ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟ SINGLE ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ των charts τα Χριστούγεννα της χρονιάς που γεννηθήκατε

Τη σύγχρονη εποχή οι σταρ της διεθνούς μουσικής σκηνής δεν πολυασχολούνται με τραγούδια με εορταστικό «άρωμα», που μιλούν για «λευκά Χριστούγεννα», έλκηθρα και  Άη Βασίλη.

Τα πράγματα, ωστόσο,  ήταν διαφορετικά πριν από μερικές δεκαετίες, όπως φαίνεται κι από τη λίστα με τις Νο1 επιτυχίες τα Χριστούγεννα των τελευταίων πενήντα χρόνων στη Βρετανία.

1968 The Scaffold – Lily the Pink

Οι στίχοι της διασκευής ενός παλαιότερου, λαϊκού τραγουδιού με τίτλο «Τhe Ballad of Lydia Pinkham» αναφέρονταν σ’ ένα «θαυματουργό φάρμακο», που είχε εφεύρει η Lily the Pink κατά της παχυσαρκίας, της ανορεξίας και των φακίδων. O δίσκος των The Scaffold παρέμεινε επί τέσσερις εβδομάδες στην κορυφή των charts.

1969 Rolf Harris – Two Little Boys

Επιτυχημένο ριμέικ ήταν και το “Two Little Boys” του Ρολφ Χάρις, το οποίο περιγράφει τη ζωή δύο μικρών αδελφών που μεγαλώνουν και πάνε στον πόλεμο για να πολεμήσουν σε αντίπαλα στρατόπεδα (το original τραγούδι του 1902 αναφερόταν στον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο του 19ου αι.).

1970 Dave Edmunds – I Hear You Knocking

Αλλά και το I Hear You Knocking του Dave Edmunds, που παρέμεινε στην κορυφή για έξι εβδομάδες, ήταν μια ροκ εν ρολ εκδοχή μιας παλαιότερης Rhythm n’ Blues επιτυχίας που είχε ηχογραφήσει ο Smiley Lewis το 1955,

1971 Benny Hill – Ernie (The Fastest Milkman in the West)

Το 1971 την έκπληξη έκανε ένας Άγγλος κωμικός, που έμελλε να γίνει τα επόμενα χρόνια γνωστός ανά την υφήλιο: ο πολύς Μπένι Χιλ. Το τραγούδι του με τίτλο “Ernie (Ο Ταχύτερος Γαλατάς στη Δύση)” είχε ήδη κάνει θραύση όταν το πρωτοερμήνευσε από τηλεοράσεως τον προηγούμενο χρόνο.

1972 Jimmy Osmond – Long Haired Lover from Liverpool

Επωφελούμενος από την μεγάλη δημοτικότητα των The Osmonds ο μικρότερος από τα αδέλφια, ο Τζίμι, έγινε ο νεότερος που κατέκτησε την κορυφή των βρετανικών sinles chart σε ηλικία εννέα ετών και οκτώ μηνών.

1973 Slade – Merry Xmas Everybody

Οι Slade κυκλοφόρησαν το σινγκλ «Merry Χmas Everybody» το 1973, στο αποκορύφωμα της δημοτικότητάς τους και έκτοτε εισπράττουν πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ ετησίως από τα δικαιώματα σύμφωνα με υπολογισμούς.

1974 Mud – Lonely This Christmas

Το “Lonely This Christmas” της γνωστής glam rock μπάντας πούλησε πάνω από 750.000 αντίτυπα τη χρονιά εκείνη και παρέμεινε επί ένα μήνα στην κορυφή.

1975 Queen – Bohemian Rhapsody

H εξάλεπτη σουίτα, που έγραψε μόνος του ο Φρέντι Μέρκιουρι, και πριν από μερικά χρόνια έπιασε την κορυφή σε ψηφοφορία του τηλεοπτικού σταθμού ITV ως το πιο αγαπημένο τραγούδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανάμεσα σε 60 άλλα τραγούδια, είχε αποτελέσει τεράστια εισπρακτική επιτυχία όταν κυκλοφόρησε ως single και παρέμεινε στην κορυφή των βρετανικών τσαρτ για εννέα εβδομάδες, πουλώντας πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα έως τον Ιανουάριο του 1976. Το 1991, έφτασε ξανά στην κορυφή των βρετανικών τσαρτ, παραμένοντας εκεί για πέντε εβδομάδες κι έγινε το τρίτο πιο επιτυχημένο single σε πωλήσεις στη Μεγάλη Βρετανία.

