Οι καλύτεροι δίσκοι του 2017, μέρος B’ (playlist)

Ολοκληρώνουμε την πενηντάδα των καλύτερων μουσικών κυκλοφοριών της χρονιάς με τους 25 κορυφαίους δίσκους της λίστας
Ολοκληρώνουμε την πενηντάδα των καλύτερων μουσικών κυκλοφοριών της χρονιάς με τους 25 κορυφαίους δίσκους της λίστας. Την πρωτιά κλέβει μία μπάντα από το Ουάσινγκτον με τέσσερις πριζωμένους Βρετανούς να την ακολουθούν στη δεύτερη θέση.
Στο τέλος της λίστας θα βρείτε το mixtape που ετοιμάσαμε με τα αγαπημένα μας τραγούδια των δίσκων που ακολουθούν.
25. Agent Blå – Agent Blå
Η σπιρτάδα των μελών της της πρωτοεμφανιζόμενης σουηδικής μπάντας, που δεν ξεπερνούν κατά πολύ τα early 20s, διατρέχει το ζωντανό ντεμπούτο της που τιμά τους κλασικούς του post punk.
24. The Weight Of Existence – Mazoha
Για τον ακούραστο Θεσσαλονικό Τζίμι Πολιούδη μιλήσαμε και στο πρώτο μέρος της παρούσας λίστας όπου βρέθηκε στη θέση 39 με το βασικό του μουσικό όχημα τους Vagina Lips. Στην εκπνοή της χρονιάς κυκλοφορεί ως Mazoha έναν αυτοαναφορικό υπαρξιακό δίσκο με έξι ελληνόφωνα τραγούδια (από τα οκτώ συνολικά) στον οποίο ο shoegaze ήχος του φλερτάρει με το synthwave και μαζί συνθέτουν ένα δίσκο – ψυχοθεραπεία.
23. The Underside Of Power – Algiers
Έχοντας θέσει οι ίδιοι πολύ ψηλά τον πήχη με το προ διετίας ντεμπούτο τους, οι Algiers δε ρίχνουν στιγμή τους τόνους και φέρνουν στο προσκήνιο την πολιτική καταγγελία στους στίχους τους με χαρακτηριστικό παράδειγμα το τραγούδι «Cleveland», ενώ εμπλουτίζουν το φάσμα του ήχου τους με το crooning του φοβερού frontman Franklin Fisher να κερδίζει περισσότερο χώρο στις συνθέσεις. Θα έχουμε την ευκαιρία να τους ακούσουμε ζωντανά στην Αθήνα το Φεβρουάριο.
22. Just Say No To The Psycho Right-Wing Capitalist Fascist Industrial Death Machine – Gnod
Η βρετανική κολεκτίβα υπογράφει έναν από τους πιο επιθετικούς δίσκους της χρονιάς, με έναν τίτλο που δε μασά τα λόγια του και περιγράφει απόλυτα το ορμητικό περιεχόμενό του.
21. Psychedelic Trips To Death – Blood For Blood
Tο noise rock θα ζει και θα βασιλεύει στη Θεσσαλονίκη όσο υπάρχουν οι Psychedelic Trips To Death που κυκλοφορούν τον καλύτερο δίσκο της καριέρας τους, πέντε χρόνια μετά το φοβερό «Malibu».
20. Kareem Kalokoh – Congo
Εκπροσωπώντας την τρομερή hip hop κολεκτίβα ATH KIDS, ο Kareem Kalokoh παίζει μουσική με όρους εξωτερικού και δημιουργεί υψηλές προσδοκίες για το μέλλον του είδους στην Ελλάδα.
19. Short Days – Short Days
Ένταση, νεύρο και ψυχωμένο παίξιμο συνθέτουν ένα από καλύτερα ντεμπούτα της χρονιάς που πιστώνεται στους καταπληκτικούς Short Days από τη Γαλλία που υπηρετούν εκείνο το είδος του post punk που τρέφε λίγη παραπάνω αγάπη για το δεύτερο συνθετικό του.
