Σουδάν: Απόπειρα πραξικοπήματος από τους ισλαμιστές

Οι Αρχές του Σουδάν απέκρουσαν απόπειρα πραξικοπήματος. Η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο. Η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος σημειώθηκε την Τρίτη νωρίς το πρωί.

«Υπήρξε αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, ο λαός πρέπει να το αντιμετωπίσει», μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι επίδοξοι πραξικοπηματίες επιχείρησαν να πάρουν τον έλεγχο του κτιρίου των κρατικών μέσων ενημέρωσης, όμως «απέτυχαν».

Η απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε στο Σουδάν είχε οργανωθεί από στοιχεία μέσα και έξω από τις ένοπλες δυνάμεις και έχουν ήδη συλληφθεί οι πρώτοι απ’ αυτούς που συμμετείχαν στη συνωμοσία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αμπντάλα Χάμντοκ.

Αυτοί που οργάνωσαν την αποτυχημένη απόπειρα είχαν προσπαθήσει προηγουμένως να σπείρουν την ανασφάλεια, ιδιαίτερα στο ανατολικό Σουδάν, όμως απέτυχαν να υπονομεύσουν τη δημοκρατική μετάβαση της χώρας, πρόσθεσε ο Χάμντοκ μιλώντας από την τηλεόραση.

Οι σουδανικές Αρχές είχαν ανακοινώσει προηγουμένως ότι ματαίωσαν απόπειρα πραξικοπήματος και κατηγόρησαν οπαδούς του ανατραπέντος προέδρου Όμαρ αλ-Μπασίρ ότι προσπάθησαν να εμποδίσουν τη μετάβαση προς τη δημοκρατία που άρχισε μετά την ανατροπή του το 2019.

Σε σύντομη δήλωση από την κρατική τηλεόραση, ο στρατός ανέφερε πως η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο.

Οι δρόμοι της πρωτεύουσας Χαρτούμ φαίνονται ήρεμοι και οι άνθρωποι μετακινούνται όπως συνήθως, ενώ δεν υπάρχει ασυνήθιστη ανάπτυξη δυνάμεων ασφαλείας, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

Ένα συμβούλιο κυβερνά το Σουδάν στο πλαίσιο μιας εύθραυστης συμφωνίας καταμερισμού της εξουσίας ανάμεσα στους στρατιωτικούς και τους πολίτες μετά την ανατροπή του Μπασίρ, ενός ισλαμιστή που ήταν πρόεδρος του Σουδάν επί σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν το 2024.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως απομεινάρια της κυβέρνησης του Μπασίρ συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος.

«Διαβεβαιώνουμε τον σουδανικό λαό ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο καθώς οι πολιτικοί και οι στρατιωτικοί οργανωτές της απόπειρας πραξικοπήματος συνελήφθησαν και ανακρίνονται», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο εκπρόσωπος Χάμζα Μπαλόλ.

Οι Αρχές εξακολουθούν να καταδιώκουν οπαδούς του Μπασίρ που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος, δήλωσε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.