Τουρκία: Η σημασία του… καθίσματος στο παλάτι του Ερντογάν

Μαρία Ζαχαράκη-Ανταποκρίτρια Εθνους στην Τουρκία

Νέο «σούσουρο» για το πού καθίζει τους καλεσμένους του ο Τούρκος πρόεδρος προκλήθηκε κατά την επίσκεψη του ηγέτη του μικρού κόμματος Ευδαιμονίας στο προεδρικό για να συζητήσει πιθανότητα συνεργασίας με την κυβερνώσα παράταξη.

Ο Ερντογάν δεν έβαλε τον Καραμολάογλου να καθίσει δίπλα του στην πολυθρόνα, όπως συνήθως όταν ο συνομιλητής είναι ένας, αλλά στον καναπέ που είχε ‘εξορίσει’ και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, γεγονός που σχολιάζεται εντόνως από τα τουρκικά ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Υποδεικνύοντας στον αρχηγό του μικρού κόμματος Ευδαιμονίας ο κ. Ερντογάν να καθίσει στον καναπέ, δηλώνει κατά πολλούς ότι δεν ήθελε να φανεί ότι τον βάζει να καθίσει στην ίδια καρέκλα που βάζει και τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που τον θεωρεί κατά κάποιο τρόπο ισότιμο.

 

Κάποιοι σχολιάζουν μάλιστα ότι στην ερώτηση του Καραμολάογλου στον Ερντογάν ‘πώς είσαι’, ο Τούρκος πρόεδρος δεν απαντά και δεν κοιτάζει καν το πρόσωπο του καλεσμένου του. Υπάρχει ένα ίχνος αλαζονείας και περιφρόνησης στην έκφραση του Ερντογάν, λένε. Δεν κάθεται καν στο κάθισμα δίπλα του για να τον ταπεινώσει. Κι ο Καραμολάογλου δεν μπορεί να κρύψει την έκπληξή του.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου από την άλλη προειδοποίησε τον Ερντογάν: «Ο Μπαχτσελί κινείται σαν στρουθοκάμηλος». «Ξέρεις, είπαν στη στρουθοκάμηλο, Μετέφερε ένα φορτίο’ και απάντησε ‘Είμαι πουλί’. Μετά της είπαν, ‘Τότε πέτα’ και εκείνη απάντησε ‘Είμαι μια καμήλα’. Ο κ. Μπαχτσελί όταν χρειάζεται να δείξει πυγμή γίνεται κυβέρνηση, όταν χρειάζεται να αναλάβει την ευθύνη γίνεται αντιπολίτευση».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.