Ο κορονοϊός “απειλεί” τα Χριστούγεννα στην Ευρώπη – Τα πρώτα lockdown και οι προβλέψεις για τις γιορτές

Την ώρα που η Ευρώπη προετοιμαζόταν για τα Χριστούγεννα, τα πρώτα lockdown είναι πλέον πραγματικότητα καθώς τα κρούσματα κορονοϊού παρουσιάζουν ανησυχητική άνοδο. Ήδη η Αυστρία ανακοίνωσε καθολικό lockdown για όλον τον πληθυσμό και όχι μόνο για τους ανεμβολίαστους, όπως είχε αρχικά αποφασιστεί. Προς την ίδια πορεία φαίνεται να βαδίζει και η Γερμανία με αυστηρότερα μέτρα για να ανασχέσει το τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι πως οι ευρωπαϊκές χώρες, η μία μετά την άλλη, θα αρχίσουν να επιβάλλουν αυστηρότερους περιορισμούς.

Όπως αναφέρει η DW, η Σλοβακία, η Ελλάδα και η Τσεχία επέλεξαν να επιβάλλουν μέτρα για τον περιορισμό των ανεμβολίαστων. Η Σλοβακία απαγόρευσε στους ανεμβολίαστους να πηγαίνουν σε εστιατόρια, καταστήματα που έχουν προϊόντα πρώτης ανάγκης, αθλητικά γεγονότα, γυμναστήρια αλλά και συναυλίες. “Είναι ένα lockdown για τους ανεμβολίαστους” δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Eduard Heger την Πέμπτη. Στη Σλοβακία μόλις το 45% του πληθυσμού εμβολιάστηκε, ενώ καταγράφονται 8.000 κρούσματα. Σημειώνεται ότι ο πληθυσμός της χώρας είναι 5,5 εκατομμύρια.

Στην Τσεχία την ίδια ώρα, θα ισχύουν ανάλογα μέτρα από την Δευτέρα. Μόνο οι ανήλικοι από 12 έως 18 ετών εξαιρούνται από την απαγόρευση εισόδου ανεμβολίαστων σε εστιατόρια, μπαρ, κομμωτήρια, μουσεία και ξενοδοχεία. Την Τρίτη καταγράφηκαν στη χώρα 22.500 κρούσματα, που είναι ρεκόρ για την χώρα.

“Στόχος αυτών των μέτρων είναι να δώσουμε κίνητρα για να εμβολιαστούν” σχολίασε ο υπουργός Υγείας, Adam Vojtech. Στην Τσεχία έχει εμβολιαστεί το 58% του πληθυσμού.

Βαυαρία: Κλείνουν όλες οι χριστουγεννιάτικες αγορές

Χριστούγεννα κορονοϊός

Η Βαυαρία ανακοίνωσε ότι ακυρώνονται όλες οι χριστουγεννιάτικες αγορές λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού. Το lockdown θα ισχύει σε όσες περιοχές βρίσκονται στο “κόκκινο”, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου και θα γίνει νέα αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Γερμανία: Δραματικοί τόνοι από τον υπουργό Υγείας

Προς ένα γενικό lockdown φαίνεται πως οδεύει η Γερμανία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με το τέταρτο κύμα της πανδημίας, με τον υπουργό Υγείας να μιλά με δραματικούς τόνους για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

Ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, έκανε λόγο για “εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής νέου γενικού lockdown, ενώ ο επικεφαλής του Ινστιτούτου “Ρόμπερτ Κοχ” Λόταρ Βίλερ μίλησε για ένα μεγάλο ξέσπασμα του κορονοϊού, καθώς για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας ασθενείς πρέπει να μεταφερθούν από κρατίδιο σε κρατίδιο, λόγω υπερβολικής επιβάρυνσης του συστήματος υγείας.

“Με απλά λόγια: βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη κατάσταση της πανδημίας. Είμαστε στο “και δέκα’”, είπε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η πολιτεία θα έπρεπε να είχε επισημάνει νωρίτερα ότι με τόσο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το τέταρτο κύμα.

