Ο,ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ για τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια

Αλήθεια, μήπως ξέρετε ποιος ήταν ο κατασκευαστής της φωτεινής γιρλάντας με την οποία στολίζετε εδώ και χρόνια το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας; Μάλλον… όχι. Έχετε φυλάξει τις οδηγίες χρήσης και κάποια ανταλλακτικά λαμπάκια; Σχεδόν απίθανο.

Πιο πιθανό είναι ότι απλά θα ανασύρετε από την κούτα τα λαμπάκια σας… ένα μεγάλο, μπερδεμένο κουβάρι καλωδίων που θα πρέπει να ξεμπλέξετε όπως-όπως, για να φωτίσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας.

Ακριβώς εδώ βρίσκεται το πρόβλημα. Τα λαμπάκια είναι τα καθιερωμένα μέσα για το φωτισμό των γιορτινών ημερών, τόσο αυτονόητα και τόσο συνηθισμένα που να μη χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Ή μήπως χρειάζονται;

Που θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε;

Για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα σχετικά με το φωτισμό των γιορτινών ημερών, ας χωρίσουμε την τεράστια ποικιλία σε τρεις βασικές κατηγορίες:

– φώτα για εσωτερική χρήση

– φώτα για εξωτερική χρήση

– φώτα για δημιουργική διακόσμηση

Αυτά λοιπόν που θα αγοράσετε πρέπει εκ των προτέρων να έχετε αποφασίσει πού πρόκειται να τα χρησιμοποιήσετε. Παράδειγμα: τα φωτάκια για εξωτερικούς χώρους θα πρέπει αποκλειστικά να χρησιμοποιούνται στον κήπο ή στη βεράντα. Το καλώδιό τους είναι σκληρό και το λάστιχο του περιβλήματος πολλές φορές έχει δυσάρεστη οσμή. Από την άλλη, εκείνα με τα κεράκια είναι εντελώς ακατάλληλα για δημιουργική διακόσμηση, επειδή θερμαίνονται πολύ. Όταν πρόκειται για εσωτερική χρήση, έχετε να διαλέξετε ανάμεσα στα λαμπάκια του δέντρου με μετασχηματιστή και τα άλλα με τάση ηλεκτρικού δικτύου. Το δεύτερο ερώτημα αναφέρεται στο αν είναι καλύτερα να χρησιμοποιηθούν οι συμβατικοί λαμπτήρες πυρακτώσεως ή η τεχνολογία LED?

Για λόγους ασφαλείας είναι ξεκάθαρα προτιμότερα τα λαμπάκια με μετασχηματιστή και χαμηλή τάση στο καλώδιο.

Γνωρίστε τα LED

Δεν είναι πλέον μυστικό ότι τα LED έχουν υψηλή ενεργειακή απόδοση… Επιπλέον, με τα διαφορετικά χρώματα και στυλ που υπάρχουν, γιατί να μην τα επιλέξουμε για περισσότερη λάμψη φέτος τα Χριστούγεννα;

Τι είναι το LED;

Θυμηθείτε λίγο το μάθημα χημείας στο σχολείο… To LED (Light emitting diode) είναι ένας ημιαγωγός ο οποίος έχει την ιδιότητα όταν πολωθεί σε συνεχόμενη τάση να εκπέμπει ένα συγκεκριμένο εύρος φωτεινής ακτινοβολίας.

Η θερμοκρασία που παράγουν είναι πάρα πολύ χαμηλή σε σχέση με την παραγόμενη φωτεινότητα. Συνεπώς έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας… και χωρίς κανένα κίνδυνο εγκαύματος από τον χρήστη! Μειώνουν αισθητά την παραγωγή θερμότητας, συμβάλλοντας έτσι αρνητικά στο φαινόμενο θερμοκηπίου του πλανήτη μας.

Πλεονεκτήματα χρήσης τεχνολογίας LED

1. Μεγάλη διάρκεια ζωής (περίπου 20.000 ωρών) κατά συνέπεια λιγότερο ακριβά από άποψη κόστους ενέργειας

2. Δροσερά στην αφή, πράγμα που μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο φωτιάς και τραυματισμού.

3. Περισσότερο ανθεκτικά από γυάλινους λαμπτήρες: τα LED είναι κατασκευασμένα από ανθεκτικό πλαστικό υλικό και διαθέτουν τα ίδια σχήματα με τους γυάλινους λαμπτήρες πυρακτώσεως, αλλά χωρίς να σπάνε τόσο εύκολα.

4. Περισσότερη ασφάλεια: επειδή χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια, μπορείτε να συνδέσετε πολλές σειρές από LED σε μία πρίζα.

