Bild: Γιατί ο Ερντογάν δεν κοιμάται ήσυχα τα βράδια

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί να κοιμηθεί ήσυχα αυτήν την περίοδο. Πρόσωπο με γνώση της κατάστασης αποκάλυψε στη Bild τι κάνει αυτήν την περίοδο τον Τούρκο Πρόεδρο να έχει αϋπνίες.

Το γεγονός ότι ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές στις ΗΠΑ και όχι ο κάτοχος του αξιώματος Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί πολύ κακή είδηση για τον Ερντογάν.

Γιατί είχε καλή σχέση με τον Τραμπ ο οποίος δεν ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία ή για τη στρατιωτική επιχείρηση στη γειτονική Συρία.

Η οικονομική κατάσταση -και αυτή είναι τώρα καταστροφική.

Η τουρκική Λίρα πρόσφατα ανέκαμψε μεν ελαφρώς από τα χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ, αλλά η αξία της σε σύγκριση με το ευρώ και το δολάριο είναι τρεις φορές μικρότερη απ’ ό,τι στο τέλος του 2015.

Οι ελιγμοί του Ερντογάν στην Εξωτερική Πολιτική προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή από τα προβλήματα στο εσωτερικό δεν έχουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Γιατί ο Ερντογάν πρόσφατα στράφηκε εναντίον των πιο σημαντικών εμπορικών εταίρων του στην ΕΕ -και εάν η υπομονή τους εξαντληθεί, υπάρχει ο κίνδυνος να αντιστραφούν τα πυρά, και μάλιστα με επώδυνο τρόπο.

Η ΕΕ απειλεί ήδη με κυρώσεις. Ωστόσο, ο Ερντογάν ξεκίνησε μόλις τη Δευτέρα ακόμα μία επίθεση. Ο στόχος αυτή τη φορά: Η Bundeswehr.

Σύμφωνα με τη Bundeswehr, η Άγκυρα επέβαλε την Κυριακή τον τερματισμό μιας επιχείρησης του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ σε βάρος της Λιβύης.

Ο υψηλόβαθμος διπλωμάτης επιβεβαίωσε ότι ήταν ελιγμός απόσπασης της προσοχής από μέρους του Eρντογάν.

Η εντολή να μην επιτρέπονται έλεγχοι από τη Bundeswehr ήρθε από την Άγκυρα. Ο ίδιος δηλώνει στη BILD:

«Ο έλεγχος ενός τουρκικού φορτηγού πλοίου από τη Bundeswehr είναι πολύ βολικός για τον Τούρκο Πρόεδρο.

»Αν και δεν υπήρχαν όπλα στο πλοίο, δόθηκε η εντολή να σταματήσουν οι έρευνες, και ό,τι είναι να γίνει ας γίνει.

»Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν πραγματοποίησε μια αλλαγή πορείας και προσέγγισε την ΕΕ.

»Αλλά πρόκειται απλώς για τακτική: Θέλει να παρουσιάσει στους ψηφοφόρους του τη Δύση ως εχθρό των Τούρκων, ο οποίος σύρει την Τουρκία σε οικονομική κρίση».

Η κριτική ήρθε άμεσα από το Bundestag και την Υπουργό Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ Καρενμπάουερ (CDU):

«Οι στρατιώτες της Bundeswehr συμπεριφέρθηκαν απολύτως σωστά», δήλωσε η επικεφαλής του CDU την Τρίτη σε φόρουμ Εξωτερικής Πολιτικής του Ιδρύματος Körber στο Βερολίνο.

«Έκαναν ό,τι απαιτείται από αυτούς στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αποστολής “Ειρήνη”».

Αλλά και οι Βρυξέλλες αντέδρασαν επισημαίνοντας ότι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα συζητήσει πιθανές περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Η Άγκυρα από την άλλη πλευρά κατήγγειλε την «υποκριτική και παράνομη μεταχείριση» των τουρκικών φορτηγών πλοίων που κατευθύνονται προς τη Λιβύη.

Ένας Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, ο Χαμί Ακσόι, περιγράφει σε επιστολή του (που βρίσκεται στη διάθεση της BILD) την έρευνα της Bundeswehr ως απαράδεκτη.

«Η αμεροληψία της αποστολής “Ειρήνη” της ΕΕ, η οποία ξεκίνησε χωρίς συνεννόηση με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, την Τουρκία και το ΝΑΤΟ, είναι αυτή τη στιγμή αμφισβητούμενη.

»Υπό αυτές τις συνθήκες, αυτή η βασιζόμενη σε δύο μέτρα και δύο σταθμά και παράνομη μεταχείριση των πλοίων μας που μεταφέρουν εμπορεύματα από την Τουρκία στη Λιβύη δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεκτή», γράφει ο Ακσόι.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.