Γερμανία: Προς αυστηρότερο lockdown μετά το ρεκόρ κρουσμάτων

Γερμανία: Προς αυστηρότερο lockdown μετά το ρεκόρ κρουσμάτων

Στα 23.679 – επίπεδα-ρεκόρ – έφθασαν το τελευταίο 24ωρο τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη Γερμανία, ενώ οι νεκροί από την Covid-19 ήταν κατά το ίδιο διάστημα 440, ανακοίνωσε σήμερα το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ», επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που θέλουν τον έλεγχο της δεύτερης φάσης της πανδημίας στην Γερμανία να αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

Την Τετάρτη, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη ομιλία από το βήμα της Bundestag, τάχθηκε υπέρ των προτάσεων της Γερμανικής Ακαδημίας Επιστημών Leopoldina για αυστηρότερα μέτρα περιορισμού και ακύρωση των σχεδίων για μερική χαλάρωση κατά την περίοδο των γιορτών.

«Πεντακόσιοι θάνατοι την ημέρα – είναι απαράδεκτο!», δήλωσε η κ. Μέρκελ και ζήτησε «να λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν όσα λένε οι επιστήμονες», απαντώντας σε κριτική της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD).

Διευκρίνισε μάλιστα ότι υπάρχει ακόμη «πολύς δρόμος» μέχρις ότου ο εμβολιασμός φθάσει σε επίπεδο που θα επιτρέπει να αρθούν οι περισσότεροι περιορισμοί.

Απευθυνόμενη στους πολίτες, η καγκελάριος απηύθυνε δραματική έκκληση να αποφευχθούν οι επαφές πριν από τις γιορτές: «αν τώρα έχουμε πάρα πολλές επαφές πριν από τα Χριστούγεννα, τότε ίσως αυτά να είναι τα τελευταία Χριστούγεννα που θα περάσουμε με τους παππούδες και τις γιαγιάδες», προειδοποίησε.

«Γνωρίζω ότι τα μέτρα είναι σκληρά και, πραγματικά, μέσα από την καρδιά μου, λυπάμαι», πρόσθεσε συγκινημένη.

Ανάλογα δραματικούς τόνους χρησιμοποίησε σήμερα και ο κυβερνήτης του Βερολίνου Μίχαελ Μίλερ, ο οποίος προανήγγειλε αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής πώλησης και των σχολείων.

«Πόσους νεκρούς αξίζουν τα ψώνια μας;», είπε εμφανώς φορτισμένος ενώπιον της Γερουσίας και τόνισε κατ΄επανάληψη ότι «δεν γίνεται αλλιώς», καθώς η γερμανική πρωτεύουσα έχει εξελιχθεί σε μια από τις πλέον επιβαρυμένες εστίες κορονοϊού στη χώρα.

Σύμφωνα με το σχέδιό του, τα καταστήματα θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά την Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά ίσως και από τις 21 ή 23 Δεκεμβρίου έως τις 10 Ιανουαρίου 2021.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγοράσουμε πουλόβερ στις 28 Δεκεμβρίου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μίλερ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι οριστικές αποφάσεις, τόσο για το εμπόριο όσο και για τα σχολεία, θα ληφθούν στην συνεδρίαση της επόμενης Τρίτης.

Αποφάσεις για αυστηρότερο lockdown έχουν ήδη ληφθεί στην Σαξονία και στην Βαυαρία, ενώ όλα τα κρατίδια εξετάζουν ανάλογα σχέδια.

Η λειτουργία των σχολείων αποτελεί αρμοδιότητα των κρατιδιακών κυβερνήσεων, ωστόσο η Άνγκελα Μέρκελ άφησε χθες να εννοηθεί ότι τάσσεται υπέρ της επίσπευσης της έναρξης των χριστουγεννιάτικων διακοπών αλλά και της επιμήκυνσής τους, σύμφωνα και με την εισήγηση της Leopoldina.

Εντατικολόγοι της Γερμανίας: “Μειώστε στο ελάχιστο τις επαφές τα Χριστούγεννα”Οι εντατικολόγοι της Γερμανίας απηύθυναν σήμερα δραματική έκκληση προς τους πολίτες να περιορίσουν στο ελάχιστο τις επαφές κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

«Ακόμα κι αν πονάει να μην δεις τη γιαγιά και τον παππού, τον θείο ή άλλα ευάλωτα πρόσωπα: Σας παρακαλώ μην το κάνετε!», δήλωσε ο Ούβε Γιάνσενς, ο πρόεδρος της Γερμανικής Διεπιστημονικής Ένωσης για Εντατική Νοσηλεία και Ιατρική Έκτακτης Ανάγκης (DIVI), στα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα RTL / n-tv.

«Εάν η γιαγιά έχει υψηλό πυρετό επτά ημέρες μετά τις γιορτές, και έρθει αργότερα για άλλες επτά ημέρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και μετά πεθάνει, θα είναι πολύ αργά.

Παρακαλώ προστατέψτε αυτές τις ευάλωτες, τις ευπαθείς ομάδες ανθρώπων του κύκλου σας. Θα αναπληρώσετε τις γιορτινές συγκεντρώσεις τον επόμενο χρόνο», τόνισε ο Γιάνσενς.

Υπέρ του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού η πλειοψηφία των Γερμανών

Η συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών σκοπεύει να εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, ενώ ένας στους δύο πολίτες θεωρεί ότι είναι αναγκαία επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov για λογαριασμό της Handelsblatt, το 79% δηλώνει ότι θα εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, με τον έναν στους τρεις μάλιστα να δηλώνει ότι θα το κάνει «το συντομότερο δυνατό».

Γερμανία: Προς αυστηρότερο lockdown μετά το ρεκόρ κρουσμάτων

 

Στην ίδια δημοσκόπηση, το ενδεχόμενο εμβολιασμού απορρίπτει εντελώς το 18%.

Σε δημοσκόπηση ωστόσο που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό των τηλεοπτικών σταθμών n-tv και RTL, το ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν ότι σκοπεύουν να εμβολιαστούν ανέρχεται σε 43%, ενώ το 50% δηλώνει ότι προτιμά να περιμένει.

Ταυτόχρονα, το 7% των ερωτηθέντων δηλώνει την απόλυτη αντίθεσή του στην προοπτική εμβολιασμού και το 70% εκτιμά ότι σε καμία περίπτωση ο εμβολιασμός δεν θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός.

Σύμφωνα με το «Πολιτικό Βαρόμετρο» του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, το 49% των πολιτών θα προτιμούσε επιπλέον μέτρα περιορισμού για την διαχείριση της πανδημίας, με την συντριπτική πλειοψηφία (82%) να τάσσεται υπέρ της παράτασης του lockdown έως τις 10 Ιανουαρίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 19% τάσσεται υπέρ της χαλάρωσης των μέτρων για την Πρωτοχρονιά.

Επισημαίνεται ότι πριν από δύο εβδομάδες, στην ίδια έρευνα, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 38%, 17% και 79%.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.