Τι πρέπει να ξέρετε για τη χρήση κοτσαδόρου

Ο κοτσαδόρος είναι ένα εξάρτημα το οποίο τοποθετείται στο πίσω μέρος του οχήματος μας, πάντα από εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να μπορούμε να ρυμουλκήσουμε το τρέιλερ, τη μπαγκαζιέρα μας, το τροχόσπιτό μας ή το σκάφος μας με ασφάλεια.

Το είδος του κοτσαδόρου που θα επιλέξουμε, είναι κάτι που καθορίζεται από τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου μας, όπου και αναφέρεται η ικανότητα έλξης, αλλά και παράλληλα τα σημεία που ενδείκνυται το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό να στηρίξει τον κοτσαδόρο. Για να μην έχετε μπλεξίματα με την τροχαία όμως θα πρέπει να φροντίσετε η σφαίρα ζεύξης (η γνωστή μπίλια) να μην καλύπτει την πινακίδα κυκλοφορίας. Αν όμως την καλύπτει, τότε θα πρέπει να γίνεται χρήση αφαιρούμενου κοτσαδόρου, ο οποίος θα πρέπει να αποσυνδέεται μόνο με το χέρι και χωρίς ειδικά εργαλεία.

Σύμφωνα με τη ισχύουσα νομοθεσία και τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, απαγορεύεται η έλξη ρυμουλκούμενου από το όχημά μας, χωρίς να μας έχει χορηγηθεί το ειδικό σημείωμα ρυμούλκησης (άδεια ρυμούλκησης) από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου συγκοινωνιών. Αφού γίνουν όλα τα παραπάνω τότε ο χρήστης θα πρέπει να το δηλώσει στην ασφαλιστική του εταιρεία, μιας και αν δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο, σε περίπτωση ατυχήματος υπάρχει το ενδεχόμενο να αρνηθεί να μας αποζημιώσει.

Σημαντικές συμβουλές

– Κατά τη διάρκεια της ρυμούλκησης θα πρέπει πάντα να ασφαλίζετε με αλυσίδα το ρυμουλκούμενο.
– Εάν το ρυμουλκούμενο είναι πιο πλατύ από το όχημά, τότε θα πρέπει να τοποθετήσετε προέκταση για τους καθρέφτες σας.
– Ο κοτσαδόρος δε θα πρέπει να είναι τοποθετημένος στο αυτοκίνητο, εάν δεν ρυμουλκείτε. Επιπλέον, η άδεια έλξης αφορά σε ένα συγκεκριμένο τύπο ρυμουλκούμενου οχήματος και θα πρέπει να την τροποποιείτε κατά περίπτωση.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.