Ρώμη: Η αιώνια πόλη για… αποδράσεις που θα μείνουν αξέχαστες

Η αιώνια πόλη, όσο κι αν ακούγεται κλισέ, αποτελεί την ιδανική επιλογή για αποδράσεις ή πολύημερη επίσκεψη. Η Ρώμη σε γεμίζει χαμόγελα και συναρπαστικές αναμνήσεις, είτε βρίσκεσαι εκεί, είτε αναπολείς τα ταξίδια σου.

Είναι η πρωτεύουσα που ξεχωρίζει από πολλές ευρωπαϊκές μητροπόλεις. Πλούσια σε γεύσεις, τρατορίες, γραφικικές καφετέριες, ακόμη πλουσιότερη σε ιστορία. Η ιταλική πόλη της τέχνης και της κουλτούρας που γέννησε μοναδικά ταλέντα όπως οι Ντα Βίντσι, Μιχαήλ Άγγελος, Μποτιτσέλι και άλλοι πολλοί απλά… μαγνητίζει, συνδυάζοντας το παρελθόν με το παρόν.

Η Ρώμη είναι μια πόλη με σπουδαία ιστορία και αξιοσημείωτη προσφορά στην επιστήμη, τον πολιτισμό και τις τέχνες. Γι’ αυτόν τον λόγο, καθώς και για τα πολυάριθμα και εξαιρετικής ομορφιάς μνημεία της, τής έχει αποδοθεί η προσωνυμία «η αιώνια πόλη». Το ιστορικό της κέντρο έχει καταχωρηθεί στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1980.

Το ιστορικό κέντρο της Ρώμης είναι ένας ενιαίος αρχαιολογικός χώρος με μνημεία από πολλές διάφορες ιστορικές περιόδους (αρχαιότητα, Μεσαίωνας, Αναγέννηση και μεταγενέστερα). Η UNESCO το έχει ανακηρύξει μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Ως τέτοιο μνημείο αναγνωρίζεται επίσης και το Βατικανό.

Για πάμε παρακάτω…

Κολοσσαίο: Το Amphitheatrum Flavium ή περισσότερο γνωστό με την ονομασία Colosseum (Κολοσσαίο, το Γιγαντιαίο) ήταν ένα αμφιθέατρο στην Ρώμη. Βρίσκεται στη ΝΑ πλευρά της Ρωμαϊκής Αγοράς (Forum Romanum). Το Κολοσσαίο άρχισε να κατασκευάζεται στην εποχή του Βεσπασιανού το 72 μ.Χ., συνεχίστηκε την εποχή του Τίτου και ολοκληρώθηκε όταν ήταν αυτοκράτορας ο Δομιτιανός 80 μ.Χ.. Για να κατασκευαστεί, εργάστηκαν χιλιάδες Ιουδαίοι αιχμάλωτοι που είχαν συλληφθεί από τον Τίτο μετά την καταστροφή των Ιεροσολύμων. Πήρε το όνομά του από το κολοσσαίο άγαλμα του Νέρωνα (Ο Κολοσσός), που βρισκόταν στην τοποθεσία όπου χτίστηκε. Μπορούσε να χωρέσει 45.000 θεατές και είχε σχήμα έλλειψης με περιφέρεια 524 μέτρων. Οι διαστάσεις του ήταν τεράστιες: 156 x 188 μέτρα και το ύψος του έφτανε τα 48 μέτρα και είχε 4 ορόφους. Από αυτούς, οι τρεις πρώτοι είχαν αψίδες και ο 4ος 40 παράθυρα. Μετά από σεισμούς και λεηλασίες κατά τη διάρκεια των αιώνων είναι σήμερα ερείπιο και ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα της σύγχρονης Ρώμης.

Βατικανό-Καπέλα Σιστίνα: Το Βατικανό είναι ανεξάρτητο κράτος, στη δυτική πλευρά της πόλης της Ρώμης στην Ιταλία και αποτελεί συνέχεια του εκκλησιαστικού (ή και παπικού) κράτους του Μεσαίωνα. Ιδρύθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 1929 με τη Συνθήκη του Λατερανού. Στο Βατικανό εδρεύει η Αγία Έδρα, που αποτελεί το πνευματικό και διοικητικό κέντρο της Καθολικής Εκκλησίας. Η εκλογή του Πάπα γίνεται από κονκλάβιο καρδιναλίων, οι οποίοι είναι ηλικίας κάτω των 80 ετών.

