Oxford Street: Περπατώντας στη λεωφόρο-ορόσημο του Λονδίνου

Η καρδιά του Λονδίνου, το κέντρο της εμπορικής δραστηριότητας της βρετανικής πρωτεύουσας και μία από τις διάσημες λεωφόρους στον κόσμο, ισάξια των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι και της 5th Avenue στη Νέα Υόρκη. Η Oxford Street θα είναι για πάντα στις συνειδήσεις μας ο δρόμος όπου περιδιαβαίνουν με τις ώρες οι τουρίστες που φτάνουν όλες τις εποχές στο Λονδίνο για να κάνουν τις αγορές τους, αλλά στην πραγματικότητα αυτός ο μακρύς δρόμος που ξεκινά από τις παρυφές του Hyde Park και φτάνει μέχρι την Tottenham Court Road είναι πολλά περισσότερα από μία τεράστια, πολυσύχναστη λεωφόρο με χιλιάδες καταστήματα.

Οι λονδρέζοι την αποκαλούν απλώς «Oxford», αυτόν τον εμβληματικό δρόμο όπου σταματούν τρεις σταθμοί μετρό και που μοιάζει να συνδυάζει όλα όσα συνθέτουν την πλούσια και σύνθετη προσωπικότητα του Λονδίνου σε ένα μόνο σημείο. Από την πιο αριστοκρατική πλευρά της πόλης, μία ανάσα από το Mayfair, το Knightsbridge και τα ανάκτορα του Μπάκινγχαμ, μέχρι την άλλη γωνιά του Λονδίνου, μετά το Soho και τo καλλιτεχνικό West End, εκεί όπου οι δρόμοι είναι γεμάτοι υπαλλήλους που ανεβοκατεβαίνουν στα μοντέρνα, γυάλινα κτήρια των μεγάλων επιχειρήσεων.

Στην πραγματικότητα η Oxford Street είναι μία δίοδος μέσα από την καρδιά αυτής της θαυμάσιας πόλης, σαν αρτηρία στις φλέβες του ζωντανού οργανισμού που λέγεται Λονδίνο. Και μία χορταστική εξερεύνηση εκεί ισούται με μία αποκάλυψη. Όσο πιο πολύ περπατάτε πάνω-κάτω στην Oxford Street τόσο περισσότερα θα ανακαλύψετε.

Πάρτε την από τη μία άκρη και φτάστε ως την άλλη.

Tα σπουδαία τοπόσημα

Marble Arch

Σχεδιασμένη το 1827 από τον σπουδαίο Βρετανό αρχιτέκτονα John Nash αρχικά με σκοπό να αποτελέσει τη θεαματική πύλη που θα οδηγούσε στα ανάκτορα του Μπάκινγχαμ, η «μαρμάρινη αψίδα» (Marble Arch) του Λονδίνου σηματοδοτεί την αρχή ή το τέλος της περίφημης Oxford Street – ανάλογα από το πού θα αρχίσετε τη βόλτα σας.

Σύμφωνα με το επίσημο εθιμοτυπικό του παλατιού μόνο μέλη της βασιλικής οικογένειας ή άντρες από τον στρατό και τη φρουρά του βασιλιά επιτρέπεται να περάσουν κάτω από την εμβληματική αψίδα της βρετανικής πρωτεύουσας, κάτι που τηρείται μέχρι και σήμερα στις επίσημες, εθνικές εκδηλώσεις. Πάντως εσείς μπορείτε να περάσετε κανονικά μία συνηθισμένη ημέρα στο Λονδίνο, καθώς θα τριγυρίζετε σε κάποιους από τους πιο διάσημους δρόμους της πόλης.

Όλη η περιοχή που απλώνεται γύρω από την αψίδα έχει πάρει το όνομα της από το γνωστό μνημείο και περιλαμβάνει κομμάτι του καταπράσινου Hyde Park και φτάνει ως το φινετσάτο και «ακριβό» Mayfair. Καθώς στους δρόμους τριγύρω από τη Marble Arch υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία η αψίδα αποτελεί ιδανική αφετηρία για μία μεγάλη εξερεύνηση της Oxford Street, της βασικότερης εμπορικής οδού στο Λονδίνο.

Ηyde Park

To πιο γνωστό βασιλικό πάρκο του Λονδίνου είναι δίχως αμφιβολία το τεράστιο Hyde Park, στις παρυφές της Oxford Street, ένας καταπράσινος, πανέμορφος συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα αρχοντικά Mayfair και Knightsbridge, εκεί όπου θα βρείτε μερικά από τα πιο ακριβά καταστήματα και εστιατόρια με τα πολυπολιτισμικά Bayswater και Notting Hill στην άλλη πλευρά της πόλης.

