Το πανέμορφο ελληνικό νησί με το… ένα και μοναδικό μπαράκι και τις 40 παραλίες που φέτος επιβάλλεται να γνωρίσεις

Όταν ο Διονύσιος Σολωμός μιλούσε για την «ολόμαυρη ράχη» των Ψαρών, δεν γνώριζε πως θα άφηνε στο μυαλό μας αυτό το μικρό νησί στα βορειοδυτικά της Χίου ως ένα τόπο ανεξερεύνητο και άγονο. Η αλήθεια, όμως, είναι πως χρόνια αργότερα, τα Ψαρά με τον ένα και μοναδικό οικισμό είναι ένας προορισμός για τους λάτρεις των ήρεμων και εναλλακτικών διακοπών.

Φτάνοντας στο λιμάνι είτε από την Χίο, είτε από το Λαύριο θα συναντήσεις πολλά λευκά διώροφα σπιτάκια με κεραμίδι, ένα εκ των οποίων ανήκει στον Κωνσταντίνο Κανάρη, ενώ στην κεντρική πλατεία θα δεις το μνημείο Ηρώων, πάνω στο οποίο είναι χαραγμένα τα ονόματα των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Παρόλα αυτά, πρέπει να γνωρίζεις πως τα «παρεξηγημένα» Ψαρά δεν είναι μόνο η «βαριά» ιστορία που κουβαλούν, αλλά και ένας τόπος με παρθένα και άγρια ομορφιά. Κάθε χρόνο προσελκύουν πολλούς επισκέπτες, οι οποίοι αγαπούν τη φύση, την ηρεμία και την ομορφιά των άγονων παραλιών.

Στο νησί λειτουργεί ένα και μοναδικό μπαράκι τα βράδια του καλοκαιριού που «μαζεύει» τους τουρίστες, ενώ μη φύγεις από το νησί αν δεν έχεις δοκιμάσει το παραδοσιακό γεμιστό κατσικάκι, τα κουφωτά μακαρόνια και το επικό σουπιοπίλαφο.

Γενικά θα φας καλά, παραδοσιακά και οικονομικά.

Πού να κολυμπήσεις

Μπορεί να μην… τα πιάνει το μάτι σου, όμως στα Ψαρά θα έχεις την δυνατότητα να κολυμπήσεις σε περίπου 40 διαφορετικές παραλίες για όλα τα γούστα, ενώ θα υπάρξουν και περιπτώσεις στις οποίες θα βρεθείς να κολυμπάς ολομόναχος.

Η Ψιλή Άμμος, μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού, είναι η αγαπημένη των επισκεπτών λόγω των πεντακάθαρων νερών και της χρυσαφένιας άμμου. Από την άλλη πλευρά, η Λάκκα είναι μια υπέροχη τεράστια ακτή με εύκολη πρόσβαση και μεθυστικό ηλιοβασίλεμα.

Ο Κάτω Γυαλός, στα νοτιοδυτικά του νησιού, ενδείκνυται για ρομάντζο λόγω της θέας και των τιρκουάζ νερών της, ενώ η Σπιτάλια διαθέτει διάφανα νερά και λευκό βοτσαλάκι.

Για την πλειοψηφία των επισκεπτών η Λαζαρέτα είναι η κορυφαία παραλία των Ψαρών και συναγωνίζεται το Κατσούνι, μια ρηχή και γαλαζοπράσινη ακτή.

Δίπλα στο λιμάνι ξεχωρίζει η παραλία των Ψαρών, με τα ρηχά και διάφανα νερά που είναι ό,τι πρέπει για οικογένειες.

Το νησί δεν διαθέτει καμία οργανωμένη πλαζ, οπότε μια ομπρέλα στο αυτοκίνητο κρίνεται αναγκαία σε κάθε περίπτωση. Το μεταφορικό μέσο, είτε μηχανάκι, είτε αυτοκίνητο, χρειάζεται μιας και μόνο έτσι θα καταφέρεις να ανακαλύψεις τις κρυμμένες και ειδυλλιακές ακτές. Στο νησί δεν υπάρχει τακτική συγκοινωνία, ούτε υπηρεσία ενοικίασης αυτοκινήτου.

Τα Ψαρά διαθέτουν περιορισμένο αριθμό καταλυμάτων, για αυτό θα πρέπει να κάνεις την κράτησή σου όσο το δυνατόν συντομότερα, καθώς μπορεί να βρεθείς προ εκπλήξεως. Οι κατασκηνωτές αγαπούν ιδιαίτερα το νησί και αποτελεί νούμερο ένα επιλογή όσων αγαπούν το ελεύθερο κάμπινγκ σε μη δημοφιλείς προορισμούς.

Αν είσαι από εκείνους που αγαπούν τα ακριβά θαλασσινά εδέσματα, πρέπει να ξέρεις πως στα Ψαρά θα φας αστακό σε άκρως χαμηλές τιμές, μιας και πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αστακότοπους της χώρας. Η αστακομακαρονάδα λοιπόν, θα γίνει το αγαπημένο σου μενού.

Λίγο πριν φύγεις, θυμήσου να αγοράσεις μέλι μιας και δεν θα ξανά έχεις φάει καλύτερο σε κανέναν άλλο τόπο της χώρας.

Τα Ψαρά, για τους σκληροπυρηνικούς των εναλλακτικών νησιών ήταν και θα είναι φαβορί για το φετινό καλοκαίρι. Αν ψάχνεις το προσωπικό σου ησυχαστήριο, τώρα ξέρεις πως τα γραφικά Ψαρά είναι μια εξαιρετική επιλογή.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.