ΛΕΥΚΑΔΑ: ΕΝΑΣ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ, ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ!

ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ

Λευκάδα ή αλλιώς Λευκάς, πρόκειται για το νησί του Ιονίου πελάγους, που μαζί με την Κέρκυρα, την Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, την Ιθάκη και τους Παξούς, ανήκουν στην περιφέρεια των Iονίων Νήσων.

Αποτελεί το 4ο σε έκταση νησί στο Ιόνιο, με 320 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αλλά και το 4ο σε πληθυσμό, μετρώντας μάλιστα 23.00Ο Λευκαδιώτες, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Aνατολική Ακτή της Λευκάδας.
photo: airphoto,gr

Κατά το σχέδιο «Καποδίστριας», το νησί -μαζί με την Κάλαμο, την Κάστο και το Μεγανήσι, τα χαρακτηριζόμενα «Πριγκιποννήσια»,- αποτελούσε το νομό Λευκάδος, με έδρα την πόλη του νησιού. Από το 2011όμως και έπειτα, -σύμφωνα με τον «Καλλικράτη»-, η Λευκάδα, -μαζί με τα προαναφερόμενα νησιά, εκτός του Μεγανησίου,- αποτελεί τον Δήμο, με έδρα της πόλη της Λευκάδας και το Μεγανήσι έναν μοναδικό Δήμο, με έδρα το Κατωμέρι.

ΟΙ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΚΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ

Μερική Άποψη της Λιμνοθάλασσας.Photo:Christos Karagounis

Οι ακτές της Λευκάδας, συνορεύουν με αυτές της Ηπειρωτικής, τις οποίες και χωρίζει ο ιστορικός πορθμός του Δρεπάνου. Συνδέεται θα λέγαμε, με την Αιτωλοακαρνανία, μέσω μιας πλωτής γέφυρας, μήκους μάλιστα 20μέτρων.

Η Εύβοια και η Λευκάδα, αποτελούν τα μοναδικά νησιά σε όλη την Ελλάδα, στα οποία η πρόσβαση γίνεται οδικώς.

Το ψηλότερο βουνό, ονομάζεται Σταυρωτά, έχει απότομες πλαγιές και ύψος 1.184 μέτρα.

ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Το Νοσοκομείο Λευκάδας. photo; Lemur 12

Ένα νησί το οποίο τηρεί όλες τις αναγκαίες υποδομές, προκειμένου να καλύψει-ανά πάσα χρονική στιγμή-οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει, σε οποιονδήποτε κάτοικό της, αλλά και σε κάθε φιλοξενούμενό της. Στην πόλη της Λευκάδας, λειτουργεί από το 1986 το αναμορφωμένο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο, με 13 κλίνες, δεκατριών μάλιστα τμημάτων. Με Βασιλικό μάλιστα Διάταγμα που εκδόθηκε από το 1953, αποτελείται από 3 κύρια τμήματα: το Παθολογικό, το Χειρουργικό, αλλα και το Μαιευτικό. Υπάρχει βέβαια και το ολοκαίνουργιο Δημόσιο Νοσοκομείο, που από το 2019 που έγινε η παράδοσή του, αποτελεί το πιο σύγχρονο νοσοκομείο της Ελλάδας.

Ο ΩΝΑΣΗΣ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΛΕΥΚΑΔΑ

Το πασίγνωστο και πολυσυζητημένο νησί Σκορπιός, ήταν η νησίδα όπου ο Έλληνας Μεγιστάνας Αριστοτέλης Ωνάσης, απέκτησε το 1963 και αποτέλεσε μάλιστα το νησί το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τις πανέμορφες ανατολικές ακτές της Λευκάδας, αλλά και πιο συγκεκριμένα στο κοσμοπολίτικο Νυδρί, όπου απέκτησε παγκόσμια φήμη, φιλοξενώντας πληθώρα επισκεπτών και προσωπικοτήτων ανά την υφήλιο.

Οι Λευκαδιώτες, θέλοντας να τιμήσουν τον Ωνάση, έχτισαν -προς τιμήν του-ένα άγαλμα, το οποίο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Η ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ

Η πόλη της Λευκάδας.
photo:ERWEH

Η κύρια ενασχόληση των Λευκαδιωτών, είναι η γεωργία, η αμπελουργία, η ελαιουργία, αλλα και η αλιεία, ο σημαντικότερος ίσως τομέας, που συμβάλλει τόσα χρόνια στην ανάπτυξη του τόπου.

ΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ.

Η Λευκαδιώτικη παράδοση, τα ήθη και έθιμα της περιοχής, ποικίλουν, κρύβοντας μάλιστα μια ιστορία εκατοντάδων χρόνων.

