Πραξικόπημα στο Σουδάν σε εξέλιξη

Ο πρωθυπουργός του Σουδάν, Αμπντάλα Χάμντοκ, τέθηκε σε κατ’ οίκον κράτηση από δύναμη του στρατού που δεν είναι σαφές σε τίνος τις διαταγές υπακούει, έπειτα από πολιορκία της κατοικίας του νωρίς το πρωί της Δευτέρας, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Χάνταθ, επικαλούμενο πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει.

Η πρωτεύουσα Χαρτούμ είναι αποκλεισμένη και αποκομμένη από το διαδίκτυο.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σημειώνει πως δεν έχει μπορέσει να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή από ανεξάρτητες πηγές.

Νωρίτερα, η ίδια δύναμη συνέλαβε τουλάχιστον τέσσερις υπουργούς της κυβέρνησης του A. Χάμντοκ –Επικοινωνιών, Πληροφοριών, Οικονομικών, Βιομηχανίας– κι έναν πολίτη που συμμετέχει στο κυβερνητικό συμβούλιο, καθώς και τον κυβερνήτη του Χαρτούμ, κατά τις ίδιες πηγές.

Οι συλλήψεις αναμένεται να συνεχιστούν.

Οι στρατιώτες εισέβαλαν εξάλλου στο σπίτι συμβούλου επικοινωνίας του πρωθυπουργού και τον έθεσαν υπό κράτηση, όπως δήλωσαν μέλη της οικογένειάς του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η στρατιωτική δύναμη έχει αποκλείσει όλες τις εισόδους στην πρωτεύουσα και αρκετές γέφυρες.

Υποστηρικτές του στρατού διαδήλωσαν την περασμένη εβδομάδα, τη δεύτερη στη σειρά, για να απαιτήσουν την παραίτηση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις μεταβατικές Αρχές, στις κινητοποιήσεις και στα επεισόδια συμμετέχουν οπαδοί του κόμματος του Όμαρ Ελ Μπασίρ, που κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα και ήταν πρόεδρος του Σουδάν ώσπου τον ανέτρεψε ο στρατός το 2019.

H Ένωση Επαγγελματιών του Σουδάν –η οποία είχε πρωτοστατήσει στις μαζικές κινητοποιήσεις οι οποίες οδήγησαν στην ανατροπή του Μπασίρ– κάλεσε τους πολίτες να βγουν στους δρόμους και να «αντισταθούν» σε οποιοδήποτε νέο πραξικόπημα.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις συνέλαβαν πολλά μέλη της πολιτικής ηγεσίας του Σουδάν πριν τα ξημερώματα της Δευτέρας, μετέδωσε το Al Hadath TV, καθώς μια εξέχουσα φιλοδημοκρατική ομάδα (η οποία πρωτοστάτησε από τα τέλη του 2018 στις μαζικές κινητοποιήσεις στο Σουδάν που οδήγησαν στην ανατροπή του πρώην προέδρου Όμαρ Ελ Μπασίρ το 2019) κάλεσε τους Σουδανούς να βγουν στους δρόμους για να αντισταθούν σε οποιοδήποτε στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ανεξάρτητες πηγές που επικαλείται το Reuters ότι στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλαν στο σπίτι του συμβούλου ΜΜΕ του πρωθυπουργού του Σουδάν Αμπντάλα Χάμντοκ και τον συνέλαβαν.

Επικαλούμενο άγνωστες πηγές, το Al Hadath TV μετέδωσε ότι ο Χάμντοκ τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό και ότι άγνωστες στρατιωτικές δυνάμεις συνέλαβαν τέσσερις υπουργούς, έναν άμαχο μέλος του κυβερνώντος Συμβουλίου, αρκετούς κυβερνήτες πολιτειών και αρχηγούς πολιτικών κομμάτων.

Όπως αναφέρει επίσης, η στρατιωτική δύναμη έχει αποκλείσει όλες τις εισόδους στην πρωτεύουσα και αρκετές γέφυρες ενώ δεν είναι σαφές σε τίνος τις διαταγές υπακούει η δύναμη αυτή.

Διαδηλωτές συγκεντρώνονται σε δρόμους της πρωτεύουσας για να διαμαρτυρηθούν για τις συλλήψεις.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, έκλεισε επίσης το διεθνές αεροδρόμιο του Χαρτούμ έκλεισε και οι διεθνείς πτήσεις ανεστάλησαν.

Μέχρι στιγμής, το επιτελείο δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για τις εξελίξεις και η κρατική τηλεόραση του Σουδάν μεταδόθηκε κανονικά. Αναμένονται, ωστόσο, οι δηλώσεις του επικεφαλής του λεγόμενου συμβουλίου εθνικής κυριαρχίας του Σουδάν, στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Reuters φαίνεται να έχει διακοπεί η πρόσβαση στο διαδίκτυο στην πρωτεύουσα Χαρτούμ.

Επίσης μοιάζει να έχει διακοπεί η λειτουργία μεγάλου μέρους των δικτύων τηλεφωνίας.

Το Σουδάν βρισκόταν σε οριακή κατάσταση μετά την αποτυχημένη συνωμοσία επιβολής πραξικοπήματος τον περασμένο μήνα που είχε ως αποτέλεσμα στρατιωτικές και πολιτικές ομάδες, που προορίζονταν να μοιραστούν την εξουσία μετά την ανατροπή του πρώην ηγέτη Ομάρ αλ Μπασίρ το 2019, να ανταλλάξουν βαριές κατηγορίες.

Την Κυριακή η Αστυνομία του Σουδάν έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές που προσπαθούσαν να αποκλείσουν κεντρική λεωφόρο της πρωτεύουσας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.