Καμία επίσκεψη στο Λονδίνο δεν γίνεται να είναι πλήρης χωρίς μία βόλτα στις ανθισμένες εκτάσεις του Hyde Park για μία πραγματική επαφή με τη βρετανική ιστορία. Το πάρκο τον 16ο αιώνα αποτελούσε το αχανές τοπίο στο οποίο αγαπούσε να πηγαίνει για κυνήγι ένας από τους πλέον αμφιλεγόμενους μονάρχες της Αγγλίας, ο Ερρίκος ο 8ος. Παράλληλα, το Hyde Park, καθ’ όλη τη διάρκεια του 18ου αιώνα υπήρξε δημοφιλές σποτ για μονομαχίες ανάμεσα στους λονδρέζους αριστοκράτες που «έλυναν» εκεί τα ζητήματα τιμής. Μάλιστα, υπάρχουν πάνω από 170 καταγεγραμμένες μονομαχίες οι οποίες έλαβαν χώρα τον 18ο αιώνα στο πάρκο και συνολικά 63 θάνατοι.

Σήμερα, αποτελεί το αγαπημένο σημείο συνάντησης των ντόπιων και έτσι στη βόλτα σας στα καλοφροντισμένα μονοπάτια του πάρκο θα δείτε ανθρώπους να κάνουν τζόκινγκ πριν ξεκινήσουν για τη δουλειά τους, οικογένειες με καλαθάκια του πικνίκ και παιδιά που τριγυρίζουν με ποδήλατα ή πατίνια. Τα καλοκαίρια εδώ πραγματοποιούνται μεγάλες συναυλίες και καλλιτεχνικά φεστιβάλ και το πάρκο πλημμυρίζει από ωραίους ήχους και ζωή. Ανάμεσα στα σημεία που πρέπει να προσέξετε το άγαλμα αφιερωμένο στη μνήμη της πριγκίπισσας Νταϊάνα και το εντυπωσιακό μνημείο προς τιμήν του πρίγκιπα Αλβέρτου.

Όταν ο καιρός είναι καλός πάρα πολύ όμορφη είναι και μία βόλτα γύρω από τα νερά της λίμνης Serpentine, στην καρδιά του πάρκου, όπου οι λονδρέζοι βουτούν για να δροσιστούν τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού ή απλά απολαμβάνουν μερικούς γύρους με τα θαλάσσια ποδήλατα που μπορείτε να νοικιάσετε στο σημείο.

Soho Square Gardens

Ένα από τα μεγαλύτερα προτερήματα του Λονδίνου είναι ότι παρά το χαοτικό μέγεθός του παραμένει μία πράσινη πόλη στην οποία θα βρείτε δεκάδες μέρη για χαλάρωση και ηρεμία. Τα αμέτρητα μικρά και μεγάλα πάρκα της βρετανικής πρωτεύουσας αποτελούν οάσεις δροσιάς και γαλήνης στην καρδιά ενός τεράστιου τόπου, όπου μπορείτε να καθίσετε, να απολαύσετε ένα σνακ, να πιείτε έναν καφέ ή απλά να χαζέψετε τους ντόπιους που ξεκλέβουν μερικές στιγμές ηρεμίας ακριβώς όπως εσείς.

Η Soho Square, μία μικρή πλατειούλα στη μέση ενός πράσινου πάρκου, είναι το ιδανικό σημείο για να κάνετε ένα διάλειμμα από τη βόλτα σας και να ξεκουραστείτε πριν συνεχίσετε την περιήγηση σας στους πολύβουους δρόμους του κέντρου. Πρόκειται για μία από τις πιο ιστορικές πλατείες της πόλης, αφού η κατασκευή της χρονολογείται πίσω στα τέλη του 17ου αιώνα, κάτι που είναι ευδιάκριτο μέχρι τις μέρες μας χάρη στο μικρό σπίτι που ξεχωρίζει αμέσως μόλις μπείτε στην πλατεία χτισμένο σε αρχιτεκτονική των χρόνων της δυναστείας των Τυδώρ. Σίγουρα ένα από τα πιο ξεχωριστά σημεία που μπορείτε να ξαποστάσετε σε ολόκληρο το Λονδίνο.

