Σύνοδος Κορυφής: Δείπνο με «μενού» την Τουρκία θα έχουν οι «27»

Σύνοδος Κορυφής: Δείπνο με «μενού» την Τουρκία θα έχουν οι «27»

Στο δείπνο των ηγετών τοποθετείται χρονικά η συζήτηση για την Τουρκία κατά την αυριανή Σύνοδο των 27.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή πρόσκλησης που απέστειλε στους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναφέρει ότι «στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτής της εβδομάδας θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε πολλά σημαντικά ζητήματα.

Θα ξεκινήσουμε με την παραδοσιακή ανταλλαγή απόψεών μας με τον Πρόεδρο Σασόλι.»

«Όσον αφορά την πανδημία COVID-19, χαιρετίζουμε τις θετικές εξελίξεις στα εμβόλια. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η πανδημία έχει τελειώσει. Μπορούμε τώρα να εντείνουμε τις προετοιμασίες μας για την ανάπτυξη και διανομή εμβολίων.

Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για συντονισμό στις δοκιμές και την άρση των περιορισμών, ακόμη και για τα ταξίδια, όταν το επιτρέπει η επιδημιολογική κατάσταση», επισημαίνει.

«Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να βρούμε μια συμφωνία για ένα κοινό πακέτο που θα επιτρέπει την ταχεία εφαρμογή τόσο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου όσο και του ταμείου ανάκαμψης», ανέφερε.

«Η απογευματινή μας συνεδρία θα είναι αφιερωμένη στην αλλαγή του κλίματος. Μία συμφωνία για έναν ενισχυμένο στόχο μείωσης εκπομπών τουλάχιστον 55% έως το 2030 βρίσκεται εντός της ατζέντας μας.

Η εργασία για τον καλύτερο τρόπο για να φτάσουμε σε αυτόν τον φιλόδοξο στόχο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αυτό θα ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα και θα στηρίξει τον ισχυρισμό μας ότι διαδραματίζουμε ηγετικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», αναφέρει.

Σύνοδος Κορυφής: Δείπνο με «μενού» την Τουρκία θα έχουν οι «27»

 

«Κατά τη διάρκεια του δείπνου, θα ήθελα να εξετάσουμε τη σημαντική διεθνή ατζέντα μας. Μετά τις εκλογές, οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ θα εισέλθουν σε μια νέα φάση και πρέπει να θέσουμε τη βάση για μια ισχυρή και ισότιμη εταιρική σχέση.

Όπως συμφωνήθηκε τον Οκτώβριο, θα επιστρέψουμε επίσης στις σχέσεις με την Τουρκία», τόνισε.

«Την Παρασκευή το πρωί, θα απευθυνθούμε στη Νότια Γειτονιά. Είναι μια βασική περιοχή για τα στρατηγικά μας συμφέροντα και πρέπει να εξετάσουμε πώς να την αναβιώσουμε και να της προσφέρουμε μια νέα διάσταση», σημείωσε.

«Στη συνέχεια θα στραφούμε στην ασφάλειά μας. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων εβδομάδων ενίσχυσαν μόνο την αποφασιστικότητά μας να συνεργαστούμε ενάντια στην τρομοκρατία, τη ριζοσπαστικοποίηση και τον βίαιο εξτρεμισμό.

Θα επικεντρωθούμε ιδιαίτερα σε επιχειρησιακά μέτρα που ενισχύουν περαιτέρω τη συνεργασία μας», αναφέρει στην επιστολή.

«Στο τέλος της συνάντησής μας, θα συναντηθούμε με τους Προέδρους της ΕΚΤ και της Ευρωομάδας για τη Σύνοδο Κορυφής του ευρώ σε περιεκτική σύνθεση (27).

Αυτό θα είναι μια ευκαιρία για εμάς να συζητήσουμε την οικονομική κατάσταση και να δώσουμε περαιτέρω καθοδήγηση σχετικά με την Τραπεζική Ένωση και την Ένωση Κεφαλαιαγορών», σημειώνει.

«Όσον αφορά τις σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με βάση την κοινή εντολή μας. Δεν είναι πρόθεση να προγραμματιστεί συζήτηση επί του θέματος.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν θα μας ενημερώσει σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση», ανέφερε.

Πηγή: Real.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.