«Πράσινο υδρογόνο»: το νέο καύσιμο της Σαουδικής Αραβίας

Στην άκρη της ερήμου της Σαουδικής Αραβίας στο πλάι της Κόκκινης Θάλασσας πρόκειται να κατασκευαστεί μία πόλη από το μέλλον.

Αντιθέτως με ότι μπορεί να περίμεναν αρκετοί οι ενεργειακές ανάγκες της νέας πόλης δεν θα βασίζονται στο πετρέλαιο. Αντ’ αυτού η Σαουδική Αραβία επενδύει σε ένα διαφορετικό καύσιμο, το «πράσινο υδρογόνο». Αυτό το οικολογικό καύσιμο φτιάχνεται από νερό και χρησιμοποιώντας ηλεκτρισμό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να διασπάσει μόρια υδρογόνου από μόρια οξυγόνου.

Φέτος το καλοκαίρι, η αμερικανική εταιρεία Air Products & Chemicals ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της οικοδόμησης της πόλης Neom εδώ και τέσσερα χρόνια βρίσκεται υπό κατασκευή και ένα εργοστάσιο «πράσινου υδρογόνου». Το εργοστάσιο βασίζεται στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια για τις ενεργειακές του παροχές. Σύμφωνα με την εταιρεία, είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο «πράσινου υδρογόνου» στον κόσμο, ενώ στα πλάνα της εταιρείας βρίσκονται και άλλα εργοστάσια.

Οι Σαουδάραβες δεν είναι οι μόνοι που βλέπουν το «πράσινο υδρογόνο» ως το next big thing στην ενέργεια. Μπορεί το «πράσινο υδρογόνο» να μην έχει απασχολήσει ακόμα τις αμερικανικές επιχειρήσεις, αλλά στον υπόλοιπο πλανήτη πολλές εταιρείες, επιστήμονες και ακτιβιστές θεωρούν ότι το νέο αυτό καύσιμο μπορεί να φέρει το «τέλος» του πετρελαίου και να επιβραδύνει την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Πράσινο υδρογόνο».

«Πράσινο υδρογόνο».

Διαβάστε αναλυτικά στο travelestate.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.