1976 Johnny Mathis – When a Child Is Born (Soleado)

Αν και αναφέρεται ειδικά στα Χριστούγεννα, η σημασία που δίνει το τραγούδι αυτό στην προσμονή για τη γέννηση ενός συγκεκριμένου παιδιού, κάπου, παραπέμπει στη γέννηση του Ιησού, ενώ υπάρχουν και αναφορές στο «μικρό αστέρι», που «λάμπει εκεί ψηλά» (παραπομπή κατά πολλούς στο αστέρι της Βηθλεέμ)

1977 Wings – Mull of Kintyre / Girls’ School

Παρέμεινε στην κορυφή επί εννέα εβδομάδες

1978 Boney M.- Mary’s Boy Child – Oh My Lord

Αν και οι Βoney M το ηχογράφησαν βιαστικά στις αρχές Νοεμβρίου του 1978, το “Mary’s Boy Child – Oh My Lord” κατάφερε να κλέψει τις καρδιές του βρετανικού κοινού και να διατηρηθεί επί έναν μήνα στην κορυφή.

1979 Pink Floyd – Another Brick in the Wall (Part 2)

Το δεύτερο μέρος του αριστουργήματος των Pink Floyd, Another Brick in the Wall ανέβηκε στην κορυφή των τσαρτ και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, όταν κυκλοφόρησε σινγκλ και κατατάχθηκε 375ο στη λίστα με τα «500 καλύτερα τραγούδια όλων των…των εποχών» του «Rolling Stone».

1980 St Winifred’s School Choir – There’s No One Quite Like Grandma

Έμεινε δυο εβδομάδες στην κορυφή

1981 The Human League – Don’t You Want Me

Η γνωστότερη και εμπορικότερη επιτυχία των The Human League όχι μόνον διατήρησε επί πέντε εβδομάδες την πρωτιά, αλλά πούλησε πάνω από ενάμιση εκατομμύριο αντίτυπα στη Βρετανία κι έγινε το 23ο πιο επιτυχημένο σινγκλ στην ιστορία των βρετανικών charts.

1982 Renée and Renato – Save Your Love

No 1 επί τέσσερις εβδομάδες

1983 The Flying Pickets – Only You

To Only You – που τραγούδησαν σε διασκευές μεταξύ άλλων η Σελίνα Γκόμεζ (πέρυσι), η Κάιλι Μινόγκ (2015) και ο Ενρίκε Ιγκλέσιας (Solo En Ti- 1997)- είχε κάνει θραύση τα Χριστούγεννα του 1983στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν το κυκλοφόρησε η βρετανική μπάντα με τις σοσιαλιστικές απόψεις που τραγουδούσε a capella.

1984 Band Aid – Do They Know It’s Christmas?

Στο τραγούδι που έγραψαν oι Βοb Geldof και Midge Ure για να συγκεντρώσουν χρήματα για τα παιδιά της Αιθιοπίας που λιμοκτονούσαν, συνένωσαν τις δυνάμεις τους οι μεγαλύτερες φωνές της τότε βρετανικής και ιρλανδικής μουσικής σκηνής. Μέσα στην πρώτη εβδομάδα από την κυκλοφορία του στις 3 Δεκεμβρίου του 1984 είχε πουλήσει ένα εκατομμύριο αντίτυπα και μέχρι να βγει η χρονιά πάνω από τρία.

1985 Shakin’ Stevens – Merry Christmas Everyone

Το τραγούδι του Ουαλού τραγουδοποιού -τέταρτο σινγκλ του που έπιασε την κορυφή- περιλαμβάνεται απο τη χρονιά που κυκλοφόρησε σε πολλές συλλογές Χριστουγεννιάτικων τραγουδιών που σημειώνουν εμπορική επιτυχία και εξακολουθεί να συγκινεί το βρετανικό ακροατήριο.

1986 Jackie Wilson – Reet Petite

Έναν μήνα στην κορυφή των charts

1987 Pet Shop Boys – Always on My Mind

Η χιλιοτραγουδισμένη επιτυχία, που είχαν κάνει γνωστή παγκοσμίως ο Γουίλι Νέλσον (1970) και ο Έλβις Πρίσλεϊ (1972) ενθουσίασε τόσο το βρετανικό κοινό όταν οι Pet Shop Βοys παρουσίασαν την synth-pop εκδοχή τους για τα δέκα χρόνια από το θάνατο του «βασιλιά του ροκ& ρολ) που διατηρήθηκε επί τέσσερις εβδομάδες στην κορυφή, ενώ έπιασε την τέταρτη θέση στο αμερικανικό Billboard Hot 100.