Πέρα από τις Γιορτές

Τα LEDs δεν είναι μόνο για τα Χριστούγεννα.

Χρησιμοποιούνται σε λάμπες γραφείου, εντοιχισμένα φωτιστικά και φωτιστικά εξωτερικού χώρου. Καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και διαρκούν περισσότερο, προσφέροντας έτσι εξοικονόμηση χρημάτων. Προσφέρουν επίσης χρήσιμες λειτουργίες, όπως η σταδιακή αυξομείωση φωτεινότητας και η αυτόματη διακοπή φωτισμού.

Τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες διοικητικές και τεχνικές απαιτήσεις, για να μη βάζουν, σε κίνδυνο, την υγεία, την περιουσία ακόμα και τη ζωή μας. Για να είναι ασφαλή τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια, γιρλάντες, φωτάκια, αγιοβασίληδες και άλλα διακοσμητικά είδη, που λειτουργούν, με ηλεκτρικό ρεύμα, πρέπει:

Να φέρουν, πάνω στο προϊόν:

τη σήμανση CE,

τα τεχνικά στοιχεία λειτουργίας (τάση, ισχύς, συχνότητα λειτουργίας),

τον τύπο του προϊόντος, τον κατασκευαστή και τα στοιχεία του ή τον υπεύθυνο εισαγωγέα / διαθέτη, στην Ελλάδα.

Να συνοδεύονται, από οδηγίες χρήσης, στα Ελληνικά και να αναγράφονται τα στοιχεία της εταιρείας, που διαθέτει το προϊόν ή τα στοιχεία του εξουσιοδοτημένου service της συσκευής.

Σε περίπτωση χρήσης του προϊόντος, σε εξωτερικό χώρο, να αναγράφεται, σαφώς, η ένδειξη αυτή, επί της συσκευασίας και του φυλλαδίου οδηγιών χρήσης καθώς και η ένδειξη προστασίας ΙΡ (τουλάχιστον ΙΡ40 για εξωτερικό χώρο) και να τηρούνται οι κανονισμοί ασφαλείας εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων. Και ο μετασχηματιστης- κοντρόλ να τοποθετηθεί σε εξωτερικό κουτί διακλάδωσης

Το πάχος της εξωτερικής καλωδίωσης να είναι τουλάχιστον 5mm.

Το φις να είναι διπολικό και κανονικού μεγέθους.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχουμε εγκαταστήσει ρελέ διαρροής, στις οικιακές εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις του σπιτιού μας, για την επιπρόσθετη προστασία των χρηστών και των εγκαταστάσεων.

Γενικές συμβουλές

Υπάρχουν και κάποιες άλλες μικρές συμβουλές, που πρέπει να ακολουθούμε, οι καταναλωτές, όταν στολίζουμε το σπίτι μας, τα Χριστούγεννα.

Επιθεωρούμε τα χριστουγεννιάτικα φωτιστικά μας, για διαρροές, κοψίματα ή καμένες λάμπες καθώς και αν το φις έχει καλή προσαρμογή, με την πρίζα, για την αποφυγή σπινθηρισμών, πριν τα τοποθετήσουμε στο δέντρο.

Διαβάζουμε, με προσοχή, τις οδηγίες χρήσης και τις εφαρμόζουμε.

Δεν αφήνουμε, ποτέ, τα φωτάκια του δέντρου αναμμένα, όταν πηγαίνουμε, για ύπνο ή όταν βγαίνουμε, από το σπίτι.

Δεν αγοράζουμε χριστουγεννιάτικα φωτάκια, από πλανόδιους.

Αν υποψιαστούμε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, δε χρησιμοποιούμε τα φωτάκια, αλλά τα επιστρέφουμε, στο κατάστημα αγοράς.

Δε διορθώνουμε, ποτέ, χαλασμένα λαμπάκια.

Τα λαμπιόνια χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, όταν χαλάσουν, δε τα πετάμε, στα σκουπίδια, αλλά στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης.

Τα φωτιστικά, στους εξωτερικούς χώρους, τα τοποθετούμε, κατά τη διάρκεια της μέρας, για να μπορούμε να βλέπουμε τυχόν φθορές, στις καλωδιώσεις ή υγρασία, που μπορεί να έχει εισχωρήσει, στις επαφές. Δεν αφήνουμε τα λαμπάκια να ακουμπούν, σε υλικά, που πιάνουν εύκολα φωτιά, όπως χαρτιά και υφάσματα κ.α.

(Πηγή: ilektroaytomatismoi.blogspot.com)

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.