Η Καπέλα Σιστίνα: (ιτ.: Cappella Sistina) είναι παρεκκλήσι του Αποστολικού Παλατιού, της επίσημης κατοικίας του Πάπα, στην πόλη του Βατικανού. Αναγέρθηκε από τον Πάπα Σίξτο Δ’ (ή Σίστο Δ’) εκ του οποίου οφείλεται και το όνομα αυτού. Η φήμη του όμως βασίζεται στην αρχιτεκτονική του, η οποία ακολουθεί τον Ναό της Παλαιάς Διαθήκης, και ιδιαίτερα για το διάκοσμό του. Είναι ζωγραφισμένο εξ ολοκλήρου με τοιχογραφίες μεγάλων καλλιτεχνών της Αναγέννησης, μεταξύ των οποίων ο Μιχαήλ Άγγελος, ο οποίος φιλοτέχνησε την θρυλική οροφή του (1508-1512). Η Καπέλα Σιστίνα είναι ο χώρος όπου τελούνται θρησκευτικές διοικητικές δραστηριότητες, και κυρίως το κονκλάβιο, με απόφαση του οποίου εκλέγεται ο εκάστοτε νέος Πάπας.

Φοντάνα Ντι Τρέβι: Η Φοντάνα ντι Τρέβι (ιταλ. Fontana di Trevi) ή Κρήνη ντι Τρέβι, είναι συντριβάνι στην περιοχή Τρέβι στη Ρώμη, στην Ιταλία. Είναι το μεγαλύτερο μπαρόκ συντριβάνι της πόλης, ύψους 25,9 μέτρων και πλάτους 19,8 μέτρων. Σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Νικόλα Σάλβι και ολοκληρώθηκε από τον Πιέτρο Μπράτσι. Το συντριβάνι αυτό σηματοδοτεί το τέλος του «σύγχρονου» Άκουα Βέρτζινε, του ανακαινισμένου Άκουα Βίργκο, ενός αρχαίου ρωμαϊκού υδραγωγείου το οποίο υδροδοτούσε την αρχαία Ρώμη.


Πιάτσα Ναβόνα: Βρίσκεται στη θέση του Στάδιου του Δομιτιανού, που είχε κατασκευαστεί τον 1ο αιώνα μ.Χ. και ακολουθεί τη μορφή του ανοιχτού χώρου του σταδίου. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι παρακολουθούσαν τους αγώνες στο ίδιο μέρος ως «Τσίρκους Αγκονάλις». Καθορισμένη σαν δημόσιος χώρος τα τελευταία χρόνια του 15ου αιώνα, όταν η αγορά της πόλης μεταφέρθηκε εκεί από το Καπιτώλιο, η Πιάτσα Ναβόνα μεταμορφώθηκε σε ένα πολύ σημαντικό υπόδειγμα της μπαρόκ ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής και τέχνης κατά την παπική θητεία του Ιννοκέντιου Ι΄ (1644–1655), και του οποίου το οικογενειακό ανάκτορο, Παλάτσο Πάμφιλι (1644–1650, σήμερα Πρεσβεία της Βραζιλίας) έβλεπε στην πλατεία. Διαθέτει σημαντικά γλυπτά και αρχιτεκτονικά δημιουργήματα. Στο κέντρο υψώνεται η περίφημη Φοντάνα ντέι Κουάτρι Φιούμι ή Συντριβάνι των Τεσσάρων Ποταμών (1651) από τον Τζιαν Λορέντσο Μπερνίνι, έχοντας στο κέντρο της τον Οβελίσκο του Δομιτιανού, που μεταφέρθηκε εδώ σε κομμάτια από τον Ιππόδρομο του Μαξέντιου.

Πιάτσα Βενέτσια: H Πιάτσα Βενέτσια πήρε το όνομά της από τον Καρδινάλιο Βενέτσια, που έχτισε το παρακείμενο Παλάτσο Βενέτσια, την πρώην πρεσβεία στην πόλη της Δημοκρατίας της Βενετίας. Βρίσκεται στους πρόποδες του Λόφου του Καπιτωλίου και κοντά στη Ρωμαϊκή Αγορά. Κυριαρχείται από το επιβλητικό Μνημείο του Βιτόριο Εμανουέλε Β΄. Το 2009 κατά τις εκσκαφές για τη Γραμμή C του Μετρό της Ρώμης αποκαλύφθηκαν στο μέσο της πλατείας αρχαία ερείπια που έχουν ταυτοποιηθεί με το Αθήναιον του αυτοκράτορα Αδριανού.