West End

Δεν γίνεται να φύγετε από το Λονδίνο χωρίς μία στάση στο West End για να παρακολουθήσετε μία από τις πολυβραβευμένες και πολυσυζητημένες παραστάσεις που ανεβαίνουν στην πρωτεύουσα της Μεγάλης Βρετανίας. Kαι West End σημαίνει Soho, εκεί όπου συμβαίνουν όλα και χτυπά η καρδιά των πιο προβεβλημένων θεατρικών δρώμενων της πόλης, κάθε σεζόν και κάθε εποχή.

Αν δεν έχετε ιδέα τι θέλετε να παρακολουθήσετε, αλλά ούτε ξέρετε ποιες παραστάσεις ανεβαίνουν στο Λονδίνο την εκάστοτε περίοδο, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι μία βόλτα πάνω-κάτω στην λεωφόρο Shaftesbury για να δείτε σε μία μόλις γύρα μερικά από τα διασημότερα θέατρα του πλανήτη και μαζί τις εντυπωσιακές ταμπέλες τους που θα σας βάλουν αμέσως στο νόημα και θα σας κλέψουν την καρδιά με τα λαμπερά τους φώτα. Τα εμβληματικά θέατρα Palace, Αpollo, Gielgud και άλλα πολλά είναι όλα συγκεντρωμένα σε αυτόν θρυλικό δρόμο. Φροντίστε να βγάλετε τα εισιτήρια σας εγκαίρως για τις μεγάλες και περιζήτητες παραγωγές, εναλλακτικά περιμένετε μέχρι τελευταία στιγμή στα ταμεία των θεάτρων και, ίσως, σταθείτε τυχεροί αφού πολύ συχνά μπορεί να πέσετε σε καταπληκτικές last minute προσφορές.

Οι γύρω δρόμοι

Η Oxford Street δεν είναι απλά μία μεγάλη λεωφόρος σε μία μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Eίναι ένας ολόκληρος κόσμος, φασαριόζικος, πολυπρόσωπος και πολυσυλλεκτικός, ο οποίος επεκτείνεται και στους γύρω εμπορικούς δρόμους. Στο σύμπαν της Oxford Street και των τριγύρω οδών κάποια από τα πιο πολυτελή και ακριβά brands στον κόσμο συναντούν αρμονικά την προσιτή και εναλλακτική μόδα και τα υπέροχα vintage μαγαζιά γίνονται ένα με τα πιο διάσημα καταστήματα «fast fashion» στον πλανήτη.

H Οxford (όπως απλά την αποκαλούν οι λονδρέζοι) έχει μία από τις πιο εντυπωσιακές κάθετες οδούς στον κόσμο όλο, τη Regent Street που είναι από μόνη της ένας μεγάλος καταναλωτικός παράδεισος. Εκεί, ανάμεσα σε εκατοντάδες πασίγνωστα και λιγότερο γνωστά μαγαζιά θα βρείτε και το μεγαλύτερο παιχνιδάδικο στην Ευρώπη.

Το Hamleys δεν είναι απλά ένα μαγαζί στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας, αλλά η Μέκκα των παιχνιδιών, ένας παράδεισος για τα παιδιά που κάνουν βόλτα με τις οικογένειες τους στη Regent Street και μαγεύονται από το επιβλητικό κτήριο που άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το 1981 και ξεχωρίζει αμέσως χάρη στις κόκκινες τέντες του και το διάσημο αρκουδάκι που είναι μασκότ του brand από τότε που το Hamleys ήταν ένα μικρό μαγαζάκι πίσω στα τέλη του 19ου αιώνα. Σήμερα στους 6 υπέροχους ορόφους του θα βρείτε ό,τι παιχνίδι, παζλ ή gadget μπορεί να βάλει ο νους σας, θα αγοράσετε σοκολάτες και ζαχαρωτά από τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο με τα γλυκά και θα ζήσετε κι εσείς από κοντά

Εξίσου μεγάλη κινητικότητα θα συναντήσετε και στη Bond Street μία ανάσα από την καρδιά της Oxford και βέβαια στον πιο γνωστό, μικρό δρόμο του Λονδίνου. Τη θρυλική Carnaby Street, η οποία τη δεκαετία του 1960 σηματοδοτούσε τα όρια του περίφημου Soho γενόμενη η ψυχή αυτού που αποκαλούσαμε Swinging Sixties. Αυτή την κουλ εναλλακτικότητα διατηρεί μέχρι και σήμερα, παραμένοντας ένα από τα πιο όμορφα, ενδιαφέροντα και «ψαγμένα» σημεία σε ολόκληρη την πόλη.

