Πρόεδρος Μεξικoύ: Δεν είμαστε αποικία των ΗΠΑ – Δεν θα συγχαρώ ακόμα τον Μπάιντεν

Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ αποτελεί έναν από τους λίγους ηγέτες μεγάλων χωρών που δεν έχει συγχαρεί τον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, λέγοντας ότι ήταν πολύ νωρίς και ότι η χώρα του δεν είναι «αποικία».

 

Ο Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος κατηγόρησε τους αντιπάλους του για εκλογική απάτη στις ήττες του το 2006 και το 2012, λέει ότι δεν υποστηρίζει καμία πλευρά στις εκλογές των ΗΠΑ και θα περιμένει έως ότου εκπληρωθούν οι νομικές διαδικασίες στην ψηφοφορία.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε αναγνώριση μιας κυβέρνησης που δεν έχει ακόμη συσταθεί νόμιμα», είπε σε συνέντευξη Τύπου. «Δεν εξαρτάται από εμάς, αυτός είναι ο παρεμβατισμός».

Ο Λόπες Ομπραδόρ δεν έδειξε δισταγμό να συγχαρεί τους νικητές των προεδρικών εκλογών του 2019 στη Βολιβία, οι οποίες αργότερα ακυρώθηκαν για παρατυπίες.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει απειλήσει επανειλημμένα να βλάψει οικονομικά το Μεξικό εάν δεν περιορίσει την παράνομη μετανάστευση, αρνήθηκε να δεχτεί την ήττα του και κίνησε αγωγές για να πιέσει ισχυρισμούς για εκλογική απάτη. Οι κρατικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν διαπιστώνουν σημαντικές παρατυπίες.

Ενώ ήταν στην αντιπολίτευση, ο Ομπραδόρ παρομοίασε τον Τραμπ με τον Αδόλφο Χίτλερ και δεσμεύτηκε να τον βάλει «στη θέση του» εάν εκλεγεί. Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από σχεδόν δύο χρόνια, προσπαθεί να αποφύγει τη σύγκρουση με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Η στάση του για τις αμερικανικές έχει αναστατώσει ανθρώπους στο κόμμα του, αλλά ο Λόπεζ Ομπραδόρ εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις για το Μεξικό.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.