Λόφος Καπιτωλίου και Ρωμαϊκή Αγορά: Ο Λόφος του Καπιτωλίου μεταξύ της Αγοράς και του Πεδίου του Αρεως είναι ένας από τους επτά λόφους της Ρώμης. Ήταν η ακρόπολη των πρώτων Ρωμαίων. Περιέχει λίγα αρχαία ερείπια στο επίπεδο του εδάφους, καθώς έχουν καλυφθεί σχεδόν πλήρως από Μεσαιωνικά και Αναγεννησιακά ανάκτορα. Η Ρωμαϊκή Αγορά είναι μια ορθογωνική πλατεία περιβαλλόμενη από τα ερείπια αρκετών σημαντικών αρχαίων κυβερνητικών κτηρίων στο κέντρο της πόλης της Ρώμης. Οι πολίτες της αρχαίας πόλης αναφέρονταν σ΄ αυτό το μέρος, αρχικά αγορά, ως Φόρουμ Μάγκνουμ ή απλά Φόρουμ. Ήταν για αιώνες το κέντρο της δημόσιας ζωής της Ρώμης: χώρος θριαμβικών παρελάσεων και εκλογών, τόπος δημόσιων ομιλιών, δικών και αγώνων μονομάχων και πυρήνας των εμπορικών υποθέσεων. Εδώ αγάλματα και μνημεία τιμούσαν μερικά από τα πιο σημαίνοντα πρόσωπα της πόλης.

Πιάτσα Ντι Σπάνια: Η Πιάτσα ντι Σπάνια είναι μία από τις πιο διάσημες πλατείες της Ρώμης, ένα από τα δημοφιλέστερα σημεία συνάντησης.Η κομψότητα είναι αναμφισβήτητα το κύριο χαρακτηριστικό της πλατείας, που σε συνδυασμό με το φως του δειλινού, το σιντριβάνι του Bernini, τα μεγαλοπρεπή ισπανικά σκαλιά, ενός οβελίσκου και της όμορφης εκκλησίας, δημιουργούν μία μαγευτική ατμόσφαιρα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οίκοι υψηλής ραπτικής και επώνυμοι σχεδιαστές μόδας όπως Gucci, Bulgari και Valentino επέλεξαν να τοποθετήσουν ακριβώς έξω από την πλατεία καταστήματά τους.

Πάνθεον: Το Πάνθεον της Ρώμης είναι αρχαία θρησκευτική κατασκευή, η οποία βρίσκεται στην Piazza della Rotonda (Ρώμη). Κατασκευάστηκε έπειτα από εντολή του Αγρίππα κατά τον 1ο αιώνα π.Χ. και υπέστη αρκετές καταστροφές από πυρκαγιές, με αποτέλεσμα να ανακατασκευαστεί πλήρως από τον Αδριανό στις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ. Αρχικά, το Πάνθεον ήταν ναός αφιερωμένος σε όλες τις θεότητες της Αρχαίας Ρώμης. Μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία κατά τον 7ο αιώνα. Αποτελεί το μεγαλύτερο σε μέγεθος ρωμαϊκό μνημείο που να έχει διασωθεί έως σήμερα, σχεδόν άφθαρτο, λόγω της ασταμάτητης χρήσης του έως και σήμερα. Έχει δώσει την ονομασία του σε συνοικία της Ρώμης. Η ονομασία του πάνθεον προέρχεται από το αρχαιοελληνικό επίθετο πάνθειον, το οποίο σημαίνει «όλων των θεών». Η πλειοψηφία των Ρωμαίων συγγραφέων το αναφέρουν με την ελληνική του ονομασία Πάνθεον. Η εκλατινισμένη εκδοχή του ονόματός του, Pantheum απαντάται στον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο.

Τέρμε Ντι Καρακάλα: Τα Λουτρά του Καρακάλλα ήταν τα μεγαλύτερα στον κόσμο όταν ολοκληρώθηκαν το 217μ.Χ. και βρίσκονταν σε λειτουργία για περισσότερα από 300 χρόνια. Τα ερείπια από κόκκινα τούβλα των Λουτρών βρίσκονται νοτιοανατολικά του κέντρου της αρχαίας Ρώμης. Τα λουτρά ήταν τεράστια κτήρια, με τοιχογραφίες και θόλους που κάλυπταν τα δωμάτια. Σε αυτό το μεγάλο συγκρότημα των 27 στρεμμάτων στεγάζονταν εγκαταστάσεις με θέσεις για περισσότερα από 1600 άτομα. Σε μια εποχή που γινόταν συνωστισμός και στη Ρώμη υπήρχαν λίγες εγκαταστάσεις υγιεινής, τα περισσότερα από 50 λουτρά της Αυτοκρατορικής Ρώμης διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο στη ζωή των πολιτών της.

