Η Τουρκία δεν προχώρησε σε αποκλιμάκωση

Η Τουρκία δεν προχώρησε σε αποκλιμάκωση

Στους Ευρωπαίους ηγέτες μεταφέρονται οι πιθανές κυρώσεις της ΕΕ κατά της Τουρκίας, μετά τη σημερινή διαπίστωση των υπουργών Εξωτερικών ότι η Άγκυρα δεν προχώρησε σε αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε το μεσημέρι στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι η κεντρική διαπίστωση ήταν πως δεν έχει υπάρξει θεμελιώδης αλλαγή στη στάση της Τουρκίας.

«Αντίθετα, η κατάσταση επιδεινώθηκε σε ορισμένους τομείς», ανέφερε, ενώ οι σεισμικές έρευνες συνεχίζονται.

Η κατάσταση δεν είναι θετική και οι υπουργοί θα ενημερώσουν τις κυβερνήσεις τους για την εξέλιξη αυτή, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σε ερώτηση σχετικά με το τι περιμένει από τη συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών, ο κ. Μπορέλ αρνήθηκε να προκαταλάβει την όποια απόφαση, τονίζοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κάνει ακριβώς αυτό που είπε ότι θα κάνει, θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα λάβει την απόφαση που θεωρεί δέουσα.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση διευκρίνισε ότι δεν είναι μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος, άλλα όλα τα κράτη-μέλη επιθυμούν εμπεριστατωμένη αξιολόγηση των σχέσεων με την Τουρκία. «Η διπλωματία εφευρέθηκε για να λύνουμε διαφορές ειρηνικά με διάλογο και αυτό προσπαθώ να κάνω», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου είχε προσφέρει στην Τουρκία μια θετική ατζέντα για αναθέρμανση των σχέσεών της με την ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρούσε μέχρι τον Δεκέμβριο σε αποκλιμάκωση της έντασης στη Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που δεν έκανε.

Η Τουρκία δεν προχώρησε σε αποκλιμάκωση

 

«Θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση»

Σε δήλωσή μετά την σημερινή συζήτηση, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είπε ότι διαπιστώθηκε από όλους τους ομολόγους του ότι η Τουρκία δεν αντελήφθη το θετικό μήνυμα της ΕΕ από το Συμβούλιο του Οκτωβρίου.

Αντίθετα συνέχισε την παραβατική συμπεριφορά της και μάλιστα σε ένα πλαίσιο που είναι παντελώς απαράδεκτο: την απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας, αν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, ανέφερε ο υπουργός.

«Σημειώνω ότι η UNCLOS, η σύμβαση που προβλέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι τμήμα του ευρωπαϊκού δικαίου, την έχει επικυρώσει η ίδια η ΕΕ, άρα η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της Ένωσης», ανέφερε.

Καταλήγοντας τόνισε ότι έγινε σαφές πως θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση απέναντι στην Τουρκία και αυτό ακριβώς θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, τις επόμενες μέρες μέχρι την σύνοδο, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι (πρέσβεις) των κρατών-μελών θα επιχειρήσουν να συμφωνήσουν σε ένα προσχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο θα υποβάλουν στους ηγέτες για συζήτηση.

Προφανώς το σχέδιο θα αναφέρεται σε προτάσεις για διάφορες μορφές κυρώσεων, ενώ εάν δεν συμφωνήσουν οι διπλωμάτες, τότε όλη η διαχείριση θα γίνει από τους Ευρωπαίους ηγέτες που θα συνεδριάσουν την Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Πηγή: dw.com

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.