Σε αυτόν τον θρυλικό δρόμο, με τη σχετική επιγραφή σε μία μεγάλη καμάρα τοποθετημένη στην αρχή του πεζόδρομου, κυκλοφορούσαν, ψώνιζαν και πάρταραν ο Jimi Hendrix, oι Rolling Stones, η Elizabeth Taylor, ενώ αποτελεί πλέον μύθο η ιστορία που θέλει τον Paul McCartney να γνωρίζει το 1966 τη μελλοντική σύζυγό του, Linda, σε κάποιο από τα hot club της Carnaby Street.

Τα εμβληματικά καταστήματα

Στην Oxford Street υπάρχει ένα από τα πιο γνωστά και ιστορικά πολυκαταστήματα που Λονδίνου και-πιθανότατα- ολόκληρου του κόσμου. Το Selfridges μετρά 113 χρόνια ζωής και είναι ένα τεράστιο σύμβολο της εμπορικής ζωής της βρετανικής πρωτεύουσας, ένα αληθινά τεράστιο κατάστημα που καλύπτει ένα εντυπωσιακά μεγάλο κομμάτι της Οxford.

Ακόμα ένα γνωστό κατάστημα του Λονδίνου, λιγότερο προβεβλημένο από το Selfridges, πιο οικονομικό από τα γκλάμορους Harrods και Harvey Nichols, το John Lewis είναι ένα τυπικό βρετανικό πολυκατάστημα όπου μπορείτε να αγοράσετε από σεντόνια και είδη κουζίνας μέχρι αξεσουάρ από γνωστά διεθνή brands. Θα το βρείτε κοντά στον σταθμό μετρό Βond Street, ενώ λίγο πριν το επίσης βρετανικό Marks & Spencer διαθέτει από εσωθερμικά εσώρουχα και πουλόβερ μέχρι τάρτες με φράουλα, κρουασάν και καφέ.

Πέρα από τις αναμενόμενες μπουτίκ των Zara, Bershka και H&M στην Oxford θα βρείτε πολλά ακόμα πασίγνωστα καταστήματα με ποιοτικά προϊόντα όπως ένα πολύ μεγάλο retail μαγαζί της Timberland και τα βρετανικά AllSaints, River Island και, φυσικά, το πασίγνωστο Topshop που κάνει αποστολές σε όλο τον κόσμο. Φυσικά, στην τεράστια έκταση της Oxford, θα συναντήσετε πάνω από ένα κατάστημα Primark, εκεί όπου θα βρείτε κάποια από τα πιο οικονομικά προϊόντα που μπορείτε να αγοράσετε στο Λονδίνο. Διαθέτει από κάλτσες μέχρι είδη σπιτιού σε φοβερές τιμές. Αν βρίσκεστε στο Λονδίνο παιδιά επιβάλλεται και μία στάση στο τεράστιο Disney Store της Oxford για να χαζέψετε λούτρινα αρκουδάκια, κούπες, ρούχα και άλλα αξεσουάρ με τους αγαπημένους ήρωες της λατρεμένης εταιρίας κινουμένων σχεδίων, αλλά και της Pixar.

Πού θα φάτε

Scarlett Green

Ένα στέκι με αυθεντική αυστραλέζικη ταυτότητα στην καρδιά του Soho. Το Scarlett Green έχει λάβει αποθεωτικές κριτικές για τα πεντανόστιμα πιάτα και τα ευφάνταστα κοκτέιλ που θα βρείτε στο μενού του. Στην όμορφη σάλα του εστιατορίου μπορείτε να καθίσετε από νωρίς το πρωί για έναν καφέ ή ένα δροσερό smoothie, ενώ καθώς προχωράει η μέρα ο κόσμος γίνεται όλο και περισσότερος και από τις 6 και μετά, όταν οι εταιρείες έχουν πια κλείσει, τα τραπέζια και το μπαρ είναι ασφυκτικά γεμάτα με θαμώνες που τρώνε κάτι στα γρήγορα ή απολαμβάνουν ένα ποτήρι κρασί από το πολύ πλούσιο wine list. Καθημερινά, από τις 4 το απόγευμα και μετά, στον πολύ όμορφο και μοντέρνο χώρο του Scarlett Green DJs αλλάζουν κομμάτια για εσάς και το σκηνικό μοιάζει με πραγματικό πάρτι. Επειδή ο κόσμος εδώ είναι πάντα πολύς και οι αναμονές μεγάλες είναι καλό να έχετε κλείσει τραπέζι από νωρίς.