Η παραλία Eγκρεμνοί στα νότια της Λευκάδας. photo:Dollbaby 78

1ΟΝ «ΤΟ ΚΑΡΣΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΗΜΑ»

Το «Καρσάνικο κέντημα» όπως συνηθίζονται να λέγονται χαρακτηριστικά, τα έθιμα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς, των Θεοφανείων, αλλά και της εορτής του Πάσχα, είναι μερικά μόνο έθιμα, που τιμούν την λευκαδίτικη παράδοση.

2ΟΝ Η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΥΚΑΔΟΣ

Η (ΦΕΛ)Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκάδος, αποτελεί το δεύτερο, το αρχαιότερο μουσικό σωματείο της Ελλάδος, που ιδρύθηκε το 1850 και συμμετείχε σε ίσως ένα από τα σπουδαιότερα γεγονότα, μεγάλης ιστορικής σημασίας, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896.

3ΟΝ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Το Φεστιβάλ Χορού και Μουσικής, το επονομαζόμενο Φεστιβάλ «Φολκλόρ», συνηθίζεται να διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι, με την συμμετοχή κιόλας πληθώρα-παγκοσμίου βεληνεκούς- καλλιτεχνών, λαμβάνει χώρα από το 1962 και συνεχίζει να δραστηριοποιείται μέχρι και σήμερα.

4ΟΝ ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΛΟΓΟΥ & ΤΕΧΝΗΣ

οι Γιορτές «Λόγου και Τέχνης», ξεκίνησαν από το 1955, αποτελώντας τους παλιότερους πολιτισμικούς θεσμούς, στην χώρα μας.

Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Η Λευκάδα, αποτελεί ένα από τα πολυσύχναστα καλοκαιρινά θέρετρα στη Μεσόγειο και τα τελευταία χρόνια μάλιστα ο τουρισμός στην περιοχή, παρουσίαζει κατακόρυφη άνοδο.

ΟΙ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΚΑΙ … ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΠΟΡ!

Πανοραμική άποψη της λιμνοθάλασσας στην πόλη της Λευκάδας. photo: Christos Karagounis

Το νησί της Λευκάδας αποτελεί μοναδικό προορισμό, για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ. Μία από τις παραλίες που ενδείκνυνται για τέτοιου είδους extreme εγχειρήματα, είναι η γνωστή παραλία του «Αϊ Γιάννη», με την άπλετη «χρυσή» αμμουδιά της και στην οποία μπορεί να ανακαλύψει κάποιος, το καινούργια άθλημα για την Ελλάδα, το Kitesurfing.

H παραλία Καλαμίτσι, στην Λευκάδα.
photo:Ggia

Κάθε χρόνο η Λευκάδα, έχει την τιμητική της. Διοργανώνονται επίσημοι αγώνες και με την συμμετοχή αθλητών, από όλο τον κόσμο.

Στον «κόλπο της Βασιλικής», όπως λέγεται χαρακτηριστικά και ιδιαιτέρως δε η παραλία «Πόντι», αποτελεί το στέκι των windsurfers. Πληθώρα αθλητών, επιδεικνύουν τις δυνατότητές τους, στο άθλημα της ιστιοσανίδας. Επίσης διοργανώνονται και Φεστιβάλ Σερφ.

Οι δύο προαναφερθείσες παραλίες συγκαταλέγονται στις τρεις καταλληλότερες της Ευρώπης και στις δέκα καλύτερες του κόσμου για τέτοιου είδους extreme sports.

Επόμενες αθλητικές δραστηριότητες του νησιού, είναι οι καταδύσεις, το θαλάσσιο σκι, η ιστιοπλοϊα, το «παραπέντε», αλλά και η ποδηλασία, καθώς και η ιππασία.

ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ-ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

1ον «ΤΟ ΕΝΕΤΙΚΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΥΡΑΣ»

photo:kastra.eu

Λίγα μέτρα έξω από την Λευκάδα και απέναντι ακριβώς από την πλωτή γέφυρα, θαυμάζουμε το εκπληκτικό-ενετικό κάστρο της «Αγίας Μαύρας».

2ον «ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ»

photo:golefkas.gr

Εντός της πόλης, δεσπόζει το αρχαιολογικό της μουσείο, το οποίο στεγάζει σημαντικά έργα τέχνης, αλλά και μοναδικής σημασίας ευρήματα, παλαιολιθικής κυρίως εποχής, αλλά και αυτά των ρωμαϊκών χρόνων.

3ον «”Η ΜΑΡΙΝΑ” ΛΕΥΚΑΔΑΣ»

photo:diakopes.gr

Πρόκειται για την παραλία, όπου θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες στη Μεσόγειο.

