Νότια Αφρική: Μυστήριο με τον θάνατο της βασίλισσας των Ζουλού

Αιφνιδίως έφυγε από τη ζωή η βασίλισσα των Ζουλού, Μαντφόμπι, στα 65 της χρόνια, μόλις εβδομάδες μετά τον θάνατο του συζύγου της βασιλιά Γκουντγουίλ Ζουελιθίνι, με τους αξιωματούχους να διαψεύδουν τις φήμες που θέλουν τη βασίλισσα να πέφτει θύμα δηλητηρίασης. Η βασίλισσα Μαντφόμπι έγινε προσωρινή ηγέτιδα του έθνους των Ζουλού μετά την κηδεία του συζύγου της τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με τον παραδοσιακό πρωθυπουργό της μοναρχίας των Ζουλού, “με βαθύτατο σοκ και θλίψη η βασιλική οικογένεια ανακοινώνει τον απροσδόκητο χαμό ης αυτού μεγαλειότητας Μαντφόμπι Ντλαμίνι Ζούλου, αντιβασιλέας του έθνους των Ζουλού”. Διέψευσε τις φήμες ότι η βασίλισσα δηλητηριάστηκε αλλά υποσχέθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την αιτία θανάτου της. “Αυτό μας αιφνιδίασε και μας άφησε εντελώς χαμένους” σημείωσε. Η βασίλισσα είναι το τρίτο ανώτατο μέλος της βασιλικής οικογένειας των Ζουλού που θάβεται τους τελευταίους μήνες μετά τον θάνατο του μεγαλύτερου γιου του βασιλιά τον Νοέμβριο και τον ίδιο τον βασιλιά που πέθανε τον Μάρτιο.

Ο 92χρονος πρωθυπουργός είχε εξοργιστεί με τη βασιλική οικογένεια μέρες πριν από τον θάνατο της βασίλισσας. Είχε καταγείλει ότι τα αδέλφια του αείμνηστου βασιλιά Ζουελιθίνι, πρίγκιπας Μπονίσι και πριγκίπισσα Θέμπι, είχαν λάβει μέρος σε “ταραχώδεις, παράλληλες συναντήσεις” σχετικά με το ποιος θα βοηθούσε τη βασίλισσα στα καθήκοντά της. Σε ανακοίνωση αναφερόταν ότι “φαίνεται πως τέτοια δράση τορπιλίζει τις επιθυμίες και τις συμφωνίες της μεγαλειότητας του βασιλιά μας”.

Η βασίλισσα εισήχθη στο νοσοκομείο την περασμένη εβδομάδα, ακριβώς έναν μήνα μετά που εξέλεγη αντιβασιλέας και εβδομάδες μόλις μετά τον θάνατο του συζύγου της που ήταν ο όγδοος βασιλιάς των Ζουλού που πέθανε στις 12 Μαρτίου σε ηλικία 72 ετών και αφού είχε βασιλεύσει στο έθνος του για περισσότερα από 50 χρόνια. Πέθανε από επιπλοκές ασθένειας που σχετιζόταν με τον διαβήτη.

Αν και τίτλος του βασιλιά των Ζουλού δεν έχει εκτελεστική εξουσία, ο χαρισματικός Ζουελιθίνι είχε μεγάλη επιρροή στα 11 εκατ. των Ζουλού, που αποτελούν σχεδόν το 1/5 του πληθυσμού της Νότιας Αφρικής. Άφησε πίσω του έξι συζύγους και 28 παιδιά και ένα ακανθώδες ερώτημα για τη διαδοχή του.

Η Ντλαμίνι Ζούλου αν και ήταν η τρίτη σύζυγός του έφερε τον τίτλο “μεγάλη βασίλισσα”, τίτλος που καθορίζεται από την προίκα της. Ήταν η αδελφή του βασιλιά της Σουαζιλάνδης, του βασιλείου του Εσουατίνι, Μσουάτι Γ’. Είχε οκτώ παιδιά, μεταξύ των οποίων πέντε γιους, που απέκτησε με τον βασιλιά. Κάποιοι εικάζουν ότι ο μεγαλύτερος γιος της, ο πρίγκιπας Μισουζούλου Ζούλου, 46 ετών, του οποίου το όνομα μπορεί να μεταφραστεί ως αυτός που ενδυναμώνει τους Ζουλού, μπορεί να γίνει ο διάδοχος στον θρόνο. Είχε εκλεγεί αντιβασιλέας στις 24 Μαρτίου για τους τρεις μήνες πένθους προτού στεφθεί ο επόμενος βασιλιάς.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.