18. How Did I Find Myself Here? – The Dream Syndicate
Παθιασμένο comeback μετά από 23 χρόνια για τον Steve Wynn και την παρέα του που αποδεικνύει γιατί οι Dream Syndicate είναι ανάμεσα στις κορυφαίες garage μπάντες στην ιστορία.
17. Love What Survives – Mount Kimbie
Χάρη στους Dominic Maker και Kai Campos αυτό το φθινόπωρo το περπάτημα στη βροχή (όσο σπάνια κι αν ήταν) απέκτησε το ιδανικό soundtrack.
16. The Order Of Time – Valerie June
Σπαρακτικά blues και ξεσηκωτικά feelgood τραγούδια συναντιούνται σε μία ακόμα κορυφαία κυκλοφορία της τραγουδίστριας που έχει την ικανότητα να αφήσει το δικό της ξεχωριστό αποτύπωμα στη σύγχρονη soul.
15. Exile In The Outer Ring – EMA
Η αγαπημένη Erika M. Anderson ξορκίζει τους δαίμονές της με ένα φανταστικό αυτοαναφορικό άλμπουμ που θυμίζει τις ένδοξες μέρες του ντεμπούτου της «Past Life Martyred Saints».
14. Murder Of The Universe – King Gizzard And The Lizard Wizard
Κάποιος να σταματήσει τους King Gizzard And The Lizard Wizard οι οποίοι μέχρι να κλείσει η χρονιά θα έχουν κυκλοφορήσει τέσσερα full-length άλμπουμ, χωρίς να απορρίπτουμε το ενδεχόμενο μαζί με τον Άγιο Βασίλη να ξεφυτρώσει ακόμα μία κυκλοφορία. Στο «Murder Of The Universe» ηχογραφούν μία μεσαιωνική ψυχεδελική ιστορία για ιπτάμενους δράκους, οργισμένους θεούς και παγιδευμένες ψυχές σε ψηλούς πύργους όπως ποτέ αλλότε δεν έχει καταφέρει άλλη πάντα του είδους.
13. Damn. – Kendrick Lamar
Χωρίς να δικαιολογεί τη σχεδόν 100% βαθμολογία που πήρε στο metacritic, αλλά ούτε και να απεχει πολύ από αυτό, το άλμπουμ του Lamar επιδεικνύει την ικανότητά του να διαχειρίζεται διαφορετικά μουσικά στιλ από τη soul ως το trap, χωρίς να αποφεύγει το σχολιασμό των προβλημάτων της αφροαμερικανικής κοινότητας.
12. Luciferian Towers – Godspeed You! Black Emperor
Ο πρώτος… χαρούμενος δίσκος των Καναδών, όσο είναι δυνατόν να ταιριάζει αυτός ο χαρακτηρισμός με τη μουσική τους, φέρνει μαζί του περισσότερο φως από οποιαδήποτε άλλη κυκλοφορία τους χωρίς φυσικά να απογητεύει στιγμή και να προκαλεί ατόφια συγκίνηση.
11. Thin Black Duke – Oxbow
Δέκα χρόνια δισκογραφικής απουσίας είναι πολλά, και η παρέα του θεόρατου Eugene S. Robinson μας αποζημιώνει με έναν μοναδικά λυρικό δίσκο.
10. Party – Aldous Harding
Μόλις στο δεύτερο δίσκο της η Νεοζηλανδέζα σπάει καρδιές με τις μελαγχολικές γκρίζες folk μπαλάντες της, χάρη στις οποίες είναι δικαίως η απόλυτη πρωταγωνίστρια στο είδος για φέτος.
9. Sincerely, Future Pollution – Timber Timbre
Έκτο διαδοχικό σπουδαίο άλμπουμ για τους Καναδούς, το οποίο μας συγκίνησε για τη στιχουργική του οξυδέρκεια και τη βαθιά μελαγχολική του ατμόσφαιρα.
8. American Dream – LCD Soundsystem
Ο αγαπημένος μας δίσκος του φθινοπώρου, λατρεύτηκε δικαίως με το που κυκλοφόρησε από τους απανταχού indie ακροατές. Οι Νεοϋορκέζοι μας ταξιδεύουν σε ένα συναισθηματικό σπιράλ με οδηγό τον frontman James Murphy, στον καλύτερο δίσκο της μπάντας ως τώρα.