Via Βένετο: Η Βια Βιττόριο Βένετο, γνωστή περισσότερο ως Βία Βένετο, αποτελεί μια από τις ακριβότερες, διασημότερες και πολυτελέστερες οδούς της πόλης της Ρώμης. Έλαβε το σημερινό της όνομα μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, σε ανάμνηση της μάχης που διεξήχθη στην περιοχή του Βιττόριο Βένετο. Κατά την αυτοκρατορική περίοδο ήταν ένα προάστιο με πολυτελείς βίλες πλούσιων οικογενειών. Μετά τη λεηλασία της Ρώμης τον 5ο αιώνα ολόκληρη η περιοχή μετατράπηκε σε ακατοίκητη εξοχή. Κατά το 17ο αιώνα, μετά την οικοδόμηση του Παλάτσο Μπαρμπερίνι και της Βίλας Λουντοβίζι ανέκτησε την αίγλη της. Σήμερα διαθέτει δείγματα αρχιτεκτονικής του 18ου και 19ου αιώνα, καθώς και χαρακτηριστικά κτίσματα της τεχνοτροπίας Αρ Νουβώ. Έφτασε στο απόγειο της φήμης της κατά τη δεκαετία του 1960, οπότε οι διάσημοι κινηματογραφικοί αστέρες σύχναζαν στα πολυάριθμα ξενοδοχεία και καφέ της, με τους παπαράτσι να καιροφυλακτούν. Η εποχή αυτή απαθανατίστηκε στην ταινία «La Dolce Vita» του Ιταλού σκηνοθέτη Φεντερίκο Φελίνι.

Βίλλα Μποργκέζε: Η Βίλλα Μποργκέζε είναι το μεγαλύτερο δημόσιο πάρκο της Ρώμης, διαθέτει λίμνη, ναούς, σιντριβάνια, αγάλματα και διάφορα μουσεία, ενώ βρίσκεται βόρεια από την Πιάτσα ντι Σπάνια (Piazza di Spagna). Οι κύριες είσοδοι βρίσκονται στην Piazza del Popolo και την Porta Pinciana στο τέλος της Via Veneto. Το πάρκο Borghese είναι ένα ευχάριστο καταφύγιο από το θόρυβο της ζωής της Ρώμης. Η Βίλλα Μποργκέζε στεγάζει επίσης διάφορα μουσεία. Το πιο γνωστό είναι το Museo e Galleria Borghese, το οποίο διαθέτει συλλογή γλυπτών με ορισμένα σημαντικά έργα από τους Κανόβα (Canova) και Μπερνίνι (Bernini), συμπεριλαμβανομένου και του αριστουργήματος του τελευταίου «η Απαγωγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα».

Πόρτα Πορτέζε: Η μεγαλύτερη υπαίθρια αγορά της Ρώμης είναι η Porta Portese στην Trastevere (Κυριακή 07:00-13:00). Η μόνη αγορά που είναι ανοιχτή τις Κυριακές, είναι η κατάλληλη αγορά για να αγοράσει κανείς αντίκες-μινιατούρες σε καλή τιμή και μετά από παζάρια.

Κυρηνάλιο: (Παλάτσο Κουιρινάλε) είναι η σημερινή επίσημη κατοικία του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας. Βρίσκεται στον Κυρηνάλιο Λόφο, τον ψηλότερο από τους επτά λόφους της Ρώμης. Έχει στεγάσει τριάντα Ποντίφικες, τέσσερις βασιλιάδες και έντεκα προέδρους της Ιταλικής Δημοκρατίας. Η σημερινή θέση του ανακτόρου είναι σε χρήση από τη Ρωμαϊκή εποχή, όπως πιστοποιούν οι ανασκαφές στους κήπους. Σ’ αυτόν τον λόφο οι Ρωμαίοι έχτισαν ναούς για αρκετές θεότητες, από τη Φλόρα στον Κυρήνο, από τον οποίο πήρε το όνομά του ο λόφος. Κατά τη βασιλεία του Κωνσταντίνου χτίστηκε εκεί το τελευταίο σύμπλεγμα Ρωμαϊκών λουτρών, όπως πιστοποιούν τα αγάλματα των δίδυμων Κάστορα και Πολυδεύκη να δαμάζουν τα άλογα, που διακοσμούν την κρήνη στην πλατεία. Ο Κυρηνάλιος, όντας ο ψηλότερος λόφος στη Ρώμη, ήταν περιζήτητος και έγινε δημοφιλές μέρος για τους Ρωμαίους πατρικίους, που έχτισαν τις πολυτελείς επαύλεις τους. Παράδειγμά τους είναι τα ερείπια μιας βίλας στους κήπους του Κυρηναλίου, όπου έχει βρεθεί ένα ψηφιδωτό, τμήμα του αρχαίου δαπέδου. Το ανάκτορο χτίστηκε το 1583 από τον Πάπα Γρηγόριο ΙΓ΄ σαν θερινή παπική κατοικία.

 

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.