Απευθυνόμενος σε όσους αρνούνται ακόμη να εμβολιαστούν, ο υπουργός Υγείας δήλωσε σε δραματικό τόνο: “Δεν καταλαβαίνω, τι άλλο πρέπει δηλαδή να συμβεί; Δεν μπορούμε να τους σύρουμε όλους σε μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Και δεν σκέφτομαι έναν υποχρεωτικό εμβολιασμό, διότι μόνο με τον εμβολιασμό, με τον ενισχυτικό εμβολιασμό, δεν θα σπάσουμε πλέον αυτό το κύμα, κάτι που χρειαζόμαστε βραχυπρόθεσμα. Γι’ αυτό και είναι αναγκαίοι επιπλέον περιορισμοί επαφών, όπως ένα “lockdown για ανεμβολίαστους’”.

Ερωτηθείς, ωστόσο, σχετικά με το εάν υπάρχει ενδεχόμενο επιβολής και γενικού lockdown, όπως αυτό που θα εφαρμοστεί στην Αυστρία από την ερχόμενη Δευτέρα, ο κ. Σπαν τόνισε: “Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση, στην οποία δεν πρέπει να αποκλείσουμε τίποτα (…) Αυτή θα είναι η εβδομάδα των αποφάσεων”.

Γερμανία: Καραντίνα 10 ημερών για ανεμβολίαστους ταξιδιώτες από την Ελλάδα

Στις «περιοχές υψηλού κινδύνου» για τη Γερμανία κατατάσσονται από την Κυριακή η Ελλάδα, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ».

Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού, όποιος φθάνει στη Γερμανία από τις προαναφερθείσες χώρες και δεν έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της Covid-19 ή ανάρρωσης από τη νόσο, θα πρέπει να παραμείνει σε καραντίνα 10 ημερών.

Θα μπορεί ωστόσο να υποβληθεί σε τεστ μετά την 5η ημέρα και, εφόσον είναι αρνητικό, να απαλλαγεί από την υποχρέωση παραμονής σε περιορισμό.

Ο κανόνας ισχύει και για τα παιδιά, αλλά, όταν πρόκειται για άτομα κάτω των 12 ετών, η καραντίνα λήγει αυτομάτως μετά την 5η ημέρα, χωρίς την υποχρέωση του τεστ.

Επιπλέον, όλοι όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν προς τη Γερμανία από χώρα «υψηλού κινδύνου», θα πρέπει να συμπληρώνουν ψηφιακό έγγραφο, στο οποίο θα καταχωρούν και το πιστοποιητικό τους (εμβολιασμού, ανάρρωσης, διαγνωστικού τεστ).

Αυστρία: Καθολικό lockdown και για εμβολιασμένους

Lockdown Ευρώπη Χριστούγεννα

Τα νέα αυστηρά μέτρα θα ισχύσουν από την Δευτέρα και θα διαρκέσουν για 10 ημέρες.  Ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου που έγινε πριν από λίγο έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις. Όπως αποκάλυψε μετά το πρώτο 10ήμερο το lockdown θα επανεξεταστεί και αν κριθεί αναγκαίο θα πάρει παράταση.

Επίσης, οι εμβολιασμοί θα γίνουν υποχρεωτικοί από τον επόμενο Φεβρουάριο.

Στόχος είναι να μπει “φρένο” στην δραματική αύξηση των κρουσμάτων, ενώ η χώρα αντιμετωπίζει ένα σκληρό τέταρτο κύμα. Περίπου τα 2/3 των κατοίκων της Αυστρίας είναι πλήρως εμβολιασμένοι, που είναι από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.

«Πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού. Είναι αδιάντροπα χαμηλά» είχε δηλώσει πριν από λίγες ημέρες ο Αυστριακός καγκελάριος.

Η Αυστρία γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επιβάλει τόσο σκληρά μέτρα μετά το καλοκαίρι.

“Παρά τους πολλούς μήνες προσπάθειας, δεν πείσαμε αρκετό ποσοστό των κατοίκων να κάνουν το εμβόλιο” τόνισε ο Σάλενμπεργκ, ο οποίος κατηγόρησε όσους αρνούνται να εμβολιαστούν ότι “κάνουν επίθεση στο δημόσιο σύστημα υγείας”.

Οι Αυστριακοί δεν θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι τους παρά μόνο για τα απαραίτητα ψώνια και την άσκηση τους.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.