κατάσταση της υγείας του ίδιου και της οικογένειάς του είναι καλή.

Γερμανία

Δύο κρούσματα της παραλλαγής «Όμικρον» εντοπίστηκαν στη Βαυαρία ενώ άλλο ένα ύποπτο κρούσμα εξετάζεται στη δυτική Γερμανία, σύμφωνα με τις υγειονομικές Αρχές.

Οι δύο άνθρωποι που φέρουν την παραλλαγή έφτασαν στις 24 Νοεμβρίου στο αεροδρόμιο του Μονάχου, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Βαυαρίας, χωρίς να διευκρινίσει ρητά αν προέρχονταν από τη Νότια Αφρική.

Και οι δύο προσήλθαν για έλεγχο αφού πληροφορήθηκαν ότι κυκλοφορεί η νέα αυτή παραλλαγή που προκαλεί ανησυχίες παγκοσμίως.

Από τους επιβάτες που έφτασαν την Παρασκευή από το Κέιπ Τάουν, 50 έχουν μπει σε καραντίνα στη Βαυαρία.

Δύο αλλοδαποί βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό και εξετάζεται αν φέρουν την παραλλαγή «Όμικρον».

Νωρίτερα, αξιωματούχοι από την Έσση, όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, είπαν ότι εντοπίστηκε ένα ύποπτο κρούσμα της Όμικρον, ένας επιβάτης που έφτασε από τη Νότια Αφρική.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, ο άνθρωπος αυτός έφτασε την Κυριακή στη Γερμανία και ήταν πλήρως εμβολιασμένος.

Οι Αρχές αναμένουν ότι μέχρι την Δευτέρα θα έχει ολοκληρωθεί η ανάλυση του γονιδιώματος.

Ηνωμένο Βασίλειο

Δύο κρούσματα που συνδέονται μεταξύ τους της νέας παραλλαγής «Όμικρον» του κορωνοϊού εντοπίστηκαν στη Βρετανία και αφορούν ταξίδια στη νότια Αφρική, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ.

«Αργά χθες το βράδυ επικοινώνησε μαζί μου η Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

»Ενημερώθηκα ότι εντοπίστηκαν δύο κρούσματα της νέας παραλλαγής Όμικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο.

»Το ένα στο Τσέλμσφορντ και το άλλο στο Νότινγκαμ», είπε ο υπουργός.

Τα δύο αυτά πρόσωπα και όλα τα μέλη των νοικοκυριών τους υποβάλλονται εκ νέου σε διαγνωστικά τεστ και έχουν κληθεί να απομονωθούν μέχρι να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις και η ιχνηλάτηση των επαφών τους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Βέλγιο

Το Βέλγιο ανακοίνωσε την Παρασκευή το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της νέας μετάλλαξης στα εδάφη του.

Πρόκειται για γυναίκα, νεαρής ηλικίας, η οποία εμφάνισε συμπτώματα 11 ημέρες αφότου είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο μέσω της Τουρκίας.

Ήταν ανεμβολίαστη και δεν είχε διαγνωστεί στο παρελθόν με κορωνοϊό.

Η γυναίκα αυτή δεν είχε καμία σχέση με τη Νότια Αφρική, ούτε με οποιαδήποτε άλλη χώρα στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου.

Ολλανδία

Οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 61 άνθρωποι που έφτασαν στο Άμστερνταμ με δύο πτήσεις από τη Νότια Αφρική βρέθηκαν θετικοί στην covid-19 και διενεργούνται περαιτέρω εξετάσεις προκειμένου να εξακριβωθεί αν έχουν μολυνθεί από το παραλλαγμένο στέλεχος «Όμικρον».

«Σε έναν αριθμό των ατόμων που εξετάστηκαν εκτιμούμε ότι εντοπίστηκε η παραλλαγή Όμικρον» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ολλανδικό Ινστιτούτο Υγείας (RIVM).

Ένας εκπρόσωπος του Ινστιτούτου είπε ότι είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι πρόκειται για κρούσματα της νέας παραλλαγής, όμως χρειάζεται να γίνουν και άλλες αναλύσεις.

Τσεχία

Το περιφερειακό νοσοκομείο του Λίμπερετς, στη βόρεια Τσεχία, ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου από την τηλεόραση ότι εντοπίστηκε η παραλλαγή «Όμικρον» σε μια ασθενή που πάσχει από Covid-19.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το στέλεχος επιβεβαιώθηκε» είπε ένας εκπρόσωπος του νοσοκομείου, ο Βάτσλα Ρίτσαρ, μιλώντας στην τσεχική τηλεόραση.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.