Ο Ζάεφ προκαλεί

Ακρως προκλητικός αποδεικνύεται ο Ζόραν Ζάεφ μετά το βέτο που η Βουλγαρία έβαλε στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την Ε.Ε. Εκθέτοντας όλους αυτούς που ακόμη και σήμερα συνεχίζουν να στηρίζουν και να εφαρμόζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και αυτούς που την υπέγραψαν, έκανε λόγο για «μακεδονικό λαό» και «μακεδονική γλώσσα».

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός των Σκοπίων -ο οποίος όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ευχαριστεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στήριξη που του παρέχει- σημείωσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: «Ο μακεδονικός λαός και η μακεδονική γλώσσα είναι αδιαμφισβήτητα γεγονότα και η Βουλγαρία αναγνωρίζει ότι η Ε.Ε. τα αντιμετωπίζει ως ευρωπαϊκή αξία και όφελος» σχολίασε ο Ζάεφ στο προσωπικό λογαριασμό του στο twitter, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια προκειμένου να αρθεί η βουλγαρική άρνηση. «Είναι καθήκον μου να μην εγκαταλείψω και να βρω λύση, γιατί ο κόσμος μας περιμένει να βρούμε μια λύση» κατέληξε.

Νωρίτερα ανακοίνωση της κυβέρνησης στα Σκόπια ανέφερε: «Η άρνηση της Βουλγαρίας να εγκρίνει το διαπραγματευτικό πλαίσιο δεν συνάδει με το πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας. Αυτή η θέση της βουλγαρικής κυβέρνησης είναι αντίθετη με το άρθρο 2 της συμφωνίας φιλίας του 2017. Η θέση μας είναι σαφής: πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν πρέπει να αποτελέσει όμηρο διμερών ζητημάτων».

Για τους Σκοπιανούς, από ό,τι φαίνεται, «καλή γειτονία» είναι να αποδεχθούν όλοι την πλαστογράφηση της Ιστορίας στην οποία έχουν προχωρήσει. Αν όμως οι Ελληνες πολιτικοί αναγκάστηκαν να πειθαρχήσουν στο Βερολίνο, δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο με τους Βουλγάρους. Είναι σαφές ότι η στάση της Βουλγαρίας που αντιτίθεται στη χρήση της «μακεδονικής» ταυτότητας και κυρίως της γλώσσας από τα Σκόπια αλλά και στο «βάπτισμα» ιστορικών προσώπων βουλγαρικής καταγωγής σε Μακεδόνες εκθέτει την ελληνική υποχωρητικότητα.

Η Βουλγαρία ευθαρσώς δηλώνει ότι δεν μπορεί να δέχεται ότι στην Ε.Ε. η γλώσσα των Σκοπιανών θα αναφέρεται ως «μακεδονική», αφού είναι μια διάλεκτος των βουλγαρικών. Οσα απαιτούν οι Βούλγαροι από την Αθήνα θεωρήθηκαν και συνεχίζουν να θεωρούνται -αφού συνεχίζουμε να δεχόμαστε τη Συμφωνία των Πρεσπών παρά τις συνεχείς παραβιάσεις των Σκοπιανών- εθνικιστικά και ξεπερασμένα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.