ΣΠΙΤΙΚΗ ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΑΠΑΚΙ, πράσο, light τυριά και βρώμη

Όταν το παραδοσιακό συναντάει το γευστικό και το υγιεινό. Σαφέστατα και δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια light επιλογή, ωστόσο η προσθήκη υλικών με λίγα λιπαρά μειώνει ελαφρώς τις θερμίδες της συνταγής.

Υλικά
Υλικά για τη ζύμη
250γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γρ κρύα μαργαρίνη κομμένη σε κυβάκια
1 αυγό ολόκληρο και 1 κρόκο
3 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
Λίγο αλάτι
Υλικά για τη γέμιση
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό
2 πράσα
1 φλιτζάνι απάκι κομμένο σε μικρά κομματάκια
½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί
2 αυγά
1 φλιτζάνι γάλα χαμηλών λιπαρών
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 φλιτζάνι τυρί ρεγγάτο χαμηλών λιπαρών
3 κουταλιές της σούπας νιφάδες βρώμης

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με τη μαργαρίνη και το τρίβουμε με τα χέρια μας να γίνει σαν ψίχουλα. Ρίχνουμε το αυγό, τον κρόκο, το αλάτι και το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Τα αφήνουμε για 1-2 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το πράσο σε ροδέλες και μετά από 4-5 λεπτά και το απάκι. Τα ανακατεύουμε 3-4 φορές και σβήνουμε με το κρασί. Περιμένουμε 4-5 λεπτά να απορροφηθούν τα υγρά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε καλά τα αυγά και ρίχνουμε μέσα σε αυτά το γάλα και το αλεύρι και στο τέλος προσθέτουμε το τυρί. Αναμιγνύουμε καλά και στη συνέχεια τα ρίχνουμε στο μίγμα του πράσου με το απάκι ανακατεύοντας καλά. Αλείφουμε με ελαιόλαδο μια ταρτιέρα και βάζουμε μέσα τη ζύμη, σπρώχνοντάς τη με τα δάχτυλά μας ώστε να καλύψει όλο τον πυθμένα και 2 πόντους από τα τοιχώματα. Φροντίζουμε ώστε η ζύμη να έχει το ίδιο πάχος σε όλη την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε τη ζύμη με τις νιφάδες βρώμης και ρίχνουμε μέσα στη ζύμη τη γέμιση. Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για σχεδόν 1 ώρα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr…

Πηγή: https://www.neadiatrofis.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.