Βενετία: Η γοητεία της πόλης των καναλιών!

Ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα πάνω σε 118 μικρά νησιά, η «Πόλη του Νερού», η «Βασίλισσα της Αδριατικής», η «Γαληνοτάτη». Παλάτια, αρχοντικά, κομψές γέφυρες, ατμοσφαιρικά κανάλια με γόνδολες, ξεβαμμένα σπίτια από την αλμύρα, πλακόστρωτα δρομάκια, πλατείες με επιβλητικούς ναούς και ιστορικά καφέ. Η Βενετία είναι δικαιολογημένα ένας από τους κορυφαίους διαχρονικούς προορισμούς και μαζί με τη λιμνοθάλασσά της Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Η ρομαντική πόλη, γενέτειρα του συνθέτη Αντόνιο Βιβάλντι και του κωμωδιογράφου Κάρλο Γκολντόνι, φημίζεται και για το εντυπωσιακό καρναβάλι της με τις παραδοσιακές βενετσιάνικες μάσκες και τις αναγεννησιακές στολές. Η Βενετία μεταμορφώνεται σε θεατρικό σκηνικό με έντονους ρυθμούς, εορταστικές εκδηλώσεις, παρέλαση με γόνδολες και σκάφη, πάρτι στους δρόμους και τα μπαρ, αριστοκρατικούς χορούς σε παλάτια και αναβιώσεις εθίμων. Η ιταλική πόλη είναι διάσημη και για την Μπιενάλε, την μεγάλη έκθεση σύγχρονης τέχνης που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια.

Η Βενετία ιδρύθηκε τον 5ο αιώνα μ.Χ. στα νησιά της ομώνυμης ελώδους λιμνοθάλασσας και εξελίχθηκε σε ναυτική και εμπορική δύναμη τον 10ο αιώνα.  Η μεγάλη οικονομική ακμή που γνώρισε η θαλασσοκράτειρα Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας κατά τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση έχει αποτυπωθεί στη βενετσιάνικη αρχιτεκτονική και στα έργα τέχνης που  στεγάζονται στα πολυάριθμα μουσεία, στα δημόσια κτίρια αλλά και σε σπίτια.

Απολαυστικές βόλτες σε δρομάκια και κανάλια

Εξερευνήστε το ιστορικό κέντρο και θαυμάστε το μεγαλείο της τέχνης που είναι διάχυτη σε κάθε γωνιά. Μπορείτε να ξεκινήσετε τον περίπατό σας από την Πλατεία του Αγίου Μάρκου, όπου θα βρείτε πλήθος αξιοθέατων που περιλαμβάνουν την εντυπωσιακή ομώνυμη εκκλησία, το περίφημο Καμπαναριό, το Παλάτι των Δόγηδων, το Λιοντάρι της Βενετίας και τον Πύργο του Ρολογιού. Εδώ βρίσκεται και το πολυτελές καφέ Φλοριάν (Caffè Florian), το παλαιότερο καφενείο της Ιταλίας και από τα πιο γνωστά της Ευρώπης.

Η περιήγηση στην πόλη που με την πρώτη ματιά μοιάζει με λαβύρινθο θα σας δώσει την ευκαιρία να ανακαλύψετε τις ομορφιές της. Περπατήστε στα γραφικά στενά, διαβείτε γέφυρες και δείτε παραδοσιακά κτίρια με έντονα στοιχεία γοτθικής αρχιτεκτονικής και πολλά μουσεία.

Στη βόλτα σας θα συναντήσετε μαγαζάκια που πωλούν βενετσιάνικες μάσκες, δαντέλες και διακοσμητικά από φυσητό γυαλί Μουράνο καθώς και αμέτρητα παγωτατζίδικα (gelaterie) με λαχταριστές γεύσεις παγωτού. Η Βενετία προσφέρει πολλές επιλογές για καφέ ή ποτό αλλά και για φαγητό: από ακριβά εστιατόρια μέχρι πιτσαρίες και παραδοσιακές ιταλικές ταβέρνες όπου αξίζει να δοκιμάσετε θαλασσινά, ζυμαρικά ή ριζότο με μανιτάρια.

Αξέχαστη εμπειρία είναι η βόλτα με γόνδολα στα κανάλια. Πιο οικονομικά πλωτά μέσα είναι τα θαλάσσια λεωφορεία, ταξί και βαπορέτα.

Διαπλέοντας το Μεγάλο Κανάλι (Canal Grande), μπορείτε να θαυμάσετε τη βενετσιάνικη αρχιτεκτονική, πανέμορφα κτήρια και αρχοντικά.

Θα περάσετε κάτω από τη διάσημη Γέφυρα του Ριάλτο (Ponte de Rialto), την πιο εντυπωσιακή από τις γέφυρες του Μεγάλου Καναλιού. Η πρώτη γέφυρα που δεν ήταν ξύλινη ολοκληρώθηκε το 1591 και ενώνει τις περιοχές του Σαν Πόλο και του Σαν Μάρκο. Ο αρχιτέκτονάς της, Αντόνιο ντα Πόντε, κέρδισε την ανάθεση του έργου για το οποίο ήταν υποψήφιοι σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως ο Μιχαήλ Άγγελος.

