Η Yeni Akit «παινεύεται» ότι η Τουρκία επιστρέφει στα παλιά οθωμανικά εδάφη και διώχνει την «αποικιακή» Γαλλία

«Η βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας κατά τα τελευταία 20 χρόνια με τις χώρες στο Μαγκρέμπ σε πολλούς τομείς, απασχόλησε τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης», γράφει η τουρκική εφημερίδα Yeni Akit και αναδημοσιεύει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

Η Τουρκία με τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις έχει «γίνει μια μεγάλη δύναμη στην περιοχή» γράφει το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι, «ο πρόεδρος Ερντογάν βρέθηκε αντιμέτωπος με την πρώην αποικιακή δύναμη (σ.σ. Γαλλία) στη βόρεια Αφρική και σε πολλά μέρη έχει κερδίσει το σεβασμό των μουσουλμάνων», σημειώνει η Γενί Ακίτ.

Οικονομική διείσδυση της Τουρκίας στο Μαγκρέμπ

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης παρακολουθούν στενά τις δραστηριότητες της Τουρκίας κατά την πρόσφατη περίοδο.

Τώρα, έχει δημοσιευθεί μια έκθεση που εφιστά την προσοχή στη δραστηριότητα της Άγκυρας στη Βόρεια Αφρική.

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Η Τουρκία αυξάνει την επιρροή της στο Μαγκρέμπ», το οποίο αναδημοσιεύθηκε από πολλά μέσα ενημέρωσης.

Σε αυτό τονίζεται ότι η Τουρκία ανέπτυξε οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις με χώρες όπως η Αλγερία, η Λιβύη, η Τυνησία και το Μαρόκο.

Αναφέρθηκε ότι οι επενδύσεις της σε αυτές τις χώρες αυξήθηκαν σταδιακά.

Χιλιάδες τουρκικές εταιρείες και περισσότερα από 200 τουρκικά καταστήματα άνοιξαν στην Αλγερία και η χώρα αυτή έχει γίνει σημείο εισαγωγών για τρίτες χώρες.

Πρώτες οι τουρκικές τηλεοπτικές σειρές στις χώρες της βόρειας Αφρικής

«Σημειώνεται, ακόμη, ότι οι τουρκικές τηλεοπτικές σειρές συνετέλεσαν στην ενίσχυση των σχέσεων με αυτά τα πρώην οθωμανικά εδάφη.

»Μάλιστα, οι ειδικοί λένε, η Τουρκία είναι η φωνή και προστάτης των μουσουλμάνων», τονίζει το τούρκικο δημοσίευμα.

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν κέρδισε το σεβασμό των Μουσουλμάνων στη βόρεια Αφρική και σε πολλά άλλα μέρη, αντιμετωπίζοντας τις πρώην αποικιακές δυνάμεις (τη Γαλλία)».

Το ζήτημα της Λιβύης επισημαίνεται επίσης

Αυτό που συνέβη στη Λιβύη βρισκόταν στο «ραντάρ» των γαλλικών μέσων ενημέρωσης εδώ και πολύ καιρό.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η νόμιμη κυβέρνηση της Τρίπολης έλαβε την υποστήριξη της Τουρκίας στην εμφύλια σύγκρουση και έλαβε από αυτήν μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.

Σημειώνεται ακόμη ότι η Τουρκία είναι μια μεγάλη δύναμη στην περιοχή (σημ. αυτό δεν το αναφέρει το γαλλικό δημοσίευμα).

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.