Βρετανός επιδημιολόγος: Θα φοράμε για χρόνια μάσκες, ο πόλεμος δεν τελείωσε

Βρετανός επιδημιολόγος: Θα φοράμε για χρόνια μάσκες, ο πόλεμος δεν τελείωσε

Ο πόλεμος με τον «αόρατο εχθρό» δεν έχει τελειώσει, παρά τα ενθαρρυντικά νέα που έρχονται από τον χώρο των εμβολίων.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο καθηγητή επιδημιολογίας στη Βρετανία, Τζόναθαν Βαν-Ταμ, οι μάσκες μπορεί να είναι απαραίτητες και για χρόνια, ενώ τα μεγάλα πάρτι δεν θα είναι δυνατά ακόμη και λίγο μετά την κυκλοφορία του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής εκτίμησε ότι θα χρεριαστεί να περάσουν χρόνια μέχρι οι Βρετανοί να αποχωριστούν τις μάσκες και τα αντισηπτικά από την καθημερινότητά τους.

Σε ένα πάρτι δύσκολα θα μπορεί κανείς να εμφανιστεί χωρίς μάσκα αφού θα συναναστραφεί πλήθος κόσμου.

Οι συνήθειες, δηλαδή, που υιοθετήθηκαν κατά την περίοδο του κορωνοϊού παραμένουν, όπως είπε ο Βαν-Ταμ, κατά τη συνέντευξη Τύπου, στην οποία βρέθηκε μαζί με τον Μπόρις Τζόνσον.

Επεσήμανε, δε, ότι ο κορωνοϊός θα μπορούσε με τον καιρό και με τους εμβολιασμούς να λάβει τον χαρακτήρα του εποχικού ιού.

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, λίγο αφότου το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα της Δύσης που ενέκρινε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού των εταιρειών Pfizer και BioNTech.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αγοράσει 40 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων και η διάθεση θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Ο Τζόνσον διαβεβαίωσε τους Βρετανούς ότι το εμβόλιο πληροί τις αυστηρότερες απαιτήσεις υγείας και ασφάλειας και ότι προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα έχουν οι ηλικιωμένοι στα κέντρα φροντίδας, οι υγειονομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί, καθώς και οι όσοι είναι κλινικά ευάλωτοι.

Εντούτοις, ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι η διάθεση του εμβολίου θα είναι μια «τεράστια υλικοτεχνική πρόκληση», λόγω παραγόντων όπως η θερμοκρασία στην οποία πρέπει να αποθηκευτεί, και γι΄αυτό θα χρειαστούν μερικοί μήνες για να εμβολιαστούν οι πολίτες που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες.

Πιέσεις δέχονται οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση για ταχύτερη έγκριση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί ο FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) θα εξετάσει την αίτηση των Pfizer και BionTech στις 10 Δεκεμβρίου και την αντίστοιχη αίτηση της Moderna στις 17 του ίδου μήνα προκειμένου να αποφανθεί για την ασφαλή κυκλοφορία τους.

Αντίστοιχα στη Ευρώπη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα εξετάζει την αίτηση Pfizer και BionTech στις 29 Δεκεμβρίου και αυτή της Moderna στις 12 Ιανουαρίου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.