Στη μεγαλύτερη υδάτινη οδό της Βενετίας δεσπόζει το Κα ντ’ Όρο (Ca’ d’ Oro), το «Χρυσό Σπίτι», ένα εντυπωσιακό παλάτι γοτθικής αρχιτεκτονικής που λειτουργεί ως μουσείο. Μεταξύ των εκθεμάτων είναι γλυπτά της Αναγέννησης και πίνακες του Τιτσιάνο και του Φραντσέσκο Γκουάρντι.

Στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου

Ο διάσημος καθεδρικός ναός της Βενετίας εντυπωσιάζει με τους πέντε τεράστιους τρούλους, τα μνημειώδη μωσαϊκά, τους μαρμάρινους κίονες και το περίφημο Pala d’ Oro, στολισμένο με επιχρυσωμένες εικόνες και πολύτιμους λίθους.

H «Χρυσή Εκκλησία» αποτελεί εξαιρετικό δείγμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής στην Ιταλία, με γοτθικές και αναγεννησιακές επιρροές. Χτίστηκε τον 11ο αιώνα σε σχήμα σταυρού πάνω στα ερείπια δύο παλαιότερων ναών. Η πρώτη εκκλησία ανεγέρθηκε το 828 για να στεγάσει το λείψανο του Ευαγγελιστή Μάρκου, το οποίο είχαν κλέψει Βενετσιάνοι από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Το Κωδωνοστάσιο του Αγίου Μάρκου (Campanile)

Απολαύστε εκπληκτική θέα στην πόλη από την κορυφή του καμπαναριού. Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα της Βενετίας, το κωδωνοστάσιο (ύψους 99 μέτρων) ανακατασκευάστηκε το 1912 μετά την κατάρρευσή του το 1902.

Επίσκεψη στο Παλάτι των Δόγηδων (Palazzo Ducale)

Το μεγαλοπρεπές παλάτι γοτθικής αρχιτεκτονικής από ροζ και λευκό μάρμαρο, η «Αποθέωση της Βενετίας» του Πάολο Βερονέζε, ο «Παράδεισος» του Τιντορέτο, εξαιρετικοί πίνακες και περίτεχνες τοιχογραφίες βενετσιάνικης τεχνοτροπίας, πολυτελείς σάλες και σκάλες αποτυπώνουν την αίγλη της Βενετικής Δημοκρατίας.

Το παλάτι υπήρξε κατοικία των Δόγηδων (ηγετών της Βενετίας) και ταυτόχρονα διοικητικό κέντρο και έδρα των πολιτικών και κοινωνικών φορέων της πόλης, ενώ στο υπόγειό του βρίσκεται η αίθουσα βασανιστηρίων, όπου ανακρίνονταν οι κρατούμενοι. Το Palazzo Ducale μετατράπηκε σε μουσείο το 1923 και σήμερα φιλοξενεί  πλήθος εκθέσεων.

Εδώ θα βρείτε τη Γέφυρα των Στεναγμών, την πασίγνωστη σκεπαστή γέφυρα που περνούσαν οι κατάδικοι καθώς οδηγούνταν στις Νέες Φυλακές.

Εκδρομή στα νησιά Μουράνο και Μπουράνο

Η πατρίδα του φυσητού γυαλιού Μουράνο είναι μια συστάδα μικρών νησιών που χωρίζονται με στενά κανάλια και ενώνονται με γέφυρες. Στο Μουσείο Υαλουργίας (Museo del Vetro) θα δείτε μοναδικά έργα του είδους.

Χρωματιστά σπίτια και ταβερνάκια θα βρείτε στο γραφικό νησάκι Μπουράνο, το οποίο έχει παράδοση στη χειροποίητη δαντέλα. Μια επίσκεψη στο Μουσείο της Δαντέλας (Museo del Merletto) είναι διαφωτιστική.

Μην φύγετε χωρίς να επισκεφθείτε:

  • Το Λίντο, το μακρόστενο νησί που χωρίζει τη λιμνοθάλασσα της Βενετίας από την Αδριατική. Αμμουδιές και αρχοντικά βαμμένα σε παστέλ αποχρώσεις προσδίδουν μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στο νησί. Εδώ διεξάγεται κάθε χρόνο το  Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.
  • Την Πινακοθήκη της Ακαδημίας της Βενετίας (Gallerie dell’Accademia) και τη Συλλογή Peggy Guggenheim στο Palazzo Venier dei Leoni, με έργα διάσημων καλλιτεχνών (Πικάσο, Ροντέν, Καντίνσκι, Μονέ κ.ά.)
  • Την πολυσύχναστη Αγορά του Ριάλτο (Mercato Di Rialto), τη λαχαναγορά και την ψαραγορά, όπου κάνουν τα ψώνια τους οι Βενετσιάνοι.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.