Π. Αγιος Αθανάσιος: το χωριό που αναγεννήθηκε στις πλαγιές του Καϊμακτσαλάν

Αναστασία Αμοιρίδου
Όταν οι κάτοικοι του Παλαιού Αγίου Αθανασίου εγκατέλειπαν το χωριό τους τη δεκαετία του ’80, για να ιδρύσουν έξι χιλιόμετρα πιο κάτω, στα πεδινά, τον Νέο Αγιο Αθανάσιο, σίγουρα δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι ο οικισμός που άφησαν πίσω τους θα κέρδιζε μετά από περίπου 30 χρόνια τον τίτλο της «Αράχωβας του Βορρά».
Κοσμικός όσο χρειάζεται και παραδοσιακός όσο πρέπει, ο Παλαιός Αγιος Αθανάσιος του νομού Πέλλας ανήκει στους χειμερινούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας που έγιναν της μόδας τα τελευταία χρόνια -και όχι άδικα- παραμένοντας στην κορυφή των προτιμήσεων των ταξιδιωτών χάρη σε κυρίως τρεις παράγοντες: την αναμφισβήτητη ομορφιά του οικισμού, το Χιονοδρομικό στο Καϊμακτσαλάν και τη θέα στη λίμνη Βεγορίτιδα.
Το χωριό, που μέχρι το 1928 ονομαζόταν Τσέγανη ή Τσεγάνη, χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στις πλαγιές του όρους Βόρας και απέχει 30 χλμ. από την Εδεσσα και 120 από τη Θεσσαλονίκη.
Η ιστορία του είναι η κλασική για αρκετούς χειμερινούς προορισμούς: αφού εγκαταλείφθηκε τη δεκαετία του ’80, στις αρχές του ’90 είχε μια δεύτερη ευκαιρία ανάπτυξης. Κομβικής σημασίας στην περίπτωσή του ήταν η ώθηση που έδωσε στην περιοχή η δημιουργία του Χιονοδρομικού, η οποία έκανε το χωριό πόλο έλξης τουριστών, μετά την ανοικοδόμηση που προηγήθηκε.
Η ανάπτυξη με σεβασμό στην παράδοση είχε αποτέλεσμα ο Παλαιός Αγιος Αθανάσιος να διαθέτει σήμερα άριστη ξενοδοχειακή υποδομή αλλά και εστιατόρια, ταβέρνες και καφέ – μπαρ που έχουν χτιστεί σύμφωνα με τους κανόνες της τοπικής αρχιτεκτονικής. Αλλωστε έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός από το 1992.
Στην άκρη του χωριού θα δείτε την εκκλησία της Αναλήψεως, που χτίστηκε το 17ο αιώνα, ενώ δεν πρέπει να παραλείψετε να ανεβείτε στο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου, για να θαυμάσετε τη θέα στη λίμνη Βεγορίτιδα και στη γύρω περιοχή.
Κοντινές εξορμήσεις
Ο Παλαιός Αγιος Αθανάσιος βρίσκεται πολύ κοντά στο Χιονοδρομικό του Καϊμακτσαλάν, όπως προαναφέρθηκε, το οποίο διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις που ξεκινούν από τα 2.050 μέτρα, όπου βρίσκεται το κεντρικό καταφύγιο, το πάρκινγκ, οι πίστες αρχαρίων και τα καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού, και φτάνουν έως τα 2.480 μέτρα και το σταθμό άφιξης του ψηλότερου αναβατήρα στην Ελλάδα.
Ακόμη μια εκδρομή που δεν πρέπει να παραλείψετε είναι η επίσκεψη στα λουτρά Πόζαρ, με την καταπληκτική φυσική πισίνα στην οποία η θερμοκρασία του νερού είναι στους 37 βαθμούς. Το τοπίο που την περιβάλλει είναι επίσης ασύγκριτης ομορφιάς, με τους μικρούς καταρράκτες στην κοίτη του ρέματος του Αγίου Νικολάου. Αν ο καιρός το επιτρέπει, η βόλτα στην περιοχή, που είναι διαμορφωμένη με ένα δίκτυο μονοπατιών μέσα στη φύση, με πλακόστρωτα, πεζούλια και ξύλινες γέφυρες, θα σας μείνει αξέχαστη.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.