7. Interplanetary Class Classics – The Moonlandingz
Ο Lias Saoudi eίnai η απόλυτη ενσάρκωση του rock ‘n’ roll frontman. Εάν ζούσε τη δεκαετία του ’70 θα συναγωνιζόταν την επί σκηνής τρέλα του Iggy Pop, όμως σήμερα είναι καταδικασμένος (;) να παίζει σε μικρά club ανά τον κόσμο είτε με τη βασική του μπάντα τους απίστευτους The Fat White Family, είτε τώρα με το διαστημικό side-project του τους Μonlandingz. To φουτουριστικό άλμπουμ με τη σμμμετοχή μελών των The Eccentronic Research Council αλλά και της Yoko Ono, αφηγείται ιστορίες από τη μελλοντική εργατική τάξη που συνεχίζει να σχηματίζει ουρές στα ταμεία ανεργίας μακρινών πλανητών.
6. Pas Pire Pop, I Love You So Much – Avec Le Soleil Sortant De Sa Bouche
Οι Καναδοί παραδίδουν απολαυστικό και αταξινόμητο post rock από την αρχή ως το τέλος του άλμπουμ που ακούγεται μονοκοπανιά, και επιβεβαιώνει τις στοχευμένες επιλογές της κορυφαίας Constellation Records.
5. United States Of Horror – HO9909
Ιδανικό ταίρι στο νούμερο ένα της λίστας, ο δεύτερος δίσκος των HO9909 παντρεύει το punk με το hip hop και φτιάχνει το απόλυτο μουσικό κάλεσμα στα όπλα.
4. Drum – Gold Class
Το υποτιμημένο κιθαριστικό post punk των Αυστραλών δεν αναιρεί την ποιότητα του δίσκου στον οποίο η μπάντα ακούγεται φοβερά δεμένη αλληλοσυμπληρώνοντας ο ένας τον άλλο σε συνθέσεις που δημιουργούν ξεχωριστή ατμοσφαίρα μακριά από τις συνηθισμένες συνταγές του είδους.
3. Relatives In Descent – Protomartyr
Οι Αμερικάνοι μπαίνουν για τα καλά στο κλαμπ των σπουδαίων, ηχογραφώντας τα πιο βαριά riff της καριέρας τους ενώ καυτηριάζουν τα υπαρξιακά αδιέξοδα στις σύγχρονες Η.Π.Α. από το χρεωκοπημένο Ντιτρόιτ.
2. Brutalism – Idles
Με καύσιμο το θυμό και κινητήρα το βρετανικό φλέγμα, έχουμε στα χέρια μας το καλύτερο ντεμπούτο του 2017 που επιτίθεται με punk θράσος στην μικροαστική υποκρισία και το νεοσυντηρητισμό.
1. Nothing Feels Natural – Priests
Νούμερο ένα στα ακουστικά μας όλη τη χρονιά τώρα και τυπικά στην κορυφή. Όπως γράφαμε και το καλοκαίρι:
«Από το πρώτο κομμάτι οι Priests στέκονται απέναντι στο status quo. Ταξική συνείδηση και σεξουαλική αυτοδιάθεση συναντιούνται σε ένα δίσκο που μπορεί να σημάνει την επιστροφή των απανταχού riot grrrls στο προσκήνιο. Ζουν εξάλλου στην Ουάσιγκτον, και πρόεδρος είναι ο Τραμπ. Μέσα στα τραγούδια τους σκιαγραφείται ολόκληρη η Αμερική: έλλειψη γνώσεων και επιλογών, παθητική στάση, ευκολία επιλογών με την ευγενική χορηγία του συστήματος (υπηρεσίες streaming, δικομματικό σύστημα) και στη μέση όλων αυτών μία μπάντα, τέσσερις άνθρωποι, που ψάχνουν τις δικές τους λύσεις γράφοντας την καλύτερη δυνατή μουσική.»
Ραντεβού το 2018.
Ακούστε τις επιλογές μας από τους παραπάνω δίσκους εδώ:

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.