Αυτή είναι όλη η αλήθεια για την ξεφτίλα του #SurvivorGr:Πρωταθλητές της… κλειδαρότρυπας (6)

Του Σωτήρη Μανιάτη
Το «Survivor», παραγωγή που έχει αποσπάσει επτά βραβεία ΕΜΜΥ, πρωτομεταδόθηκε στην Ελλάδα από το Mega το 2003 και πραγματοποιήθηκε σε νησί του Ινδικού Ωκεανού έξω από τη Μαλαισία.
Το έπαθλο ήταν διπλάσιο, 200.000 ευρώ –καθώς ήταν και… παχιές οι αγελάδες βέβαια– και τα στελέχη του καναλιού είχαν πραγματοποιήσει δημοσιογραφική αποστολή στην οποία συμμετείχε και ο γράφων ως απεσταλμένος της «Ελευθεροτυπίας».
Χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε σχεδόν όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να ταξιδεύουμε συνεχώς επί περίπου 36-37 ώρες (λόγω έξαρσης του SARS κάναμε κύκλο) για να φτάσουμε σε ένα… δείγμα νησιού στη μέση τού… πουθενά.
Οι συνθήκες ήταν πράγματι δύσκολες, κάποιες στιγμές και οριακές, με την παραγωγή όμως να επεμβαίνει όπου χρειαζόταν. Αυτού του τύπου οι παραγωγές… χαϊδεύουν το χαμηλό υπογάστριο του τηλεθεατή και σχεδόν πάντα προσελκύουν κοινό.
Ο εγκλεισμός σε συγκεκριμένο χώρο, πόσω μάλλον σε ένα νησί, στον Αγιο Δομίνικο εν προκειμένω, σε μια ιδιότυπη απομόνωση για μεγάλο διάστημα δημιουργεί ειδικές συνθήκες ηδονοβλεπτικές. Κλειδαρότρυπας. Υπάρχει σαφέστατα ένα… ανθρωποφαγικό στιλ που δυστυχώς εξακολουθεί να καθηλώνει κόσμο.
Το ριαλιτοπαίχνιδο δημιουργεί συνθήκες αρένας. Ενα σύγχρονο Κολοσσαίο, καθώς οι παίκτες παραμένουν… ζωντανοί και οι θεατές δεν χρειάζεται να ταλαιπωρούνται. Παρακολουθούν από μακριά και με την άνεσή τους τις… κακουχίες των παικτών, καθώς οι ομάδες κάνουν τα πάντα για να διεκδικήσουν περισσότερο φαγητό ή άλλο δώρο μέχρι να φτάσουμε στις ατομικές κόντρες όπου καθένας θα διεκδικεί το μεγάλο έπαθλο. Είναι αναμενόμενο να δημιουργούνται κόντρες, φιλίες, έχθρες, φλερτ, έρωτες, καβγάδες και πάει λέγοντας.
Από εκεί και πέρα αρκεί μια καλή σκηνοθεσία, ένα έξυπνο μοντάζ, σωστή χρήση των «κοινωνικών δικτύων» και το «Survivor» μπορεί να εκτοξεύσει την τηλεθέαση στα ύψη. Και παράλληλα να προσελκύσει διαφημιστικά έσοδα στο κανάλι του Φαλήρου σε δύσκολες οικονομικά περιόδους…
Μετά το πρώτο «Survivor» του Mega το 2003, ακολούθησε και δεύτερο την επόμενη χρονιά και τα δύο με παρουσιαστή τον Γρηγόρη Αρναούτογλου. Το 2006 το MEGA πραγματοποίησε ένα ελληνοτουρκικό «Survivor» στον Παναμά, με παρουσιαστή τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και έπαθλο 250.000 ευρώ! Τώρα δηλαδή βλέπουμε το τέταρτο και, κατά πώς φαίνεται, θα έχουμε και συνέχεια…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.