1988 Cliff Richard – Mistletoe and Wine

To τραγούδι που έγραψαν οι δημιουργοί του μιούζικαλ «Scraps», βασισμένου πάνω στο «Κοριτσάκι με τα σπίρτα» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, κυκλοφόρησε με νέους στίχους το 1988 ο Κλιφ Ρίτσαρντ και μέσα σε ενάμιση μήνα έγινε το πιο επιτυχημένο σινγκλ της χρονιάς και εξακολουθεί να του αποφέρει κάθε χρόνο 113.700 ευρώ από τα δικαιώματα.

1989 Band Aid II – Do They Know It’s Christmas?

Μεγάλη επιτυχία (τρεις εβδομάδες στην κορυφή) σημείωσε και η δεύτερη εκδοχή του “Do They Know It’s Christmas?”, που ερμήνευσαν μεταξύ άλλων η Kylie Minogue, ο Jason Donovan, ο Cliff Richard, οι Bananarama και καλλιτέχνες που ξεχώρισαν εκείνη τη χρονιά όπως η Lisa Stansfield.

1990 Cliff Richard – Saviour’s Day

O Cliff Richard κατέκτησε άλλη μια πρωτιά (αν και ολιγοήμερη : μία εβδομάδα) το 1990 με Saviour’s Day

1991 Queen – Bohemian Rhapsody / These Are the Days of Our Lives

Το τραγούδι που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 1991 ως single στις ΗΠΑ για τα 45α γενέθλια του Φρέντι Μέρκιουρι και στις 9 Δεκεμβρίου στη Βρετανία -δύο εβδομάδες μετά τον θάνατό του- παρέμεινε στην κορυφή των βρετανικών Singles Chart επί πέντε εβδομάδες.

1992 Whitney Houston – I Will Always Love

Η μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία της ποπ μουσικής για τραγουδίστρια ήταν το I Will Always Love You (διασκευή του τραγουδιού της Ντόλι Πάρτον) που ερμήνευσε μοναδικά η Γουίτνι Χιούστον για την ταινία Ο Σωματοφύλακας με τον Κέβιν Κόστνερ το 1992 – ένα τραγούδι που έμεινε στην κορυφή για δέκα ολόκληρες εβδομάδες.

1993 Mr Blobby – Mr Blobby

1994 East 17 – Stay Another Day

1995 Michael Jackson – Earth Song

To Earth Song, που έγραψε ο Μάικλ Τζάκσον σε ξενοδοχείο στην Αυστρία, ήταν το πρώτο που ασχολήθηκε ανοικτά με την καταστροφή και την αναγέννηση της Γης. Το τραγούδι ήταν top five hit στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, παραμένει το καλύτερο σε πωλήσεις single του Τζάκσον και ήταν το number-one single των Χριστουγέννων του 1995.

Τις επόμενες τρεις χρονιές σάρωσαν τα «Πικάντικα Κορίτσια»

1996 Spice Girls – 2 Become 1

(τρεις εβδομάδες στην κορυφή)

1997 Spice Girls – Too Much

(δύο εβδομάδες στην κορυφή)

1998 Spice Girls – Goodbye

(μία εβδομάδα στην κορυφή)

1999 Westlife – I Have a Dream / Seasons in the Sun

Η διασκευή της επιτυχίας Le Moribond του Βέλγου τραγουδοποιού Ζακ Μπρελ από την ιρλανδέζικη μπάντα (που είχε ερμηνεύσει υπέροχα και ο Τέρι Τζακς το 1974) αναφέρεται στο στερνό αντίο του πρωταγωνιστή σε συγγενείς και φίλους και παρέμεινε έναν μήνα στην κορυφή των βρετανικών τσαρτς τα Χριστούγεννα του 1999.

2000 Bob the Builder – Can We Fix It?

Τρεις εβδομάδες πρώτο την περίοδο των Χριστουγέννων

2001 Robbie Williams και Nicole Kidman – Somethin’ Stupid

Η διασκευή του «Something Stupid», (το είχε πρωτοτραγουδήσει ο Frank Sinatra το 1967) που ερμήνευσαν η διάσημη Αυστραλή ηθοποιός Νικόλ Κίντμαν με τον Ρόμπι Γουίλιαμς το 2001 έγινε μεγάλη επιτυχία και έφτασε έως και την πρώτη θέση στα charts του Ηνωμένου Βασιλείου.

