Πότε μπορούμε να φάμε το φαγητό που έπεσε στο πάτωμα

Τον «κανόνα των πέντε δευτερολέπτων» για το φαγητό που έχει πέσει στο πάτωμα ,επιβεβαιώνει ο καθηγητής Anthony Hilton, από το Πανεπιστήμιο Aston, ο οποίος επισημαίνει ότι «τρώγοντας κάτι που έμεινε στο πάτωμα για λίγα μόνο δευτερόλεπτα μπορεί να είναι ακίνδυνο».
Ο καθηγητής δήλωσε πως πάντα υπάρχει κίνδυνος μικροβίων για ένα φαγητό που έπεσε στο πάτωμα, ωστόσο όσο γρηγορότερα το πάρουμε, τόσο πιο ασφαλές είναι να το καταναλώσουμε στη συνέχεια.
Η έρευνα σε δείγμα 2.000 ανθρώπων έδειξε ότι το 79% παραδέχθηκε πως έχει φάει φαγητό που έπεσε στο πάτωμα.
«Προφανώς βέβαια αν το φαγητό έχει καλυφθεί με βρωμιές που ενδεχομένως βρίσκονταν στο πάτωμα δεν πρέπει να το φάμε. Αν όμως δεν λερωθεί και μείνει για λίγα δευτερόλεπτα κάτω, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Η επιστήμη δείχνει ότι τα βακτήρια δεν περνάνε τόσο εύκολα στις τροφές», συνέχισε ο Hilton.
Ο καθηγητής σημείωσε παράλληλα πως «η έρευνά μας έχει δείξει ότι η φύση της επιφάνειας που έπεσε το φαγητό, ο τύπος της τροφής και ο χρόνος που μένει κάτω παίζουν ρόλο όσον αφορά στη μεταφορά των μικροβίων».

Πηγή: independent.co.uk

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.