« Ίσως η τουρκική οικονομική κρίση να είναι εν μέρει τεχνητή»

Μια άλλη προσέγγιση στο θέμα της οικονομικής κρίσης στην Τουρκία και τον ρόλο του Ερντογάν, αναδεικνύει ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης και διευθυντής στο κέντρο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Δημήτρης Τριανταφύλλου.

Μιλώντας στο Πρώτο πρόγραμμα, ο καθηγητής ανέφερε πως, παρότι υπαρκτή, η κρίση μπορεί να ειναι εν μέρει τεχνητή.

«Καθώς συνδέεται με το πολιτικό μέλλον της κυβέρνησης Ερντογάν όπου για πρώτη φορά οι δημοσκοπήσεις είναι πάρα πολύ αρνητικές ενδεχομένως να εξυπηρετεί τον Ερντογάν αυτή η διολίσθηση. Είναι πιο φτηνές οι εξαγωγές των τουρκικών προϊόντων.  και αυτό που θα κερδίσει η κυβέρνηση από τις εξαγωγές και τις τουριστικές ροές, ενδεχομένως προεκλογικά, να το μετατρέψει σε ένα πακέτο παροχών για να μπορεί να αναστρέψει το κλίμα» υποστήριξε ο κ. Τριανταφύλλου.

Υπάρχει και άλλη μια διάσταση σημείωσε. «Πάγια τακτική του Ερντογάν ήταν η καλλιέργεια του διχασμού στον λαό, που του έβγαινε σε καλό. Τώρα προσπαθεί να ξαναβγάλει τους αντιπάλους του στους δρόμους, γιατί ξέρει ότι θα ενισχύσει την πολιτική του βάση με τους εθνικιστές».

«Για τον Ταγίπ Ερντογάν δεν υπάρχει plab B, ούτε για το σύστημα γύρω του, το παλάτι, καθώς έχουν επενδύσει πολύ στον διχασμό», σημείωσε ο κ. Τριανταφύλλου.

Το άλλο αφήγημα του Ερντογάν, ότι «δεν υποτασσόμαστε στις ξένες δυνάμεις και σε κανέναν, γιατί έχουμε μια αυτόνομη πορεία,  στο μυαλό του συνδέεται με τις πολιτικές εξελίξεις και θεωρεί ότι ο δικός του τρόπος είναι ο σωστός» συμπλήρωσε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, τόνισε ο κ. Τριανταφύλλου, έχει δείξει στην εξωτερική πολιτική ότι μπορεί να ελιχθεί εφόσον το έχει ανάγκη, αλλά και εσωτερικά μπορεί να διαμορφώσει νέες συμμαχίες αν χρειαστεί για να επιβιώσει, την ώρα πάντως που για πρώτη φορά η αντιπολίτευση έχει μια πολιτική πολύ πιο συνεκτική.

«Δεν είναι δεδομένο ότι θα χάσει τις εκλογές, παρότι οι πιθανότητες έχουν αυξηθεί, ειδικά αν ισχύει όντως ότι τον εξυπηρετεί η διολίσθηση της τουρκικής λίρας, πράγμα που σημαίνει ότι προφανώς κινεί τα νήματα».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.