2002 Girls Aloud – Sound of the Underground

(τέσερις εβδομάδες στην κορυφή)

2003 Michael Andrews and Gary Jules – Mad World

(τρεις εβδομάδες στην κορυφή)

2004 Band Aid 20 – Do They Know It’s Christmas?

Η νέα ηχογράφηση του Do They Know It’s Christmas? Από τους Greenwood των Radiohead, Chris Martin των Coldplay, Bono του U2 και Paul McCartney παρέμεινε επί έναν μηνα στην κορυφή.

2005 Shayne Ward – That’s My Goal

(τέσσερις εβδομάδες στην κορυφή)

2006 Leona Lewis – A Moment Like This

Η διασκευή του A Moment Like This από την νικητρια της τρίτης σεζόν του βρετανικού The X Factor πούλησε περισσότερα αντίτυπα (914.000 μέχρι το 2015) απ’ όλα τα υπόλοιπα της κορυφαίας 40άδας και παρέμεινε ένα μήνα στην κορυφή.

2007 Leon Jackson – When You Believe

Η ερμηνεία του θεματικού τραγουδιού της πρώτης κλασσικής ταινίας της Dream Works «Ο Πρίγκιπας της Αιγύπτου» (το είχαν ερμηνεύσει και η Γουίτνι Χιούστον με τη Μαράια Κάρεϊ) από τον Leon Jackson παρέμεινε τρεις εβδομάδες την περίοδο των Χριστουγέννων στα βρετανικά charts.

2008 Alexandra Burke – Hallelujah

(τρεις εβδομάδες στην κορυφή)

2009 Rage Against the Machine – Killing in the Name

(μία εβδομάδα στην κορυφή)

2010 Matt Cardle – When We Collide

Ο νικητής του βρετανικού The X Factor έδωσε νέα πνοή στο ‘Many of Horror’ των Biffy Clyro’s και με το When We Collide παρέμεινε τρεις εβδομάδες στην κορυφή.

2011 Military Wives with Gareth Malone – Wherever You Are

Η χορωδία Military Wives απαρτιζόμενη από κυρίες από το Πλίμουθ και το Σίβερνο υπό την διεύθυνση του Γκάρεθ Μαλόουν παρέμειναν με το “Wherever You Are” μία εβδομάδα στην κορυφή.

2012 The Justice Collective – He Ain’t Heavy, He’s My Brother

(μία εβδομάδα στην κορυφή)

2013 Sam Bailey – Skyscraper

H νικήτρια του reality διαγωνισμού τραγουδιού Xfactor, toy 2013, που εργαζόταν ως δεσμοφύλακας, βρέθηκε και στην κορυφή του βρετανικού τσαρτ την ημέρα των Χριστουγέννων με το Skyscraper, τα έσοδα από τις πωλήσεις του οποίου διέθεσε σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

2014 Ben Haenow – Something I Need

(μία εβδομάδα στην κορυφή)

2015 Lewisham and Greenwich NHS Choir – A Bridge over You

Σε φιλανθρωπικούς σκοπούς διατέθηκαν και τα έσοδα από τις πωλήσεις του A Bridge over You (διασκευή του “Βridge Over Troubled Water” των Σάιμον και Γκαρφάνκελ)

2016 Clean Bandit με τη συμμετοχή των Sean Paul και Anne-Marie – Rockabye

To πρώτο τραγούδι στην ιστορία των charts που έγινε Νο1 τα Χριστούγεννα ενώ ήταν ήδη επί έξι εβδομάδες στην κορυφή.

2017 – Ed Sheeran – Perfect

Ένας από τους μεγαλύτερους ποπ σταρ του πλανήτη τα τελευταία χρόνια ο Εντ Σίραν (έστω κι αν πολλοί χαρακτηρίζουν γλυκανάλατη και ευκολοχώνευτη τη μουσική του) κατάφερε με τη βοήθεια της Μπιγιονσέ που έκανε ντουέτο στο Perfect να κερδίσει τη μάχη για το νούμερο 1 single των Χριστουγέννων του 2017 παραμένοντας επί ενάμιση μήνα στην κορυφή.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.