4ον «ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ ΠΑΡΚΟ ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ»

photo:golefkas.gr

Η ντόπιοι μάλιστα συνηθίζουν  να το αποκαλούν «Μποσκέτο», φιλοξενώντας μάλιστα προτομές, σπουδαίων προσωπικοτήτων του νησιού, όπως Των: Βαλαωρήτη, Σικελιανό, Δημητρίου Γολέμη, Λευκάδιο Χερν, Κλεαρέτη Δίπλα-Μαλάμου.

5ον «Η ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΞΥΛΙΝΗ ΓΕΦΥΡΑ»

photo:aromalefkadas.gr

Πρόκειται για την γέφυρα, γνωστή ως «Γέφυρα Των Στεναγμών», ή «Γέφυρα των Ερωτευμένων», η οποία είναι χτισμένη πάνω από το «κανάλι, μ’ ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, βενετσιάνικου στυλ και ομορφιάς.

6ον «ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΙ»

photo:travelstyle.gr

Στην «Παραλία Γύρας», υπάρχουν οι τέσσερις ανεμόμυλοι, από τους δώδεκα που υπήρχαν παλιότερα. Μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα, οι κάτοικοί του άλεθαν μεγάλες ποσότητες σιτηρών.

7ον Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ

Πρόκειται για ένα εκπληκτικό μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης.

Επίσης στην Λευκάδα, οι επισκέπτες της μπορούν να εξερευνήσουν από κοντά, την περιοχή του Καλλιγονίου, στην οποία σώζονται τα ερείπια, από την προϊστορική κιόλας πόλη Νήρικος.

Οι πασίγνωστες Παραλίες, τις οποίες μπορούν οι επισκέπτες της να θαυμάσουν από κοντά είναι: το «Πόρτο Κατσίκι» και τους «Εγκρεμνούς», αποτελώντας πόλο έλξης,για εκατομμύρια τουρίστες ανά τον κόσμο.

Οι γνωστοί Καταρράκτες στο Δημοσάρι, αλλά και στο «Φαράγγι της Μέλισσας».

Ακόμη το «Ακρωτήρη Λευκάτα, αλλά και τους αιωνόβιους Πλατάνους της, στις περιοχές Φρύνη και Μητρόπολη Λευκάδας.

8ον  ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ «ΛΕΥΚΑΔΙΟ ΧΕΡΝ»!

photo:fsyn.gr

Πρόκειται για το πρώτο μουσείο στον Ευρωπαϊκό χώρο, που εγκαινιάστηκε ως το Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιου Χερν, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδος, το 2014. Το Μουσείο περιλαμβάνει πρώτες εκδόσεις, σπάνια βιβλία, αλλά και ιαπωνικά-συλλεκτικά αντικείμενα. Εκεί ο επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα να θαυμάσει από κοντά, φωτογραφίες, κείμενα αλλα και εκθέματα, μέσα από τις αξιόλογες στιγμές του Λευκάδιου, καθώς και την πολιτισμική ταυτότητα της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ιαπωνίας, μεταξύ 18ου και 19ου αιώνα.

ΛΕΥΚΑΔΑ: «Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ»!

Στην Λευκάδα διέπρεψαν και αναδείχτηκαν τα σημαντικότερα ίσως πρόσωπα που κατάφεραν να «γράψουν ιστορία». Μερικά από αυτά είναι:, Ο Σπυρίδων Βεντούρας-Ζωγράφος της Επτανησιακής Σχολής, Δημήτριος Γολέμης-Αθλητής και μάλιστα χάλκινος Ολυμπιονίκης στα 800μ., το 1896. Ο γνωστός μας Ποιητής Άγγελος Σικελιανός, ο γνωστός Πολιτικός Απόστολος Κακλαμάνης, ο αείμνηστος και ταλαντούχος Ηθοποιός, Ηλίας Λογοθέτης, η πασίγνωστη Τραγουδίστρια της Όπερας, η Αγνή Μπάλτσα, η πασίγνωστη Δημοσιογράφος Έλλη Στάη, ο γνωστός Λογοτέχνης και Δημοσιογράφος Ηλίας Γεωργάκης, η γνωστή επίσης Δημοσιογράφος Νίκη Λυμπεράκη, ο Πασίγνωστος-Νέος Τραγουδιστής Κωνσταντίνος Αργυρός, η γνωστή παρουσιάστρια και Σταρ Ελλάς(2005) Ευαγγελία Αραβανή και πολλοί άλλοι.

Πηγή Πληροφοριών:wikipedia

(ΠΗΓΗ)thessreportage.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.