Το πάζλ (ή ο γρίφος) της πανδημίας της νόσου COVID-19 στην Αφρική

Το ερώτημα που πλανάται στην επιστημονική κοινότητα, είναι, γιατί η Αφρική έχει αναλογικά λιγότερες μολύνσεις, αλλά και λιγότερους θανάτους παγκοσμίως;
Ποιοι παράγοντες ενδέχεται να συμβάλουν σε αυτήν την φαινομενική ανθεκτικότητα;
Η πανδημία του κορωνοϊού SARS-CoV-2 προκαλεί αμηχανία σε πολλούς ειδικούς στη δημόσια υγεία, επειδή στην Αφρική έχουν καταγραφεί οι πολύ λιγότερες περιπτώσεις μόλυνσης SARS-CoV-2 και θάνατοι από COVID-19 σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού.
Μέχρι 22 Νοεμβρίου 2020, μόνο το 3,6% των καταγεγραμμένων θανάτων (49.728) και περιστατικών (2.070.953) λόγω COVID-19 έχουν συμβεί στην Αφρική, παρά το γεγονός ότι φιλοξενεί το 17% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Προκειμένου να αποκτήσουν καλύτερη κατανόηση της εξάπλωσης του ιού στην Κένυα (και αλλού), ερευνητές εξέτασαν χιλιάδες αιμοδοσίες μεταξύ 30 Απριλίου και 22 Νοεμβρίου 2020 για ύπαρξη αντισωμάτων IgG έναντι της πρωτεΐνης της ακίδας του κορωνοϊού SARS-CoV-2.
Ο επιπολασμός για τον ιό SARS-CoV-2 στους αιμοδότες ήταν 5,6%.
Η εκτίμηση του επιπολασμού, με βάση τον πληθυσμό της Κένυας, ήταν 4,3% που είναι παρόμοιος με εκτιμήσεις σε αρκετές χώρες, π.χ. Ελβετία, Ισπανία, Ιταλία και ΗΠΑ.
Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο ιός SARS-CoV-2 ήταν πιο διαδεδομένος στην Κένυα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.
Η απόκλιση του υψηλού επιπολασμού COVID-19 και της χαμηλής θνησιμότητας σε ολόκληρη την Αφρική μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την πορεία της πανδημίας COVID-19 στην Αφρική.
Αυτοί περιλαμβάνουν:
Περιορισμένος αριθμός τεστ (που περιορίζει την ανίχνευση και την απομόνωση, και επομένως μέτρα δημόσιας υγείας),
πολύ νεότερος πληθυσμός (και κατά συνέπεια λιγότερες σοβαρές περιπτώσεις και θάνατοι),
κλιματολογικές συνθήκες (που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον χρόνο επιβίωσης και της μετάδοσης του ιού),
προϋπάρχουσα ανοσία,
γενετικοί παράγοντες,
πρώιμη εφαρμογή των μέτρων δημόσιας υγείας λόγω προηγούμενων επιδημιών, τα περιορισμένα ταξίδια, κλπ.
Το παζλ της πανδημίας COVID-19 στην Αφρική μπορεί εν μέρει να εξηγηθεί, επίσης, από τα κατάλληλα μέτρα που ελήφθησαν έγκαιρα στην Ήπειρο.
Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερα δεδομένα για την κατανόηση των παραγόντων της πανδημίας COVID-19 σε ολόκληρη την Αφρική.
Του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη, Ομότιμου Καθηγητή Γενετικής Α. Π. Θ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.