Extra tip: Σερβίρει και εξαιρετικό brunch.

Pollen Street Social

Η γαστρονομική αυτοκρατορία του Βρετανού σεφ Jason Atherton διανύει την καλύτερη της φάση, ωστόσο, το μοδάτο Pollen Street Social στο Mayfair έχει ξεχωριστή σημασία γιατί από εκεί άρχισαν όλα. Το εστιατόριο παρέμεινε κλειστό καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown και φαίνεται πως μέσα στο συγκεκριμένο διάστημα ο Atherton είχε την ευκαιρία να εξελίξει τις μαγειρικές ιδέες του σε ένα νέο, φρέσκο επίπεδο.

Στο όμορφο μπαρ θα πιείτε ένα ποτό όσο θα περιμένετε για το τραπέζι σας ή απλά θα συνοδεύσετε το κοκτέιλ σας με ένα «γρήγορο» σνακ που αξίζει τόσο πολύ όσο και το να κάνετε κράτηση για γεύμα. Όλα τα πιάτα έχουν για πρωταγωνιστές τοπικά, εποχιακά υλικά κάτι που απογειώνει την ποιότητα του φαγητού, ενώ πολλές από τις προτάσεις του μενού ολοκληρώνονται στο τραπέζι σας, μπροστά στα μάτια σας, κάνοντας την επίσκεψη στο Pollen Street Social μία ξεχωριστή εμπειρία. Αν θέλετε να συνδυάσετε το φαγητό σας με το σωστό μπουκάλι κρασί κάντε μία συζήτηση με τον σομελιέ του εστιατορίου ο οποίος είναι πρόθυμος να σας κατατοπίσει για το ποιο κρασί ταιριάζει περισσότερο με τα πιάτα που παραγγείλατε και να σας κατευθύνει ανάλογα με το budget σας.

28-50 Oxford Circus

Στο εποχικό μενού του 28-50 Oxford Circus, ένα καταπληκτικό εστιατόριο με πανέμορφη διακόσμηση και αστικό, ευρωπαϊκό αέρα, θα βρείτε χορταστικά πιάτα κρεατικών ψημένων στη σχάρα, εξαιρετικά ψάρια, δροσερές σαλάτες και μερικές πολύ καλές επιλογές για να μοιραστείτε με την παρέα σας. Ενδιαφέρουσα είναι και η λίστα με τα κρασιά και τα κοκτέιλ που σερβίρονται στα φινετσάτα τραπεζάκια του εστιατορίου και στο κομψότατο μπαρ με τις ροζ, βελούδινες καρέκλες.

Social Eating House

Aκόμα ένα φανταστικό, λονδρέζικο στέκι με την υπογραφή του βραβευμένου Jason Atherton, το Social Eating House βρίσκεται πολύ κοντά στη The Photographer’s Gallery του Soho και φημίζεται, μεταξύ άλλων, και για το φοβερό speakeasy μπαρ που θα βρείτε στον επάνω όροφο. Αν θέλετε να πάρετε μία όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη γεύση από όσο έχει να προσφέρει αυτό το κουλ και «ψαγμένο» γαστρονομικό στέκι, με τη μίνιμαλ αισθητική, επιλέξτε το μενού με το όνομα «Chef’s Experience» για μία πλήρη εμπειρία σε τιμή που αξίζει κάθε λίρα που θα δώσετε.

Upstairs at The George

Πάνω από μία ιστορική, καλοδιατηρημένη pub κοντά στο Oxford Circus βρίσκεται ένα εστιατόριο-talk of the town: Το Upstairs at The George. Στις εκπληκτικές αίθουσες του θα αισθανθείτε πως πρωταγωνιστείτε σε ταινία εποχής, ενώ πιο ινσταγκραμικό σκηνικό δύσκολα θα βρείτε σε κάποιο εστιατόριο της πόλης. Πολυτελή βελούδινα καθίσματα, υπέροχοι καναπέδες, μαρμάρινα τζάκια, βαριές κουρτίνες και φίνες πορσελάνες συνθέτουν έναν μοναδικό χώρο, με ένα πολύ φωτογενές μπαρ και αρχοντική αύρα.

Το Upstairs at The George είναι ανοικτό καθημερινά, εκτός Κυριακής, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 και από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ.

Πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.